Cezaevi aracında yangın davası açıldı

Güncelleme Tarihi:

Cezaevi aracında yangın davası açıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 09:53

VAN ve Muş cezaeverinden İstanbul Metris’e nakledilirken, geçen yıl Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında çıkan yangında metal yığınına dönen ring aracında bulunan 5 mahkum ve tutuklunun ölmesi olayı ile ilgili hazırlanan iddianame, Kayseri 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından abul edilerek kamu davası açıldı.

Halen tutuksuz olan cezaevi aracının sürücüsü Cafer Sarı, araç komutanı İsmail Bostan ile araç komutan yardımcısı Mustafa Kayalı hakkında ’Dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmeyerek taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçlarından 2-15 yıl hapis cezası istendi.

Olay, 16 Eylül 2011 tarihinde Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında meydana geldi. Cafer Sarı yönetimindeki 34 B 2564 plakalı cezaevi ring aracı tamamen yanmış, İstanbul Metris Cezaevi’ne nakledilmeleri için Van ve Muş cezaevlerinden alınan hükümlü Sinan Aşğa ve Medeni Demir ile tutuklu Abdulsettar Ölmez, Akif Karamanlı ve İsmet Evin, araç içerisindeki hücrelerden çıkamayınca yanarak öldü. Aracın arka kısmındaki 10 asker ile ön kısmında bulunan komutan, komutan yardımcısı ve 2 şoför de yara almadan kurtuldu.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, cezaevi aracının sürücüsü Cafer Sarı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı ve yanan aracın komutanı İsmail Bostan ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı 4’üncü Takım 3’üncü Manga Komutanı ve araç komutan yardımcısı Mustafa Kayalı hakkında ’Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’, ’Aracın bakımında, gereken dikkat ve özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmeyereki, yangın öncesinde aracın bir takım arızılar vermesine rağmen bu haliyle yola devam etmek suretiyle dikkatsiz ve tedbirsiz davranmak’, ’Öngürülebilir neticeyi öngörmeyerek dikkatsiz ve tedbirsiz davranışlarda bulunma sorucu olayın meydana gelmesine sebebiyet vermek’ suçlarından 2-15 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası verilmesi istendi.

ARAÇ YANGINI AKÜDEN BAŞLAMIŞ

Toplam 8 sayfadan oluşan iddianamede, bilirkişi raporlarına göre yangının aküden kaynaklandığı belirtilerek şöyle denildi:

”Bilirkişi raporuna göre, araçta yangına akü ile motor bölgesini ayıran saç bölgesindeki kısa devrenin sebep olduğu, aküden çıkan kabloların artı hattının sacın geçiş kısmına temas ederek kısa devre ile saca kaynadığı, temas ettiği yerleri ısıttığı, alevlendiği, yangın başlangıcının bundan kaynaklandığı sonuç ve kaanatine varıldığı belirtilmektedir."

İddianamede, aracın üst ve alt mekanik aksamlarındaki bakım eksikliği nedeniyle belirlenen aşırı yağ sızmasının ve sızan yağ damlacıklarının motorun sıcak parçalarına sıçrayarak kendi kendine tutuştuğu, yangının aracın serviste teknik açıdan yeterli ve ihtimamlı alt bakım görmemesi sonucu çıkma ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.

YAKIT UYGUN ÇIKTI

Olay sonrası cezaevi aracının son yakıt aldığı Elazığ’daki akaryakıt istasyonunun depo ve pompalarından alınan numunelerin standartlara uygun olduğu belirtilen iddianamede, "Araçta meydana gelen arızaların yakıttan kaynaklı olabileceğine dair somut bir bulguya ulaşılamamıştır” denildi.

KAMERA VE SES KAYITLARI DA YANMIŞ

Cezaevi aracında görüntü alan ve kaydedebilen teknik bir düzeneğin de bulunduğu belirtilen iddianamede, ”Araç üzerinde bulunan kayıt sistemi, incelenmek üzere Ankara Kriminal Polis Laboratuarı’na gönderilmiş ancak materyalların tamamı yandığı için olay anına ilişkin ses ve görüntü elde edilememiştir. Mevcut tıbbi belgelerden elde edilen bilgi ve bulgulara göre, maktüllerin alev yanığı, dumandan boğulma ve karbonmonoksit zehirlenmesi soncu öldükleri belirlenmiştir" ifadesi yer aldı. Yanarak 5 kişinin ölümüne neden olan cezaevi aracı, yeniden teknik bir inceleme yapılabilmesi için halen Pınarbaşı Açık Cezaevi bahçesinde üzeri brandayla örtülü halde muhafaza ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!