Uzmanlardan rahatlatan açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan rahatlatan açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 11:19

Muğla’nın Fethiye İlçesi’ne bağlı Ölüdeniz Beldesi’nde Pazar günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılara alışmaya çalışan halk, “deniz suyu 50 metre çekildi, tsunami olacak” söylentisiyle paniğe kapıldı. Sabaha karşı Fethiye ve Demre’de evlerini boşaltan çok sayıda kişi yüksek rakımlı alanlara ve köylere akın etti. Uzmanlar, tsunami olacak söylentisinin yanlış olduğunu ve halkın panik yapmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

TSUNAMİ OLSAYDI, DEPREMDEN HEMEN SONRA OLURDU

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara:
Tsunami olsaydı hemen depremden sonraki 1-2 saat içinde olması lazımdı. Deprem pazar günü oldu bitti. Millet geri dönsün evine. Paniğe gerek yok. Şu an için orada tsunami tehlikesi yok. 'Tsunami oalcak' söylentisini çıkaranlar kasıtlı çıkarıyor. 'Deprem dede' olarak tavsiyem, evlerine geri dönsünler.

'TSUNAMİ OLACAK' DEMEK YANLIŞ

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür:
Tsunami olabileceği söylemleri yanlış. Doğu Akdeniz büyük depremlerin olabileceği bir sisteme sahip. Doğu Akdeniz'de büyük deprem olabilir. Buna bağlı tsunami meydana gelebilir. Tarihi süreç içerisinde volkan patlamasına bağlı tsunami olmuş. Ancak Fethiye örneğini göstererek 'tsunami olabilir' demek anlamsız.

Haberin Devamı

'Dünyaya göktaşı düşebilir mi?' diye sorsanız 'düşmez' diyemem. Örnekleri var. Bu genel bir doğru laftır. 'İstanbul'un bir yerine göktaşı düşer mi' diye sorarsan bu anlamsız olur. Akdeniz'in genelindeki bir özelliği Fethiye'ye indirgemek ve 'tsunami olabileceğini' söylemek yanlış.

Deniz suyu çekilmesinin nedenleri çoktur. Atmosferik nedenler olabilir. Oşinagrafik nedenler olabilir. Tektonik nedenlerle, deprem gibi nedenlerle olabilir. Bu kadar çok nedenden dolayı olabilecek bir deniz çekilmesini depreme bağlamak yanlış. Tsunami depremin ardından saatler sonra gerçekleşir. Deprem olmuş 3 gün önce. Tsunami olacak demek yanlış. İnsanların yüksek yerlere kaçmalarına ve paniğe gerek yok.

FETHİYE VE ANTALYA BÖLGESİNDE TSUNAMİ OLMAZ

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan:
Geçmişte bu bölgede dalgalar olmuş. Deprem oldu ve geçti. Bunun arkasından daha büyük bir deprem olmadan dalgalanma olmaz. 'Tsunami olabilir' diye açıklama yapan kişi hakkında soruşturma açılmalı. Fethiye ve Antalya bölgesinde tsunami olma olasılığı yoktur. Bu çok nettir. 'Tsunami olabilir' demenin bilimsel dayanağı yok. Eğer olsaydı 6.1'lik depremden sonra olsa olurdu. Herhangi bir bilimsel veri yok. Ama Anadolu gergindir. Güneydeki ana karaların kuzeye doğru hareketinden kaynaklanır bu gerginlik. Bunun sonunda çok büyük depremler olacak demek de yanlış. Türkiye'de deprem riski neyse Yunanistan'ın ya da İtalya'nın da aynı. Kentsel yönetimi tüm şehirlere yaymak gerek. Türkiye aşırı bir depremsellik yaşamıyor.

Haberin Devamı

FETHİYE'DEKİ DEPREM TSUNAMİYE SEBEP OLMAZ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi:
Geçmişte Marmara ve Doğu Akdeniz’de tsunamiler meydana geldi. Tsunami tehlikesi ülkemiz için Endonezya ve Japonya’da olduğu kadar büyük bir seviyede olmasa da özellikle Doğu Akdeniz ve Marmara Denizi’nde geçmişte tsunamilerin görüldüğü bilinmekte ve gelecekte de tsunamilerin meydana gelmesi mümkün görünmektedir. Tarihsel çalışmalar, 8300 km’den fazla kıyı şeridine sahip ülkemizde son 3000 yıl içinde 90’dan fazla tsunami meydana geldiğini göstermektedir. Bunlar başta Marmara Denizi olmak üzere ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde gözlemlenmiştir. Depremler tarafından tetiklenen toprak kaymaları da tsunamilere yol açabilmektedir. Enstitüsü bünyesinde Tsunami Erken Uyarı Sistem kurulmakta. Tsunami Erken Uyarı Sistemi, ülkemizi çevreleyen denizlerde, tsunami senaryo ve simülasyon veri tabanından yararlanarak manyitüd’ü 6,5’den büyük depremler için, sözkonusu depremin tsunami oluşturma potansiyelinin belirlenebilmesini ve yapılan değerlendirmenin mümkün olan en kısa süre içinde AFAD’a ve diğer ülkelerin ilgili kuruluşlarına bir uyarı ya da bilgilendirme mesajı şeklinde iletilmesini öngörmektedir. Fethiye’deki tsunami iddialarıyla ilgili de Merkezimiz tarafından depremin belirlenmesinin ardından yapılmış olan değerlendirmede, 10 Haziran 2012 Türkiye saati ile 15.44’te Ölüdeniz Açıkları (Fethiye-Akdeniz’de) meydana gelen ve aletsel büyüklüğü 6,0 olarak tespit edilmiş olan depremin herhangi bir tsunamiye sebep olmasının beklenmediği belirlenmiştir. Bu ve benzeri durumlarda bilimsel kaynağı belirsiz, resmi ve yetkili kurumlarca yapılmayan açıklama ve bilgilendirmelerin vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmaması önemle rica olunur.

Haberin Devamı

TSUNAMİ YARATACAK DEPREM BEKLENMİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD):
Bölgede tsunami riski oluşturacak fay hatları bulunmuyor. Ve tsunami yaratacak herhangi bir deprem beklenmiyor. 10 Haziran 2012 tarihinde Fethiye ilçesine 35 km. uzaklıkta meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgedeki deprem aktiviteleri AFAD Başkanlığı tarafından titizlikle takip edilmektedir. Buna göre; yaşanan 6 büyüklüğündeki depremden sonra, AFAD Başkanlığı Ulusal Gözlem İstasyonları'ndan elde edilen verilere göre; 10 Haziran tarihinde 135, 11 Haziran tarihinde 60, 12 Haziran tarihinde 22, 13 Haziran tarihinde 8, 14 Haziran tarihinde 6 adet olmak üzere Büyüklükleri 2 ile 3 arası 152 adet, 3 ile 4 arası 39 adet, 4 ile 5 arası 9 adet, 5 ile 6 arası 1 adet olmak üzere artçı depremler yaşanmıştır. Deprem aktivitelerinden de anlaşılacağı üzere, artçı depremler büyük ölçüde azalmaktadır. Bölgede tsunami riski oluşturacak fay hatları bulunmamakta ve tsunami yaratacak herhangi bir deprem beklenmemektedir. Bölgenin deprem aktivitesi ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi AFAD Başkanlığı tarafından 7 gün 24 saat süreyle izlenmekte elde edilen bilgiler www.afad.gov.tr ve www.deprem.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!