Fethullah Gülen neden Türkiye'den ayrıldı?

Güncelleme Tarihi:

Fethullah Gülen neden Türkiyeden ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 10:25

Nüfus kayıtlarına göre, 27 Nisan 1941 tarihinde Erzurum’un Hasankale (Pasinler) İlçesi’nin Korucuk köyünde dünyaya geldi. 4 yaşındayken Kur’an öğrenmeye başladı ve bir süre sonra hatmetti.

Haberin Devamı

1946 yılında ilkokul eğitimine, okulu olmayan bu köyde, köyün camisinin bitişiğindeki, gündüzleri çocuklara, akşamları yaşlılara okuma yazma öğreten medresede başladı ancak, 1949 yılında, imam olan babasının Avlar Köyü’ne tayininin çıkması üzerine eğitimini bırakmak zorunda kaldı. İlkokul eğitimini daha sonra Erzurum’da girdiği dışardan bitirme sınavları ile tamamladı.

1951 yılına gelindiğinde, babasından aldığı Arapça dersleri ile hafızlık çalışmalarını tamamladı. 14 yaşına geldiğinde ilk vaazını verdi. 18 yaşına gelmeden Saidi-i Nursi Cemaati’nin üyesi oldu. 1959 yılında Edirne’de, Üçşerefeli Cami’nin ikinci imamı olarak göreve başladı. 1965’te Kırklareli’ne, 1966’da İzmir’e atandı. İzmir şehri, Gülen’in fikirlerinin netleşmeye başladığı ilk yer oldu. Anlattığı konularla diğer din adamlarından farklılıklar gösterdi ve zamanla çevresinde dinleyicileri oluşmaya başladı. Eğitim, bilim, Darwinizm, ekonomi ve sosyal adalet gibi konularda, Anadolu’nun pek çok bölgesindeki camilerde, kasaba toplantılarında ve kahvehanelerde konuşmalar yaparak oluşturmaya başladığı fikirleri için taraftar topladı. İzmir’de yaptığı çalışmalarla lise ve üniversite gençliğine düşüncelerini aktarmaya çalıştı. Bu dönemde Gülen hareketinin finansal olanakları ile ilgili açılan çok sayıda soruşturma, kanıt bulunamadığı için rafa kaldırıldı.

Haberin Devamı

12 Mart 1971 muhtırası ile tutuklandı ve hakkında dava açıldı. Yedi ay süren dava sürecinin sonunda tahliye edildi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra görevine devam edemedi ve 1981 yılında din adamlığı görevinden emekli oldu. 1988-1991 yılları arasında büyük şehirlerdeki camilerde konuşmalar yapmaya başladı. Bu çalışmaları ile Türkiye’deki İslamcı çevrelerde adından sözettirmeye başladı. Bu dönemde dahil olduğu “Nur” hareketi, 1990’lı yıllarda merkez sağda yer alan siyasi partiler için ciddi bir oy potansiyeli haline geldi. Buna bağlı olarak Fethullah Gülen'in siyasi platformdaki önemi arttı.

5 Mayıs 1992’de, ABD’de prostat tedavisi gören dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Dinler ve azınlıklar arasındaki iletişimi arttırmak için çalışmalar yapan Gülen, 4 Nisan 1996 tarihinde Fener Rum PatriğiBartholomeos ile bir görüşme yaptı.

1997 yılında kalp rahatsızlığından dolayı ABD’ye gitti, Ohio eyaletinde başarılı bir anjiyo geçirdi.

Dinler arası diyalog çalışmalarına, 23 Ocak 1998’de, Katolik dünyasının merkezi olan Vatikan’da, Papa II. Jean Paul ile yaptığı yaklaşık otuz dakikalık bir görüşme ile devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!