Murdoch, imparatorluÄŸunu ikiye bölüyor

Güncelleme Tarihi:

Murdoch, imparatorluğunu ikiye bölüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2012 15:49

Medya imparatoru Rupert Murdoch'a ait News Corporation şirketinin ikiye bölüneceği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Murdoch, imparatorluğunu ikiye bölüyor
  Â

News Corp bünyesindeki Wall Street Journal gazetesinin haberine göre televizyon/eÄŸlence ve yayıncılık faaliyetleri birbirinden ayrılıyor.Â

Oy kullanma hakkına sahip hisselerin %40'ına sahip olan Murdoch ailesi, her iki şirketin de kontrolünü elinde bulundurmaya devam edecek.

Karar son aylarda telekulak ve rüşvet skandalları ile sarsılan basın faaliyetlerini, şirketin diğer işlerinden ayırma çabası olarak görülüyor.

Bu çerçevede Türkiye'de de yayın yapan Fox televizyonu ile 20th Century Fox film şirketinin dahil olduğu bir grup oluşturulacak.

Diğer grupta ise ABD'de yayımlanan Wall Street Journal, İngiltere'de yayımlanan Times ve ünlü Harper Collins yayınevi yer alacak.

Haberin Devamı

BBC ekonomi editörü Robert Peston'a göre bu ikinci grup daha küçük; News Corp'un şu anki toplam gelirinin %25'ini, kârının %10'unu temsil ediyor.

Editörümüz Peston "Murdoch'un ağırlıklı olarak televizyon ve film alanında toplanan yatırımlarını, İngiltere'deki gazetelerini vuran telekulak ve rüşvet iddialarının yarattığı prestij kaybı ile maddi zararlardan nasıl koruyacağı tartışılıyordu. Aranan yanıt bulunmuş görülüyor" diyor.

Faydaları

"Bunun en önemli faydalarından biri, İngiltere'de kontrolünü tamamen ele geçirmeye çalıştıkları BSkyB şirketinin, yasaları çiğnediği öne sürülen gazetelerden ayrı bir çatı altına alınacak olması. Bu sayede Radyo Televizyon Kurumu Ofcom'un, BSkyB'nin yayın ruhsatını elinden alma riskinin azalacağı sanılıyor."

News Corp henüz konuyla ilgili resmi duyuru yapmadı. Ancak geçmişte bu tür haberleri hemen yalanlayan kurum, bu kez sessiz kalmayı tercih etti.

Medya danışmanı Theresa Wise, şirketi ikiye ayırmanın bir diğer faydası olacağına dikkat çekiyor.

Wise'a göre bugüne dek yatırımcılar hızla büyüyen televizyon ve eğlence faaliyetlerini, yavaş büyüyen basın faaliyetlerinden ayıramadığı için News Corp şirketi de gerçek değerini bulamıyordu.

Haber üzerine News Corp şirketinin, Murdoch'un memleketi olan Avustralya'daki hisseleri %2,4 değer kazandı.

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!