Muhalifler Rusya'da beklediğini bulamadı

Güncelleme Tarihi:

Muhalifler Rusyada beklediğini bulamadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 14:47

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) temsilcileri Rusya'nın başkenti Moskova'da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Muhalifler Rusya'nın pozisyonunun değişmediğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Moskova'da bulunan SUK heyetiyle görüştükten  sonra açıklama yapan Lavrov, Şam yönetimiyle diyaloğa girmeleri için Suriyeli  muhalif grupların tamamı arasında bir birlik sağlanmasını ümit ettiğini de ifade etti. Lavrov, Suriye hakkında kararları yalnızca Suriye halkının vermesi gerektiğinin altını çizdi.

SUK Başkanı Abdülbasid Seyda, Lavrov ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya'nın tavrında değişiklik olmadığını söyledi.

Suriye'de yaşanan olayların hükümet ve muhaliflerin uzlaşmazlığı değil bir devrim olduğunu iddia eden Seyda, "Rusya'nın politikasını reddettik. Rejimi savunmak, şiddetin devam etmesine olur vermektir" dedi.

Seyda'nın selefi Burhan Galyun da, Rusya'nın bir yıldır tavrının değişmediğini belirtti.

YENİ PLAN
Rusya, Birleşmiş Milletler'e (BM) yeni bir Suriye planı sundu. Söz konusu planın Suriye'deki BM gözlemci misyonunun üç ay daha uzatılmasını öngördüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ancak planının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakmasını isteyen ABD'nin başını çektiği uluslararası bloğu tatmin etmeyeceği yorumları yapılıyor.

YEDİNCİ MADDE TARTIŞMASI

Söz konusu blok, yedinci maddenin gündeme getirilmesini istiyor.

BM Şartı’nın yedinci maddesi, BM Güvenlik Konseyi’nin “barışı sağlama” yetkilerini belirliyor. Madde, Güvenlik Konseyi’ne barışa zarar verildiğinde askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni veriyor.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Yardımcısı Aleksandır Pankin yedinci maddeye dayanan çözümlerin faydası olmayacağını söyledi.

Rusya görevine devam etmesini istediği gözlemcilerin güvenliğinin Suriye'deki taraflarca garanti edilmesini istiyor.

Suriye daha önce BM'nin çağrısı uyarınca, gözlemcilerin güvenliğinin sağlanacağını garanti etmişti ancak silahlı muhalifler benzer bir çağrı yapmamıştı.

Şam yönetimi ayrıca, çatışma bölgelerine insani yardım ulaştırılmasını kabul etmişti. Pazartesi günü BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile Esad'ın Pazartesi günü yaptıkları görüşmenin ardından, Şam yönetimi çatışma bölgelerinden asker çekmeyi kabul etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!