Son LYS’de biyoloji zordu

Güncelleme Tarihi:

Son LYS’de biyoloji zordu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2012 00:00

LYS maratonu bitti. Dün adaylar kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine gitti. Binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri elle ve dedektörle arandı. LYS-2 sorularını Hürriyet için değerlendiren Uğur Dershanesi uzmanları, Biyoloji sorularını zor buldu. Uzmanlar, “İşlemli sorular geçen yıllara göre fazla. Bilgi ön planda” dedi. Uzmanlar, LYS’lerin zorluk derecesinin hergeçen yıl artttığını belirterek testlerle ilgili şu yorumları yaptılar.

Haberin Devamı

LYS SORU VE CEVAPLARI BUGÜN HÜRRİYET GAZETESİ'NDE...

- KİMYA: Sınav beklenen düzeyde. Müfredata uygun. Organik kimya bölümünde beklenen sayıda soru geldi. Bilgi ön planda. İşlemli sorular geçen yıllara göre fazla.     

- FİZİK: Sınav geçmiş yıllara benzer şekilde hazırlanmış. Yeni müfredattan sadece bir soru sorulmuş. Bu da öğrenciler için mutluluk verici bir durum. Fakat müfredattan kalkmış “Faz Farkı” kavramı ile ilgili hesaplamalı bir soru gelmiş olması, sonraki senelerde sınavda hangi müfredattan soru geleceği ile ilgili bir tereddüt yarattı.

- BİYOLOJİ: 2012 LYS Biyoloji soruları, 9. 10. 11. ve 12. sınıf müfredatı kapsamında yer alan konuları taramış. Sınavda, 11. sınıf müfredatından, diğer müfredatlara oranla daha fazla soru sorulmuş. Özellikle derse devam eden ve bilgi birikimi olan öğrencilerin çözebileceği, eleyici bir sınav olmuş. 2010-2011 LYS sorularının % 50’si sistem sorularından oluşurken, 2012 LYS sorularında sistem soruları yaklaşık dörtte bir oranında kalmış. Bu durum, öğrencilerin değişken bir sınava hazırlanıyor olma bilincini kaybetmemeleri gerektiğini gösteriyor.

- LYS sonuçlarının 15-17 Temmuz tarihleri arasında açıklanması ve tercihlerin 17 Temmuz- 05 Ağustos tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Biyoloji 7. soru hatalı mı

Fen Bilimleri Dershanesi ve Bilfen Liseleri uzmanları, Biyoloji testindeki 7. sorunun hatalı olduğunu açıkladı. Uzmanlar, “Soruda, DNA’nın anlamlı zincirindeki üçlü nükleotitler için ‘kod’ yerine ‘kodon’ ifadesi kullanılmış. Öğrenciler bu soruyu yorumlamakta ve ikinci öncülündeki yargıya ulaşmakta zorlanmış olabilir. Bu hata sorunun iptalini gerektirir” dediler.

İşte uzmanların değerlendirmesi

- LYS Fen bilimleri sınavı beklendiği gibi 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuş.
- 2012 LYS’nin tüm oturumları 9. sınıftan 12. sınıf sonuna kadar bütün müfredatı kapsıyor. Soruların tümüne bakıldığında konular arasında YGS-LYS ayrımı olmadığı görülüyor. Bu da öğrencilerin konular arasında ayrım yapmaksızın sınava hazırlanmaları gerektiğini gösteriyor.
- LYS’de sorulan soruların kapsamı bütün müfredat. Bu da gerek okulda gerekse dershanelerde müfredatın eksiksiz öğretilmesini gerektiriyor. Ayrıca yeni müfredata dayalı soruların varlığı, mezun öğrencilerin dershanelerden destek alması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
- LYS’lerin zorluk derecesi her geçen yıl, başvuran öğrenci sayısıyla doğru orantılı artıyor. Sınav, ancak düzenli çalışan, gündemi takip eden, kitap okuyan, yorumlama gücü kuvvetli öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınav haline dönüşmüş.

Haberin Devamı

Sınavına koşuşturma

ADAYLAR kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri elle ve dedektörle arandı. Beyazıt’taki İstabul Üniversitesi’nde sınava giren iki öğrenci, Sınav Giriş Belgesi’nin bilgisayar çıktısını unutunca panik yaşadı. Bir güvenlik görevlisi eşliğinde en yakın kafeteryaya koşarak bilgisayardan sınav giriş belgelerinin kopyalarını alan iki genç, yine koşarak sınava yetiştiler.

LYS maratonu bu yıllık bitti

LİSANS Yerleştirme Sınavları (LYS), 871 bin 313 üniversite adayının katıldığı 5 oturumun dün düzenlenen sonuncusu olan LYS-2 (Fen Bilimleri) ile tamamlandı. 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan LYS-2’ye 308 bin 702 aday katıldı. Tek oturumda yapılan sınav 135 dakika sürdü. Adaylara, Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında 30’ar sorunun bulunduğu her test için 45’er dakika süre verildi. LYS-2’nin 12.15’te sona ermesiyle 2012-ÖSYS de tamamlanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!