İzmir’de “Butik” bir esinti: 7. GO Turnuvası

Haberin Devamı

Bir kentin, “kimliğine şekil vermek üzere” yapabileceği en büyük hatanın, “başkalarına benzemeye çalışmak” olduğunu düşünüyorum. “Falanca gibi” havaalanına, “filânca gibi” yat limanına sahip olmak tutkusu... En çok “buraya” benziyoruz, en fazla “şurayla” yakınlığımız var takıntısı... Nihayet, “bilmem nereden fazlamız var, eksiğimiz yok” şeklinde atıp tutarak bastırılan “eziklik duygusu...”

Bu mukayeseleri ısrarla gündemde tutma gayretiyle yaşamak, her şeyden önce “gibi olmaya” razısınız anlamına gelir ki, aynı irade “benim marka olmaya niyetim yok“ teslimiyetinin de itirafıdır. Oysa dünya üzerindeki her kentin, (hele ki günümüzde) birbirinden eksiği de vardır, fazlası da... Öyle olmasa, herkes buna inanmasa, birbirine hiç benzemeyen 4 ayrı kent EXPO için yarıştırılmazdı. Buna bir tek İzmir inanmıyor! Biz başkayız; bambaşkayız... Başkalarına benzemek ayıp da değildir, yasadışı veya utanç verici de... “Başka şehirlere benzemiyoruz” diye diye “başka şehirlere benzemeye çalışmak özentisi” dir üzüntü veren.

Haberin Devamı

Her coğrafyanın, her iklimin, her enlemin, her boylamın, her geometrik noktanın kendine özgü halleri vardır. İzmir bu “özgü” halleri, özgünlüğe çevirebilecek pek az sayıda kentten biri; ülke sınırları içinde değil, dünya ölçeğini kastediyorum... Ama yöntem bulmak konusundaki beceriksizliğini bir türlü kıramıyor.

Kişisel görüşümü daha önce de yazdım; daha sonra yazmaya da devam edeceğim. İzmir’in yazgısını değiştirecek sözcük, asla “büyük” değildir. “En, fazla, çok, pek, kocaman, birinci...” filân hiç değildir. (Özgün, sıra dışı, biricik, kupon, elişi, değişik, nadir gibi anlamlar yüklemek koşuluyla) Bana göre İzmir adı, en çok “butik” sözcüğü ile birlikte anılırsa, “iz bırakan bir çekim merkezi” olarak anılacak. Küçük kıpırtılar, ümit verici olsa da yetersiz, yavaş, sığ, sıradan, demode ve “gibi” olmaktan öteye geçemiyor. Müze, lokanta, kafe, bar yetmiyor benim ufkumu yelpazelemeye... Butik kitapevlerine, butik diş hekimi muayenehanelerine, butik kuruyemişçilere, butik spor merkezlerine, butik otomobil servislerine, butik eğitim kurumlarına, butik bölümleri –örneğin İEU Mutfak Sanatları Bölümü- olan üniversitelere, butik İbadethanelere (Bu konuyu sonra uzun uzun yazacağım...) ve nihayet butik oyunlara ev sahipliği yapan bir İzmir düşlüyorum. Bu çok da zor değil; hemen güncel bir örneği paylaşayım.

Haberin Devamı

Başlangıçta sıkıntılı bir hayal ile başlasa da TGOD 2012 play-off puanlamasında (artık) “1. Sınıf Turnuva” olarak yer alan İzmir GO Turnuvası’nın 7’ncisi 14-15 Temmuz 2012 tarihlerinde Gaziemir’de Rota Koleji’nde gerçekleştirilecek. Turnuvaya her yaştan ve seviyeden bütün GO oyuncuları davetli... Yapmanız gereken GO oyunundan elde edilen kazanımlara göre adlandırılmış bir kategoriye dâhil olmak: “Aydınlanma, Uzun Bir Yaşam, Hayat Dersi, Başarılı İnsan İlişkileri veya Güzel Arkadaşlıklar...”
Açılış ve kesin kayıt 08.30’da. Ön kayıt için http://www.goizm.org/7-izmir-go-turnuvasi/ adresini kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları