Turizm’de ‘küçük düşüş’ gene de iyi mi sayılmalı

ANTALYA’nın ‘turizmde’ biraz keyfi yok. Gelen turist sayısında bir artış yok. İlk beş ayda düşüş var; bunun yaklaşık yüzde 10 dolayında olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Nitekim Vali Ahmet Altıparmak dün Twitter’dan açıklama yaptı: Antalya Havalimanı’ndan haziranın ilk 20 gününde gelen turist sayısını 989.820 olarak ilan etti. Aynı süre itibariyle bu sayılar; 2010’da 939.727; 2011’de 1.024.310 idi. Valiye göre, kayıp -3...
Şu hesap da yapılıyor. Kimine göre, Arap Baharı nedeniyle tercihini kaydıran turistlerin bu yıl yeniden İspanya, Mısır, Yunanistan ve Fas gibi ülkelere yöneldiler. İspanya’nın büyük indirim yapacağı daha geçen marttaki Berlin Turizm Fuarı’ndan belliydi.

Turizm’de ‘küçük düşüş’ gene de iyi mi sayılmalı

(Fuarda yöresel ürünlerini tanıtan Tokatlı kadınlar.)


Bizim turizmcilerde, fiyatlar geçen yıla göre hemen hemen aynı. Fiyat politikalarını krizdeki ülkelere göre düzenlememişler. Bu ‘gelir’ bakımından bu iyi bir politika sayılabilir.
Ama bir şeyi de dikkate almak gerekir. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ardından 27 Temmuz-12 Ağustos arasında Londra’da Yaz Olimpiyatları başlıyor. Ramazanın da 20 Temmuz’da başlaması, turizmde bir gerileme yapabilir mi? En önemlisi de Avrupa’daki ekonomik kriz...
Bu bakımdan sayılar ve oranlar önümüzdeki eylüle kadar değişkenlik gösterebilir.
Dün Antalya oldukça hareketleydi. Antalya 3. Yörsel ve Geleneksel Ürünler Fuarı, Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde EXPO Center’da açıldı. 71 ilden kurum, kuruluş ve firmanın stant açtığı 10 bin metrekarelik alandaki fuara 4 gün boyunca 100 bin ziyaretçi bekliyor.
200 dolayında ticaret odası ve borsa başkanlarının katıldığı açılışta, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır bulundular.
Doğan Haber Ajansı (DHA) da, Anadolu’ya özgü yöresel ürünleri anlatan fotoğraf sergisiyle fuara renk katıyordu. DHA Akdeniz Bölge Temsilcisi Salih Uçar, sergideki bu fotoğrafları, ajansın Türkiye’nin dört bir yanındaki 200’den fazla muhabirinin çektiği 20 bin kareden seçtiklerini söyledi. 50 fotoğraf, özgün yemek ve tatlılardan el sanatlarına, meyve ve sebze zenginliğinden kentlerin marklarına kadar bir görsel bir tanıtım olanağı yaratıyordu. Fuarı gezerken, uzun yıllar Almanya’da gazetecilik yapan Hürriyet Akdeniz Bölge Temsilcisi Hayri Dizerkonca ile birlikteydik. Almanca’da ‘verführerisch’ diye bir deyim olduğunu belirterek “Anlamı ‘baştan çıkarıcı’dır. Fuarı bu yönde eksik gördüm. EXPO’ya hazırlanan Antalya’nın ‘baştan çıkarıcı’ etkinlik ve sunumlara yönelmesi gerekiyor. Çünkü turistler böyle etkinliklere bayılıyorlar” diyordu.
İKTİDARIN ACISI
Fuardaki kulislerde en çok konuşulan konu ise, çiçek ve çocuk temalı, botanik konulu EXPO 2016’nın kanun tasarısıydı. Tarım Bakanlığı’nca ocak ayında hazırlanmasına rağmen Meclis’e daha yeni sunulan tasarıda Antalya’dan hiçbir sivil toplum kuruluşunun yer almaması eleştiri konusu oldu. EXPO’nun öncülüğünü yapan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Süs Bitkileri İhraçatçıları Birliği’ne İcra Komitesi’nde yer verilmedi. Halbuki ilk tasarıda sadece Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği yer alıyordu. Yönetim Kurulu’nda vali ve Büyükşehir belediye başkanı var Antalya’dan; STK’lar ise 33 kişiden oluşan ‘danışma ve yönlendirme kurulu’na konuldu.
İktidar, belediye başkanlığını Antalya’da kaybetmesinin ‘acısı’nı hâlâ çekiyor anlaşılan. Bir ülke projesinde yerel yönetimlerden uzak bir anlayış olabilir mi?
Baykal ve muhalefet milletvekilleri, kanun Meclis’te görüşülürken, Antalya’nın hakkını nasıl arayacaklar bakalım...

Haberin Devamı

Açıklama ise açıklama işte!

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, kaç gün sonra ‘Sevda Tepesi’ üzerine bir açıklama yapacak diye beklerken, ilgili açıklama önceki akşam 20.29’da medyaya düştü. Açıklamanın adı ‘Bilgilendirme’.
“Söz konusu parsel maliki, 28 Mayıs 2012 tarihli dilekçesi ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na; 1984 yılından beri maliki bulunduğu parselde mağduriyetinin giderilmesi amacıyla ilgili mevzuat çerçevesinde, imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde yapılanma hakkı verilmesi talebinde bulunmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 31 Mayıs 2012 tarihli yazısı ile teklif plan Büyükşehir Meclisi’ne sunulmuştur.”
Görüşmelerde CHP’nin salonda oturma eylemi yapmasına yol açan Büyükşehir’in parsele “turizm konaklama” fonksiyonu verildiği kaydediliyor. Yani çıkan karar anlatılıyor; yani buraya iki kat ve bodrumlu bir yapı kondurulacak.
‘Bilgilendirme’nin devamı da şöyle:
“Uygulama Projeleri, Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu kararı alınması şartı ile geçerlidir. Genel boyutu ile Turizm ve Konaklama kullanışı (fonksiyonu) Boğaziçi bölgesinin en doğal, önemli ve tercihli kullanış kararlarından biridir. Turizm ve Konaklama’nın, günübirlik yemek-içmek- eğlenmek-dinlenmek ve konaklamak gibi iki farklı boyutunun Boğaziçi’nde yer alması gerekmektedir.” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘depreme’ dönük kentsel dönüşüm yasasının arkasında neler olduğu ‘Sevda Tepesi’nin imara açılması ile ortaya çıkmış oldu.
Kadir Topbaş’ın yine baskılara dayanamadığı, ‘Ankara’nın emrini bir kez daha yerine getirdiği de...
Maktum’a satılan İETT arazisi de 4.5 yıldır yargıda bekliyordu. Ama sonunda savcılık, bu satışla ilgili soruşturma için Danıştay’dan izin istedi. Danıştay bu izni verdi. Ama savcının görev yeri değiştirildiği için dosya yeni savcıya gitti. Bu kez ‘soruşturmaya gerek yoktur’ kararı verildi. Kemal Kılıçdaroğlu sorunu Meclis’te anlattı; bunun arkasından 15 dakika sonra ihale bedelinin (4.5) yıl sonra İBB sitesinden duyurulması ilginçti... Yani İETT arazisinin satışı ile ilgili yapılan itiraz reddedildi; İstanbul Büyükşehir’e yapılan yanlışlardan ötürü hiçbir müeyyide uygulanmadı. İstanbul da böyle elden gidiyor.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in, Seki, Eşen, Kumluova ve Göcek adıyla 4 ilçe ve Fethiye adıyla bir il kurulması hakkında TBMM’ye bir kanun teklifi verdiğini...

- TÜRKİYE Gençlik Birliği’nin kuruluşunun 6. yılında önceki akşam TGB Genel Başkanı M. İlker Yücel, CHP milletvekili Süheyl Batum, İP Genel Başkan Yardımcısı Av. Tugay Şen’in katıldığı bir dayanışma yemeği düzenlendiğini...

Yazarın Tüm Yazıları