Siz sordunuz MEB cevapladı

Güncelleme Tarihi:

Siz sordunuz MEB cevapladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 23:17

Hürriyet’in açtığı 4+4+4 dosyasına binlerce soru yağdı. Milli Eğitim Bakanlığı sizden gelen soruları titizlikle cevaplandırdı.

İşte yazı dizisi boyunca en çok sorulan soruların tamamı ve cevapları:

Soru: 2012-2013 eğitim yılında 8. sınıflar için SBS sınavı olacak mı?
Cevap: Evet

Haberin Devamı

Soru: Sayın Bakanım, meslek liselerine öğrencilerin 9. sınıftan itibaren meslek alanları belli olarak alınması çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Saygılarımla kolay gelsin.
Cevap: Meslek liselerinin 9. sınıfları ortak sınıf olup, mesleki alan seçimi 10. sınıftan itibaren başlamaktadır. Dünyadaki gelişmelere bakıldığında bunun bile erken olduğu söylenebilir.

Soru: Asıl branşım kimya. Eşim de kimya öğretmenliği mezunu. Sınıf öğretmeniyiz. ortaokul yada liselerde branşa geçebilecek miyiz?
Cevap: İllerdeki ihtiyaç doğrultusunda yapılacak çalışmalar sonucu branş değişikliği olabilir.

Soru: Yeni düzenlemeyle birlikte ortaokulların liseye hazırlık olacağı ve bu bağlamda seçimlik dersler oluşturulacağı söylenmekte. Bu seçmeli dersler arasında mesleki ve teknik eğitime yönelik dersler de bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu dersleri teknik öğretmenler mi verecek?
Cevap: Ortaokullarda çok sayıda seçmeli dersler olacak, ancak doğrudan bir meleğe yönelik seçmeli dersler olmayacak.

Haberin Devamı

Soru: Şu an lise zorunlu oldu değil mi?
Cevap: Evet.

Soru: Müzik dersi kaç saat olacak?
Cevap: Talim ve Terbiye Kurulu program konusunda çalışmalarını yürütüyor.

Soru: Müzik dersinin sınıflara ve haftalık ders saatine göre dağılımı nasıl olacak?
Cevap: Henüz kesinleşmiş bir karar yok. Talim ve Terbiye Kurulu bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.

Soru: Hangi ilköğretim okulunun hangi 4 te kalacağı neye göre belirlenecek? Bu ayrım ne zaman uygulanacak?
Cevap: 8 Hazirana kadar Valiliklerce belirlenecek.

Soru: Devlet mecburi eğitimi 12 yıla çıkardı. Peki çocukların yol, giyim ve beslenme ihtiyaçlarını da karşılayacak mı? Zira bizler çocuklarımızı ortaokuldan sonra işe veriyorduk aileye katkıda bulunuyordu. Bu katkıyı devlet karşılayacak mı?
Cevap: Sadece taşımalı eğitim kapsamına giren lise öğrencilerinin taşınması Bakanlığımız tarafından karşılanacaktır.

Soru: Meslek liselerinin ortaokul kısmı sadece imam hatipler için mi geçerli? Diğer meslek liselerinin (kız meslek, endüstri meslek) ortaokul kısımlarının açılacağına dair hiç bir girişim gelişme göremiyorum?
Cevap: Evet.

Haberin Devamı

Soru: 2. 4’de yani ortaokullarda seçmeli meslek dersi olacak mı? Seçmeli meslek dersi olursa eğer bu derslere teknik öğretmenler de atanacak mı? Seçmeli meslek dersleri kaç tane olacak ve adları neler olacak? Saygılarımla ...
Cevap: Hayır, olmayacak.

Soru: Merhabalar. Bu sene 4. sınıf olan öğrenciler seneye ortaokul olup branş öğretmenleri mi derse girecek, yoksa mevcut öğretmenleriyle mi devam edecekler?
Cevap: Ortaokullarda derslere sadece branş öğretmenleri girecektir.

Soru: Kızım 39 aylık anaokulu yaşı ne zaman başlaması gerekiyor?
Cevap: Okulöncesi eğitimi 37-66 aylar arasını kapsamaktadır.

Soru: Merhaba oğlum bu sene 1. sınıfı özel okulda okudu. 2. sınıfa devlet okulunda devam ettirmek istiyorum. Oturduğum semtteki okula bazı nedenlerden dolayı kayıt yaptırmam çok zor işime yakın istediğim okula (adres kayıt sistemi dışındaki) kayıt yaptırabilir miyim?
Cevap: Hayır.

Haberin Devamı

Soru: Lise son sınıflar bu yasadan nasıl etkilenecek?
Cevap: Hiçbir şekilde etkilenmeyecektir.

Soru: Kızım gelecek yıl 6. sınıfa başlayacak, göreceği program değişecek mi?
Cevap: Genel çerçevesinde bir değişiklik olmayacak.

Soru: Merhaba benim de üçüncü sınıfa giden bir kızım var ve direk kızımı kapsıyor bu durumun bize ne getirip ne götüreceğini merak ediyorum. Lütfen beni aydınlata bilir misiniz. Teşekkür ediyorum.
Cevap: Şu anda kızınızı ilgilendiren bir değişiklik yok. Ancak, kızınız 4. sınıfı başarılı bir şekilde tamamladığında ortaokula, 8. sınıfı başarılı bir şekilde tamamladığında ise liseye gitmek zorundadır. 12. sınıfı da başarılı bir şekilde tamamladığında zorunlu eğitimi bitirmiş olacaktır.

Haberin Devamı

Soru: Yeni gelecek sistemin en olumlu yanlarından biri olan 4. sınıftan sonra isteyen öğrencilerin açıköğretim lisesine devam etmesi kararından neden vazgeçildi. Çünkü herkes okuyacak diye bir şey yok bu öğrenciler zanaata devam etse olmaz mı orası da bir nevi eğitim veriyor.
Cevap: Yeni sistemde ancak ikinci kademe okullardan (ortaokullardan) sonra açık lise uygulaması mümkündür.

Soru: 1- Anadolu Liselerinin orta kısmı kapatılmıştı şimdi tekrar açılacak mı acaba? Başka deyişle öğrenciler Anadolu lisesine geçiş için kaçıncı sınıfta sınava girecekler. 2- Fen Liseleri kaldırılacak mı ya da öğrenciler 8. yıl sonunda sınav ile fen liselerine geçebilecek mi?
Cevap: Anadolu liselerinin ortaokulu açılmayacak. 8. sınıfta SBS’ye girecek ve başarılı olursa fen liselerine kayıt yaptırabilecektir.

Haberin Devamı

Soru: Çocuğum seneye 7. sınıf olacak. Bu durumdaki çocuklar SBS sınavına girecek mi? Yeni sistemde bu çocuklar neye tabi olacaklar? Çocuklarımızın geleceğiyle doğrudan ilgili bu konuda bugüne kadar hiçbir yetkili açıklama yapmadı. Bu konuda açıklama bekliyoruz.
Cevap: Şimdilik SBS sınavında bir değişiklik söz konusu değil. Ayrıca, bu konuda Sayın Bakan tarafından çok sayıda açıklama yapıldı ki, Bakanlık olarak da kitaplar yayınladık, internet sitelerimize de bu kitapları koyduk.

Soru: Göndermek istediğim anaokulu 3 yaş sınıfı değil 4 yaş sınıfı açmakta ve 3 yaşları dahil etmekte. Peki 4 yaşlar sınıfı geçince ilkokul 1’e başlayacak. Öyleyse benim kızım da 4 yaşında ilkokul bire mi gidecek yoksa bekleyecek mi bir sene evde.
Cevap: İlkokullara ancak 66 ayını dolduranlar kayıt olacaklar.

Soru: 2012-2013 eğitim öğretim yılında okula başlayacak öğrenci sayısı önceki yıla oranla en az %60 daha fazla olacak. Bu durum hakkında ne gibi çalışmalar yapıldı bakanlık tarafından?
Cevap: Yüzde 60 oranında fazla kayıt gerçekleşmeyecek. Ayrıca bu konuyla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır.

Soru: Önümüzdeki eğitim-öğretim yılından (2012-2013) itibaren lisede sınıfta kalma kalkıyor mu ?
Cevap: Böyle bir karar ve uygulama söz konusu değildir.

Soru: Turizm meslek, sağlık meslek, ticaret meslek gibi liselerin orta kısmı neden açılmıyor? Ben çocuğumu bu okullara göndermek istiyorum!
Cevap: Ortaokullarda mesleki ve teknik eğitimin yerine akademik eğitim verilecektir.

Soru: İlk dörtle + 2. dörtler beraber mi okuyacak yoksa ayrılacaklar mı?
Cevap: İlkokul, ortaokul ve liselerin bağımsız olmaları esastır.

Soru: Yeni sistemde 4. sınıflarda Kur-an Kerim okurken kız öğrencilerin türban takmasına izin verilecek mi? İzin verilirse tüm derslerde de türban takmasına izin verilecek mi.
Cevap: Seçimlik dersler ilk dört yılda olmayacak, 5. sınıftan itibaren başlayacaktır.

Soru: Benim Kızım Eylül ayı itibariyle 70 aylık olmuş olacak. İlçe milli eğitim müdürlüğüne bir dilekçe vererek gelecek dönem başlamasını sağlayabilir miyim? Çevremde bunu yapanlar var.
Cevap: Hayır.

Soru: Ortaokula geçiş sırasında tekrar kayıt yaptıracak mıyız?
Cevap: Hayır.

Soru: Kızım lisede sözel bölümde okuduğu halde zorunlu seçmeli geometri okumuştu. Oğlum 6. sınıfa başlayacak. Zorunlu seçmeli Kur’an okumak zorunda bırakılmayacak umarım.
Cevap: Hayır. Ortaokullarda ve liselerde aralarında Kur’an-ı Kerim dersi de olmak üzere 20 civarında seçmeli ders olacak ve öğrencilerimiz bunlar arasından derslerini seçeceklerdir.

Soru: Kardeşim 3. sınıfı bitirdi ve seneye 4. sınıfa başlayacak. Sorum şu. 4. sınıf bittikten sonra nasıl bir seçim yapması gerekecek. Yani mesela ortaokul bitince Anadolu lisesi mi fen lisesi mi düz lise mi vs.diye ayrımlar vardı. Burada da böyle bir şey mi söz konusu olacak?
Cevap: Söz konusu değil. 4. sınıfı bitirdiğinde ya genel ortaokullara ya da imam hatip ortaokullarına kayıt olabilecektir. Ancak genel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının zorunlu genel dersleri aynı olacaktır.

Soru: Anadolu liselerinin orta kısmı açılacak mı?
Cevap: Hayır

Soru: Seneye 8. sınıfların sınavında hangi sınıflardan sorumlu oldukları belli değil?
Cevap: 6, 7 ve 8. sınıflardan sorumlu olacaklar.

Soru: 2013 Haziran ayında 4. sınıfı bitiren öğrenciler bir sınava tabi tutulacaklar mı? Robert Kolej veya Üsküdar Amerikan gibi yabancı özel okullar seneye 4. sınıf sonrasında mı öğrenci alacak?
Cevap: Hayır.

Soru: Ben bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmeniyim. Birleştiğimiz okulun norm kadrosuna dahil olamadığımızdan norm kadro fazlası oluyoruz. Birleştiğimiz okulla bir okul alarak düşünülmesi doğru değil mi? 20 yılık öğretmen norm kadro fazlası olacak, birleşilen okulda 2 yıllık öğretmen çalışacak. Bu hazlık hakkında bizi aydınlatır mısınız? Teşekkürler.
Cevap: Soru: Merhabalar. 52 aylık bir oğlum var. Şu anda kendisi bir özel eğitim kurumunda rehabilitasyon eğitimi almakta. Yani duygusal anlamda gelişim geriliği. Fakat bu yıl devlete ait bir anaokuluna yazılmaz ise özel eğitim hakkının elinden alınacağı söylendi. Rehberlik araştırma merkezi ve bağlı bulunduğumuz ilçe milli eğitime sorduğumda ise daha kesin bir bilginin olmadığı söylendi. (nasıl yani !!???) Sizden ricam anaokula yazdırmam gerekiyor mu, yoksa özel eğitime devam mı etmem gerekiyor? Beni bilgilendirir misiniz?

DAHA ÖNCEKİ SORU VE CEVAPLAR
BİRİNCİ BÖLÜM

İKİNCİ BÖLÜM

4+4+4 YAZI DİZİSİNİNDE BUNLAR VARDI:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!