Yunanistan'da koalisyon hükümeti için umut ışığı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda koalisyon hükümeti için umut ışığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 19:18

Yunanistan’ın AB ve euro bölgesindeki kaderinin belirlendiği seçimlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Açıklanan ilk resmi sonuçlara göre, AB ve IMF ile imzalanan kredi anlaşmalarının sürdürülmesinden yana olan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve sosyalist PASOK koalisyon hükümeti kuracak vekil sayısına ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 40 gün içinde ikinci kez genel seçimlere gidilen Yunanistan'da oy sayımı sürüyor.

Oyların yüzde 60'ının sayılmasının ardından yapılan tahminlere göre, oy oranı yüzde 30.1 olarak hesaplanan ND, 130 milletvekili çıkaracak.

AB ve IMF'le yapılan anlaşmalar karşılığında dayatılan kemer sıkma önlemlerine karşı olan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) oylarının yüzde 26.5 olacağı tahmin ediliyor. SYRIZA'nın öngörülen vekil sayısı ise 70.

İlk sonuçlara göre, yapılan uluslararası kredi anlaşmalarını destekleyen PASOK'un ise yüzde 12.6 oy oranı ile 33 sandalye kazanması bekleniyor.

SIRA KRİTİK KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDE

Haberin Devamı

Bu sonuçlara göre yapılan hesaplamalar, ND ve PASOK'un 300 sandalyeli parlamentodaki toplam vekil sayısının 165 olduğuna işaret ediyor.

Yunan seçim sistemine göre, sandıktan bir oy farkla bile birinci çıkan parti, 300 üyeli Yunan parlamentosunda 50 sandalye “prim” kazanarak, hükümet kurma çalışmalarına başlıyor.

ND lideri Antonis Samaras, bu sonuçların ardından "euro yanlısı" partilerin katıldığı bir koalisyon hükümeti kurulması için çağrıda bulundu. Ancak PASOK lideri Evangelos Venizelos, olası bir koalisyonun diğer sol partiler SYRIZA ve Demokratik Sol'u da içermesi gerektiğini söyledi.

IRKÇI PARTİ GÜCÜNÜ KORUDU

İlk sonuçlara göre, seçim öncesi yapılan anketleri tek yanıltan sonuç, ırkçı Altın Şafak Partisi'nin gücünü koruduğu olarak görülüyor.

Seçimlere katılan yedi partinin yüzde 3'lük ülke barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandığı sonuçlara göre, Altın Şafak'ın oylarının yüzde 6 ila 7.5, Bağımsız Yunanlılar'ın 6.8 ila 7.8, Demokratik Sol'un (DİMAR) yüzde 5.5 ila 6.5, Yunanistan Komünist Parti'sinin (KKE) ise 4.8 ila 5.8 aralarında olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine, bugün yaklaşık 10 milyon seçmen yeniden sandık başına gitmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!