Moskova'dan bir öyle, bir böyle

Güncelleme Tarihi:

Moskovadan bir öyle, bir böyle
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 00:00

Suriye konusundaki yaklaşımları kilit önem taşıyan Rusya, son günlerde üst üste verdiği çelişkili mesajlar nedeniyle uluslararası kamuoyunu şaşırtmaya başladı. Rusya’nın garip tavrında, Kremlin ve diğer kurumlarda yaşanan şahin-güvercin çatışmasının etkili olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

MOSKOVA Yönetimi, daha önce yaptığı tam ters açıklamalara rağmen, Suriye’yle mevcut silah anlaşmalarının tamamının gereğini yerine getirme kararı aldı. Suriye’ye silah satışıyla ilgili RIA ajansına yeni bir açıklamada bulunan Rusya Federal Askeri İşbirliği Dairesi Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Dzirkaln, “Suriye ile iç ihtilaftan önce yapılmış tüm silah anlaşmaları Rusya tarafından yerine getirilecek. Bunların arasında hava savunma sistemleri ve Rusya’da tadilat görmüş helikopterler de var. Bununla birlikte yeni bir anlaşma imzalamayacağız” dedi.

Rusyalı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda, askeri anlaşmaların askıya alındığını vurgulamış, özellikle de YAK-130 adlı hafif savaş uçağının Suriye’ye satışını gerektiren anlaşmanın, isyan bitene dek geçersiz olacağını duyurmuştu. İki hafta önce başka bir Rus kaynak ise, Suriye’ye 2012 ve 2013 yıllarında teslim edilmesi gereken S-300 füze bataryaları anlaşmasının askıya alındığını söylemişti.

Haberin Devamı

Rusya’nın son bir ayda Suriye’ye silah satışlarıyla ilgili açıklamaları, ABD’nin Irak savaşı sırasında “Şahinler” kanadıyla “Güvercinler” arasındaki düelloyu
anımsatıyor.

Libya’da da böyle olmuştu

Siyasi gözlemcilere göre batıyla ilişkileri bozmak istemeyen Başbakan Dmitriy Medvedev gibi liberal “güvercin” kanadı, Şam rejimine silah sevkıyatının durdurulmasını savunuyor. Öte yandan “Şahin” generaller, Başkan Vladimir Putin’e, “Silahlar Şam rejimine verilmeli” görüşünü empoze ediyor. Rusya’da hem güvercin hem de şahinlerin birleştiği tek görüş ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kesinlikle Suriye’de bir dış müdahaleyi öngören karar tasarısı altına imza atılmaması.

Benzer bir kapışma son olarak Libya krizinde patlak vermişti. Dönemin Devlet Başkanı Medvedev, BMGK’nin almak istediği “Libya’ya müdahale” kararına kabul oyu verilmesi için bastırırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı “Rusya milli çıkarlarına aykırı” diyerek bu görüşe karşı çıkmıştı. Sonuçta Rusya, Libya konusunda çekimser kalarak tasarının geçmesini sağlamıştı.

Tecavüz ‘silahı’

Haberin Devamı

İNSAN hakları örgütü Kuşatma Altındaki Kadınlar, Suriye’de tecavüzün bir silah olarak kullanıldığını, askerlerin ve milislerin baskın yaptıkları muhalif evlerinde kadınlara tecavüz ettiğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!