Dünyayı ve özellikle Avrupa’yı yakından ilgilendiren seçimlerde Yunanistan nefeslendi

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı ve özellikle Avrupa’yı yakından ilgilendiren seçimlerde Yunanistan nefeslendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2012 00:00

Aylardır iflas ve Euro’dan çıkma tartışmalarının yaşandığı Yunanistan 42 günde ikinci kez erken seçime gitti. AB’nin sessizce desteklediği merkez sağdaki Yeni Demokrasi, aşırı solcu SYRIZA’yı geride bırakarak mecliste 50 sandalyelik kritik “bonusu” elde etti.Euro taraftarı Yeni Demokrasi ve Pasok’un vekil sayısı 300 sandalyeli mecliste 160’ı aştı. Yunanistan ve Avrupa şimdilik rahat nefes aldı.

Haberin Devamı

 

Sonuçlardan sonra piyasalardaki ilk tepki olumlu oldu. Euro, dolar karşısında 1.27 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar içeride güne düşüşle başladı. Dolar, 1.80 TL'ye gerileyerek 15 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye geldi. Asya borsalarında da yüzde 2'ye varan yükselişler yaşanırken, İMKB güne yüzde 0.8 primle başladı.

Yunanistan, 6 Mayıs’ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine dün yeniden sandığa gitti. Yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunu oluşturacak milletvekillerini belirledi. Bir kez daha hiçbir parti tek başına iktidara yetecek oy oranına (yüzde 38) ulaşamadı ancak Euro’nun kaderi açısından önemli bir eşik aşılmış gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Euro’ya demirledik

130 milyar Euro’luk 2’nci Kurtarma Paketi Anlaşması’na taraftar olan muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) oyların yüzde 29.5’ini alarak birinci oldu. Böyle olunca ND, birinci partiye verilen 50 vekillik “bonus”la birlikte 128 sandalye kazandı. Geçen seçimler öncesinden beri kurtarma paketine karşı politika yürüten aşırı sol SYRIZA ise yüzde 27,1’de kaldı ve 72 sandalye elde etti. Son seçimlerde büyük bir kan kaybı yaşayan sosyalist parti Pasok ise yüzde 12,3’te kaldı ve 33 sandalye kazandı. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas bugün ND lideri Andonis Samaras’a koalisyon hükümeti kurması için çalışmaları başlatma görevini verecek.

Seçim zaferinin ardından bir konuşma yapan Andonis Samaras, “Bugün Yunan halkı Euro’ya demirli kalmamızı destekledi” dedi. Samaras’ı tebrik eden Tsipras ise ciddi bir oranı temsil eden muhalefet görevi yapacaklarını söyledi.

Aşırı sağcı Altın Şafak, seçim öncesi yapılan tüm anketleri yanılttı ve 6 Mayıs seçimlerindeki gücünü korudu. Altın Şafak yüzde 7 oy ile 18 milletvekili çıkardı. Son dönemde birçok tartışmaya neden olan parti geçen seçimlerde de yüzde 7 oy toplamıştı. Milliyetçi “Bağımsız Yunanlılar” yüzde 7,6 ile 20, Demokratik Sol Parti yüzde 6.2 ile 17, Komünist Parti de yüzde 4.5 ile 12 milletvekili çıkardı.

Haberin Devamı

PARTİLERİN OY DAĞILIMI

ND (Merkez sağ) 29,5
SYRIZA (Radikal sol) 27,1 
PASOK (Sosyalist) 12,3
Bağımsız Yunanlar (Sağ) 7,6
Altın Şafak (Aşırı sağ) 7
D. Sol (Merkez sol) 6,5
Komünist Parti 4,5

Yeni başbakan Karagunis!

Yunanistan Milli Futbol Takımı’nın Euro 2012’de Rusya’yı 1-0 yenerek çeyrek finale yükselmesi seçim heyecanını gölgede bıraktı. Sabaha kadar eğlenen Yunanlar daha sonra sandık başına gittiler. Yunan takımının tek golünü atan Yorgo Karagunis, “imkansız sanılanı başardığından” SYRIZA lideri Tsipras’a benzetildi. Karagunis için bloglarda “Ne Samaras, ne Tsipras, yeni Başbakan Karagunis” yorumları yapıldı.  Karagunis, “Herkesten daha fazla saygı bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YENi UMUT SAMARAS

  • ND’nin tecrübeli lideri Samaras, güneydeki Pilos şehrinde oy kullanırken, “Bugün Yunan halkı konuşacak, yarın Yunanistan için yeni bir dönem başlayacak” dedi.
  • Samaras gerek Türkiye, gerek Makedonya ile ilişkilerde sert siyaset yanlısıydı.
  • Atina’nın tanınmış ailelerinden Kritiku’ların kızı Yeorgia ile evli olan iki çocuk babası Samaras, gençliğinde çok çapkındı. Ünlü Kıbrıslı Rum şarkıcı Anna Vissi ile ilişkisi vardı. ABD’de üniversitede eski başbakan Yorgo Papandreu ile aynı daireyi paylaşıyor, amatör orkestralarda bateri çalıyordu.

Kumarbaz Aleksis

  • Dün Kipseli’de oy kullanan SYRIZA lideri Aleksis Tsipras (38), “Bugün korkuyu yendik. Yunanistan’ın, değişen Avrupa’nın eşit bir üyesi olması, sosyal adalet ve refah için halkla birlikte ve gururla, saygınlığın, umudun ve daha iyi bir yarının yolunu açıyoruz. Gelecek, umuda sahip olanlara aittir, kazanacağız” dedi.
  • Seçimlerin yükselen yıldızı Tsipras, siyaset sahnesine 2000’li yıllarda çıktı. O daha 16 yaşında iken bugünkü sağcı rakibi Andonis Samaras (61) Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı (1990-1992) idi.
  • Ülke yönetiminden bahsederken “Poker oynamayı severim” demesi çok tartışıldı. Yakınları “O devrimci doğdu” diyor. Koyu bir Panatinaikos taraftarı. Asla kravat takmıyor.

Batı Trakya yine 3 Türk vekil seçti

6 Mayıs seçimlerinde 3 Türk’ü milletvekili seçen Batı Trakya Türk azınlığı dünkü seçimlerde de oylarını Türk adaylara verdi. Gümülcine’de Pasok adayı Ahmet Hacıosman ile İskeçe’de SYRIZA adayı Hüseyin Zeybek milletvekili seçildiler. Dün geç saatlerde oy sayımı devam ederken Gümülcine Demokratik Sol adayı İlhan Ahmet ile SYRIZA adayı Ayhan Karayusuf’tan birinin milletvekili seçilmesi şansı yüksekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!