Göz göre göre cinayet

Güncelleme Tarihi:

Göz göre göre cinayet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 26 Mart 2012’de, Canik Belediyesi’ne ve Samsun Valiliği’ne gönderdiği resmi yazıda, 10 kişinin ölümüne yol açan derenin üzerinin betonla kapatıldığı ve bunun ciddi sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yazıda, bölgede taşkın riskinin çok fazla olduğu, bu betonun derhal kaldırılması gerektiği belirtildi. TMMOB’nin 2008 tarihli raporunda da “Mert Irmağı bölgesinin yapılaşmaya açılması nedeniyle büyük risk oluştu” uyarısında bulunulmuş.

SAMSUN Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara’nın imzasını taşıyan “Dere üstünün açılması” başlıklı resmi yazı, 10 kişinin ölümünün adeta adım adım yaklaştığının göstergesi oldu. Selin en fazla etkili olduğu Canik ilçesi sınırlarında bulunan İncirli Deresi kenarında bulunan alışveriş merkezi, otopark alanının genişletilmesi için dere üzerine beton tabliye inşaatına başladı. Bunun üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı duruma hemen müdahale etmek istedi. 26 Mart 2012’de Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara’nın imzasıyla yapılan “Dere üstünün açılması” başlıklı yazışmada, İncirli Deresi üzerine betonarme tabliye yapılmasının imara ve genelgelere aykırı olduğu, söz konusu derenin üstünün kapatılmasının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirtildi. Yazıda özetle şöyle denildi:

Haberin Devamı

İvedilikle açın

“Çetin geçen kış şartlarından sonra gerek eriyen karlar, gerekse bahar yağmurlarının tesirleriyle taşkın olma riski çok fazladır. Bu durum üstü kapatılmış derenin gelen su debisini karşılamayarak taşmasına, alt kotlarda bulunan mağaza, otopark ve devlet karayolunda seyreden taşıt trafiği için tehlike oluşturmaktadır. Söz konusu tehlikenin bertaraf edilmesi için derenin üstünün ivedilikle açılması, aksi takdirde iskan ruhsatı ve işletme ruhsatı verilmemesini arz ederim.”

Haberin Devamı

İşletme ruhsatı verildi

Bu uyarıya rağmen dere üzerindeki beton tabliye kaldırılmadı. Canik Belediyesi, uyarılara rağmen alışveriş merkezine iskan ve işletme ruhsatını verdi. Sel felaketinin yaşandığı saatlerde derenin taşmasıyla birlikte sel suları yapılan beton tabliye üzerinden geçerek karayolunu vurdu. Sulara kapılan bir otomobilde bulunan 4 kişi hayatını kaybetti.

İmar değişikliği

Öte yandan 5 kişinin hayatını kaybettiği TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarının bulunduğu bölgenin konut imarına açılması için onlarca kararın Canik Belediyesi’nden geçirildiği belirtildi.
Canik Belediyesi, taşan dereye 40 metre uzaktaki alana TOKİ’nin yerleşim bölgesi yapmasını sağlamak için, farklı bölgelerde bulunan ve belediyeye ait konut alanlarını imar değişikliğiyle buraya taşıdı. TOKİ Kuzey Yıldızı inşaatını kısa sürede tamamlayarak hak sahiplerine evleri teslim etti. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ’nin yaptığı binaların bodrum katlarının iskana açılmasının olası taşkınlarda ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirterek, kurum yetkililerine şifai uyarılarda bulundu. Ancak kapıcı dairesi olarak belirlenen kot katları uyarılara rağmen iskâna açıldı.

Haberin Devamı

Bodrum kata iskân

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, kentsel dönüşümü desteklediklerini ancak TOKİ’nin bölge şartlarını gözönüne almadan bodrum katlarını iskana açtığını söyledi. Arlı, “TOKİ kendi ruhsatını kendisi alıyor, iskanını da kendisi veriyor. Bodrum katlarının iskâna açılmaması için şifai olarak uyarılarımız oldu ancak dikkate alınmadı. Eğer bodrum katlarına iskân verilmeseydi 5 kişi hayatını kaybetmezdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!