Yine yaktılar

Güncelleme Tarihi:

Yine yaktılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2012 01:13

Şanlıurfa’da cumartesi günü 13 mahkûmun öldüğü yangının ardından aynı cezaevinde dün de Çocuk Koğuşu’nda yangın çıkarıldı. Adana’da 2, Gaziantep ve Osmaniye’de birer cezaevinden de yangın haberleri geldi.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA’da dün ailelerin yakınlarıyla görüşebilme kargaşası yaşanırken Şanlıurfa Cezaevi’nin arka kısmındaki koğuşlardan saat 18.00 sıralarında dumanlar yükselmeye başladı. Dumanlara önce dumanlara cezaevi personeli ile askerler müdahale ederken, itfaiye ekiplerinden de yardım istendi. Peşpeşe içeriye giren itfaiye erleri yangına müdahale ederken, içeride bulunan askerlerin de gaz maskeleri takarak yangının çıktığı koğuşlara ilerledikleri görüldü. Jandarmanın mahkumlara yaptığı “Duvarın dibinde durun, hareket etmeyin” anonsu, cezaevi dışından duyuldu.

GAZİANTEP CEZAEVİNDE YANGIN / WEB TV

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

YANGINDAN FOTOĞRAFLAR

Vali: Cezaevi şartları ilkel

Vali Celalettin Güvenç, yangında 12’si jandarma ve polis, 30’u tutuklu ve hükümlü 42 kişinin dumandan etkilenerek hastaneye götürüldüğünü, bu kişilerden sadece 1’inin olaylar sırasında kalp krizi geçirdiğini ve yoğun bakım ünitesinde tutulduğunu söyledi. CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan Güvenç, “Hayati tehlikesi olan 1974 doğumlu bir erkek tutuklu vatandaşımız var. Yoğun bakımda olma nedeni de doktorların ifadesine göre kalp krizi olarak düşünülüyor” diye konuştu. 60 yıllık cezaevinde şartların ilkel olduğunu ve yeni cezaevi yapılacağını da söyledi.

Haberin Devamı

CEZAEVİ BAHÇESİNDE ARBEDE / WEB TV

Kalabalığa su ve gaz

Yangın sırasında cezaevi önünde toplanan yüzlerce kişi, zırhlı araçlarla gelen polisler tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı. Kalabalık polislere taş atmaya başladı. Bunun üzerine polis kalabalığı biber gazı, cop ve basınçlı su ile müdahale etti.  Cezaevini ziyaret eden CHP Milletvekili Veli Ağbaba ile Mehmet Şeker, yangın çıkması üzerine cezaevi dışına çıkarıldı. BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Olaylar tamamen koşulları protesto amaçlı çıkıyor” dedi

Bu kez çocuk koğuşu

ŞANLIURFA Cezaevi’ni incelemek için dün kente giden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, akşam saatlerinde ikinci yangın sırasında cezaevindeydi. Yönetim tarafından dışarı çıkarılan Ağbaba,  gazetecilere yangının çocuk koğuşunun dışında yatakların ateşe verilmesiyle çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

ALT KATTA KALAN 5 KİŞİ Mİ YAKTI 

MERDİVENLİ ve 2 kat olan koğuşta yatak ve vantilatör kavgası yanında fikir uyuşmazlıkları yüzünden tartışma çıktığı öne sürüldü. İddiaya göre, alt katta kalan 5 kişi merdivene ve kapı girişine yatakları yığıp ateşe verdi. 13 kişi ölürken, 5 kişi kendilerini ıslak havlu ve çarşaflara sarıp korudu. Olaydan sonra basına, yatak ve vantilatör için kavga eden 13 mahkûmun 5 kişiyi alt kattaki tuvalete kilitlediği, onların da seslerini duyurmak için koğuşta yatakları yaktıkları iddiası yansımıştı.

3 KENTTEKİ CEZAEVİNDE 'DESTEK' YANGINI

Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde siyasi mahkum ve tutukluların kaldığı bölümde çıkan yangın 1 saat içinde kontrol altına alındı. Dumandan etkilenen 12 kişiden 6’sı hastaneye kaldırıldı. Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nin Çocuk Koğuşu’nda saat 19.00 sıralarında yangın çıktı.  12 çocuk hastaneye sevk edildi.

Haberin Devamı

BAHANE SU SORUNU

Adana, Ceyhan F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki çocuk suçluların yattığı A-2 Koğuşu’nda yorgan ve battaniyelerin tutuşturulmasıyla başlatılan yangına, su sorunu bahane edildi. Mahkumların ıslıklı protestosu, cezaevi dışından da duyuldu, 6 kişi hastaneye sevk edildi.

OSMANİYE'DE DE YANGIN

Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde de saat 21.30 sıralarında yangın çıktı. Kısa sürede söndürülen yangında, 23 kişi dumandan etkilenerek, hastaneye kaldırıldı.

ŞANLIURFA CEZAEVİ’NDEN NAKİLLER BAŞLADI

Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi’nde 2 gün arayla meydana gelen iki yangında 13 kişinin ölmesi ve 50’nin üzerinde kişinin yaralanmasının ardından, gece bir grup tutuklu ve hükümlü, yoğun güvenlik önlemleri arasında başka illere nakledildi.

Haberin Devamı

Eyyübiye semtinde bulunan Şanlıurfa Cezaevi’nde hırsızlık ve gasp suçlularının bulunduğu C-15 koğuşunda cumartesi gecesi çıkan yangında 10’u tutuklu 3’ü hükümlü 13 kişi yanarak öldü, 5 tutuklu ise yaralandı. Bu olayın ardından hayatın normale dönmesi beklenirken, dün akşam saatlerinde aynı cezaevinin Çocuk Koğuşu’nda protesto amaçlı yataklar ateşe verilerek ikinci kez yangın çıkarıldı. 8 çocuğun kaldığı koğuşta başlayan yangın nedeniyle çıkan dumanlar diğer koğuşları da sardı.

Görevliler ile itfaiyenin müdahalesi ile yangın söndürülürken, koğuşlarda dumandan etkilenen tutuklu ve hükümlüler tedbir amaçlı cezaevi bahçesine çıkarıldı. Bu sırada bahçede toplanan tutuklu ve hükümlüler ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Aynı sırada dışarıda toplanan tutuklu ve hükümlü yakınları ile polis arasında da arbede çıktı. Gece geç saatlere kadar süren gerginlik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in tutuklu ve hükümlüler ile konuşmasının ardından sonlandı.

Haberin Devamı

50 KADAR HÜKÜMLÜ UÇAKLA İZMİR’E GÖNDERİLDİ

2 gün arayla 2 kez yangının çıkarıldığı Şanlıurfa Cezaevi’nde, gece de hareketli saatler yaşandı. Saat 03.00 sıralarında, çok sayıda cezaevi nakil aracı peş peşe Şanlıurfa Cezaevi’nden dışarı çıktı. Trafik polisleri ve zırhlı araçların oluşturduğu konvoy ile yola çıkan cezaevi nakil araçlarında çoğunluğu hükümlü yaklaşık 50 kişi havaalanına götürüldü. Tutuklu ve hükümlüler daha sonra havaalanından uçakla İzmir’e götürülerek buradaki cezaevine yerleştirildikleri bildirildi.

CEZAEVİ ÇEVRESİNDE KUŞ UÇURTULMUYOR

Gerginliğin adresi olan Şanlıurfa Cezaevi’nde, dün azaltılan güvenlik tedbirleri geceden itibaren en üst seviyeye çıkarıldı. Sabah saatlerinde de polis takviyesi yapılan cezaevinin çevresi tamamen yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Cezaevine çıkan yollar bariyerlerle kapatılırken, polisler cezaevine çıkan sokak başlarını tutarak buradan vatandaşların geçmesine de izin vermemeye başladı. Polisin bu uygulama ile öfkeli tutuklu ve hükümlü yakınlarının cezaevi önünde toplanarak gerginliğe yol açmayı engellemeyi amaçladığı bildirildi.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ İNCELEME YAPIYOR

13 kişinin ölümünün ardından başlatılan adli ve idari soruşturma da yürütülüyor. Olaya ilişkin adli soruşturma Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın tarafından bizzat yürütülüyor. Başsavcı Yalçın, cezaevi personeli ve olayda yaralanan tutuklular ile bire bir görüşerek soruşturmayı yürütürken, idari soruşturma kapsamında dün Adalet Bakanlığı müfettişleri de kente geldi. Cezaevinde inceleme başlatan Adalet Bakanlığı müfettişleri, olayın tarafları ve kendi incelemelerinin ardından soruşturma raporunu hazırlayacakları öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!