13 bin kilometre ötedeki zirveden kritik kararlar çıktı

Güncelleme Tarihi:

13 bin kilometre ötedeki zirveden kritik kararlar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2012 09:41

Bir yılı aşkın süredir şiddetin bir türlü sona erdirilemediği Suriye'deki durum, kendisine 13 bin kilometre mesafedeki Meksika'da düzenlenen G20 zirvesine damgasını vuruyor.

Haberin Devamı

Zirvenin ilk gününde Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Putin, bir diğer görüşmesini de ABD Başkanı Barack Obama ile yaptı. Erdoğan ile Obama da bugün bir araya geliyor.

Görüşmelerin ana gündem maddesi Suriye. Batılı devletler, Annan planının fiilen başarısız olmasının ardından çözüm için yaşanan tıkanıklığı aşmaya çalışıyor. Rusya da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gitmesini ve askeri müdahaleyi içeren çözüm önerilerini kabul etmeme tutumunu sürdürüyor.

Böyle bir ortamda gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinden dışişleri bakanlarının görevlendirilmesi kararı çıktı. 

DAVUTOĞLU VE LAVROV’A GÖREV
Erdoğan görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sayın Putin ile bizim yaptığımız görüşme tabii geleceğe yönelik neler yapabiliriz istikametinde oldu. Şu anda çok açık ve net olarak, Sayın Putin dışişleri bakanına, ben dışişleri bakanıma görevleri verdik. Bundan sonraki süreçte dışişleri bakanları müşterek olarak çalışmaları yürütecekler” dedi.

Haberin Devamı

Obama ile bugün yapacağı görüşmesinde de bu konunun ele alınacağını belirten Erdoğan, bu süreçte "doğrudan komşular diyebileceğimiz ülkelerle" ya da BM ve Arap Birliği ile beraber adımlar atılabileceğini ifade etti.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Bin Hilli başkanlığında bir heyetinse, Suriye'deki son gelişmeleri görüşmek üzere Moskova'ya gitmesi bekleniyor.

ÇOK KONUDA HEMFİKİRLER, HİÇBİR KONUDA ANLAŞAMIYORLAR
Obama-Putin görüşmesindeyse Suriye'deki şiddetin sona ermesi gerektiği yönünde bir görüş birliği çıkmasına karşın, çözüme gidecek sürece ilişkin iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü görüldü. Liderlerin iki saat ile beklenenden uzun sürdü.

PUTİN-OBAMA GÖRÜŞMESİ / FOTO GALERİ 

Obama, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şiddet olaylarının kesilmesi ve iç savaşın önüne geçilmesi için siyasi bir sürecin oluşturulması gerektiği konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Putin de kendi bakış açısına göre, Suriye konusunda ABD ile çok fazla ortak noktalarının bulunduğuna dikkat çekerek, görüşmelerin süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“CİDDİ VE MESAFELİ”
Reuters haber ajansı, ABD'li ve Rus yetkililere göre, toplantı olumlu ve ciddi geçmiş olsa da her iki liderin birbirine soğuk ve mesafeli durduğunu belirtti.

Ajans, basın açıklaması öncesinde gazeteciler açıklamanın yapılacağı salona alındığı sırada Obama ve Putin'in oturduğu yerde bir şey konuşmakta olduğunu ve liderlerin ikisinin de yüzünün asık olduğunu ifade etti. Ayrıca, Obama'nın basın toplantısı sırasında Putin'e yönelik yaptığı vücut jestlerinin Rus liderden karşılık bulmadığı da öne sürüldü.

AP ajansı da iki liderin, basın toplantısı sırasında göz göze gelmekten kaçındığını ifade etti. Ancak ajansa konuşan ABD'li ve Rus yetkililer, görüşmenin iki saat sürdüğüne dikkat çekerek, aralarında bir anlaşmazlık olması durumunda çok daha kısa sürede tamamlanmış olabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!