Rusya Suriye'ye S-300 satışını durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya Suriyeye S-300 satışını durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 02:25

Rusya sürpriz bir karar alarak Suriye'ye S-300 füze sistemlerinin satışını askıya aldı. Öte yandan Moskova yönetimi, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin de önceden planlanmış bir eylem olarak görülmemesi gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya'da yayınlanan Vedomosti gazetesi "yukardan gelen bir emirle" Suriye'ye yapılan S-300 füzelerinin satışının askıya alındığını duyurdu.

Vedomosti 2012 ve 2013 yılları arasında Suriye'ye teslim edilmesi hedeflenen sistemin toplam değerinin 105 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Henüz konuyla ilgili Moskova yönetiminden resmi bir açıklama gelmedi ancak gazete haberini silahları satan devlet şirketinin adı açıklanmayan iki yetkilisine dayandırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton daha önce Rusya'yı Suriye'ye sivillere karşı kullanması için silah satmakla suçlamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye'ye hava savunma sistemleri sattıklarını ve bunların koruyucu silahlar olduğunu hatırlatmıştı.

"RUSYA NATO'YA TAVİZ VERDİ"

Rus basınında geniş yer bulan olay hakkında "Rusya'nın Suriye konusunda NATO'ya ilk tavizi" yorumları yapıldı.

Haberin Devamı

Bazı gazeteler konuyu Suriye'nin geçtiğimiz Cuma günü Türk uçağını düşürmesine bağladı. Söz konusu gazeteler, Türkiye'nin uçağının düşürülmesi noktasında NATO'nun sert bir karar almaması için Rusya'nın bu yönde bir adım attığına dair yorumlara yer verdiler.

İRAN'A SATIŞI DA ASKIYA ALINMIŞTI

Rusya daha önce İran'a S-300'lerin satışını, İsrail'den gelen baskı nedeniyle durdurmuştu.

İsveç merkezli düşünce kuruluşu SIPRI'ye göre iki ülke arasında toplam 5-6 milyar dolar tutarında silah anlaşmaları bulunuyor.

S-300 NEDİR?

Rus şirketi Almaz Bilimsel Endürstriyel Şirketi tarafından üretilen S-300'ler günümüzün en etkin hava savunma sistemleri arasında yer alıyor. Sistem saldırgan savaş uçakları ve füzelere karşı kullanılıyor. İlk kez Sovyetler Birliği tarafından 1979 yılında üretilen sistem, ABD'nin vurucu gücü Cruise füzelerine karşı askeri tesisleri ve büyük sanayi komplekslerini korumak için geliştirilmişti.

Suriye NATO müdahalesinin gündeme geldiğinden bu yana özellikle hava savunma sistemini güçlendirmeye çalışıyordu.

"OLAY ÖNCEDEN PLANLANMADI"
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesini de değerlendirdi.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, “Olanların bir tahrik ya da önceden planlanmış eylem olarak algılanmamasının önemli olduğu görüşündeyiz. Ayrıca bu olay etrafında değişik propagandalarla gerilimin tırmandırılmamasını taraflardan bekliyoruz. Böyle bir propagandanın Suriye krizinin bulunduğu nokta dikkate alındığında son derece zararlı olacağını düşünüyoruz. Bölgede ilgili ülkeler dışında üçüncü tarafların olaya müdahale etmesi istenmeyen gelişmelere neden olur” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!