Otomotivde ilke imza atıyor dünyaya 100 milyon dolarlık ‘mühendislik’ ihraç ediyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde ilke imza atıyor dünyaya 100 milyon dolarlık ‘mühendislik’ ihraç ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 00:00

1 milyar doların üzerindeki yeni yatırımıla Amerikan Ford Motor Company içinde güçlü bir konuma ulaşan Ford Otosan, Türkiye’den mühendislik ihraç etmeye başladı. Şirket, 3.5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yanında bu yıl 100 milyon dolarlık mühendislik satacak.

Haberin Devamı

2010 yılında 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan ve bu doğrultuda bir taraftan yeni model geliştirme ve üretimine ağırlık veren Ford Otosan, diğer taraftan bir ilke imza atarak dünyaya mühendislik ihraç etmeye başladı. Türk otomotiv sektöründe araç ve parça dışında ‘mühendislik’ ihraç eden ilk otomotiv şirketi olan Ford Otosan, 2011 yılında 50 milyon dolar olan ‘mühendislik’ ihracat gelirini bu yıl 100 milyon dolara çıkartmayı hedefliyor. Böylece, yılda 3.5 milyar dolarlık araç ihracatı yapan şirket, sektör adına yeni bir dönemi de başlatıyor. Ford Otosan mühendisleri ihracat başarısıyla birlikte dünyada birçok ülkede 2 milyona yakın üretim rakamına ulaşan ve Transit’in yanı sıra Mondeo ile Ranger modelinde kullanılan Puma motor serisini de geliştiriyor.

Haberin Devamı

1300 mühendise ulaşacak

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2007 yılında TÜBİTAK Gebze tesislerinde açtıkları mühendislik merkezinde çalışan sayısının 600’den 1200’e çıktığını 2 bin 700 metrekare olan mühendislik merkezinin de ek ofisle birlikte 6 bin 200 metrekareye ulaştığını kaydetti. “Toplam mühendis sayımız 2013 yılı başında bin 300’ü bulacak. Tamamı Türk olan bu mühendisler Ford’un dünyadaki ürün projeleri, motor geliştirilmesi, şanzıman tasarımları ve kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor. Bu gerçekten Ford Otosan’ın ayağını yere sağlam basması ve yeni projeleri Türkiye’ye getirmesi açısından çok çok önemli” diyen Yenigün, Çin’den ABD’de üretilecek olana kadar yeni projelerin devreye girişlerinde Türkiye’den bir grup mühendisin gidip destek olduğunu dile getirdi.

Memlekete mühendislik geliri

/images/100/0x0/55eab04cf018fbb8f890639e

Türk hükümetinin 2023 yılı hedeflerine bağlı olarak Türkiye’de otomotiv sektöründe ilk kez mühendislik ihraç etmeye başladıklarının altını çizen Yenigün şunları anlattı: “Ford Otosan araçlarını  dünyanın çeşitli ülkelerine gönderirken bir fatura kesiyor ve kasamıza Euro geliyor. Şimdi yeni açtığımız bu kapıdan da Ford’un mühendislik işlerini yapıp, mühendislik faturası kesmeye başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettik. Bu rakamı bu yıl ikiye katlayacağız. Artık memlekete mühendislik hizmetinden ihracat geliri sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

2 milyon adete mevcut fabrikalarla çıkarız teşvik yeni oyuncu getirir

HÜKÜMETİN açıkladığı teşvik paketinde ilk etapta net olmayan konular bulunduğunu şimdi detayların ortaya çıkmasıyla çok güzel bir noktaya ulaşıldığını belirten Haydar Yenigün, “Teşvik paketinde açık olmayan taraflar vardı. Ben de söylüyordum. Sonra bakan bize kızdı ve ‘sulandırmayın’ dedi. Ama son açıklamalarla büyük ölcekli yatırımların tarifi yapıldı ve detaylar açıklığa kavuştu” dedi. Yenigün şöyle devam etti: “Türkiye’nin 2023 vizyonunda 4 milyon araç üretilmesi var. 2 milyonluk kısmı mevcut yatırımların kapasite artışları ile mümkün olur. Geri kalanı için teşvik tetikleyici etki sağlar. Bunun için teşvikler devreye girecek, yeni oyuncular gelecek. Yatırım gelmesi için Avrupa’daki krizin bitmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

190 milyon Euro kredi kullanıyor

FORD Otosan, Yeni Transit üretimi başta olmak üzere 3 yılda yapacağı 1 milyar dolarlık yatırım için Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile 190 milyon Euro’luk kredi anlaşması yaptı. Kredinin 100 milyon Euro’sunu imza töreniyle alan Ford Otosan, geri kalan 90 milyon Euro’yu ise yıl sonunda alacak. Kamu yararı gördüğü projeleri destekleyen ve şirketleri kurumsal yönetim, çevre ve sosyal konulardaki standartlarını değerlendirerek kredi veren Avrupa Yatırım Bankası tarafından Ford Otosan’a verilen kredi, 2 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli ve yıllık yüzde 2.3 faiz oranı ile öngörülüyor.

Focus’a A4 kağıdı büyüklüğünde motor

SON 10 yıldır olduğu gibi 2012 yılını da Pazar lideri olarak kapatmak istediklerini kaydeden Haydar Yenigün, yeni ürünlerin buna önemli destek sağlayacağını belirtti. Temmuz ayında Focus’un 1.0 litre Ecoboost motorunu piyasaya sunacaklarını söyleyen Yenigün, “Bu araç bir A4 sayfası büyüklüğünde motora sahip. Bu motordan 100 ve 125 beygir gücünde iki versiyon olacak. 100 km’de 5 litre yakıt harcıyor. Bu motorlarla dizel benzinli farkının kalkacağını öngörüyoruz. Bu ay yeni Ranger da yola çıkacak. Çok güçlü bir motorla geliyor. Yepyeni model B Max ise Eylül ayında satışa sunulacak. Ekim ayı itibariyle de Gölcük’te üretilecek Tourneo Custom’ın satışına başlayacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!