Güneş enerjisi panelleri, enerji ihtiyacını karşılar

Güncelleme Tarihi:

Güneş enerjisi panelleri, enerji ihtiyacını karşılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 09:43

Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık 200 bin GWs olduğunu, bu ihtiyacın da Tuz Gölü kadar bir alana yapılacak güneş enerjisi panellerinden sağlanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan toplantıda, enerji alanında gerçekleştirilen projeler tanıtıldı. Kalkınma Bakanlığının desteğiyle 2009 yılının başında ODTÜ'de kurulan GÜNAM, teknoloji geliştirerek güneş gözelerinin Türkiye'de üretimini sağlamayı hedefliyor

Dünyanın enerji kaynaklarına baktığımızda güneşten gelen enerji miktarının diğer enerji kaynaklarından çok daha fazla paya sahip olduğunu söyleyen Turan, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Raşit Turan, Türkiye'de 2011 yılında enerji kullanımına 54 milyar dolar ödendiğini söyleyerek, “Enerjiye ödenen bu miktar cari açıkta önemli bir paya sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 75'inin ithal edildiğini, toplam elektrik üretiminin yüzde 50'sinin ise ithal doğalgaz ile üretildiğinin altını çizen Turan, şunları söyledi:

“Güneş enerjisi yatırımlarının Ar-Ge altyapısını oluşturmaya çalışırken, Türkiye'de bu teknolojinin yapılabilirliğini göstererek özel sektör firmalarının yatırım yapmasını da teşvik ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de güneş enerjisi teknolojilerinin ve güneş enerjisi güç istasyonlarının kurulmasına ve dolayısıyla geleceğimize ve bağımsızlığımıza katkı sağladığımızı düşünüyorum.”


-Rüzgar Enerjisiyle Yenilenebilir ve Temiz Elektrik Üretimi

Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (RÜZGEM) Müdürü Doç. Dr. Oğuz Uzol da, merkezde yapılan çalışmalarla, Türkiye'nin rüzgar enerjisi konusunda ortaya koyduğu ulusal hedeflere ulaşabilmesi ve bu hedeflere ulaşırken de teknolojik dışa bağımlılığı en aza indirgenebileceğini söyledi.
Uzol, merkezin amacının, Türkiye'nin geliştirilecek özgün teknolojilerle dünya rüzgar enerjisi pazarında pay ve söz sahibi olabilmesi hedeflerini desteklemeye yönelik Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“RÜZGEM önümüzdeki seneler içerisinde uluslararası seviyede araştırmaların yapıldığı rüzgar enerjisi teknolojileri konusunda ulusal bir odak noktası haline gelmeyi hedeflemektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!