Başkent Doğalgaz’a yeni ihale modeli

Güncelleme Tarihi:

Başkent Doğalgaz’a yeni ihale modeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 16:21

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz için yeni bir ihaleye çıkılacağını belirterek, “Geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için yeni ihaleye en kısa sürede çıkacaklarını belirterek, “İhalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile tekrar görüşmelerimiz olacak. İsteğimiz bu sefer özelleştirmenin olması” dedi.
Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de özelleştirme çalışmalarının 2003 öncesi ve sonrası olarak ayrıldığını ifade ederek, 2003 yılı sonrasının da 2009 yılı öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldığını söyledi. 2003’ten 2009’a kadar münferit şirket özelleştirmeleri yaptıklarını hatırlatan Aksu, 2009’dan sonra şeker fabrikaları ve elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi gibi sektörel özelleştirmelerin gerçekleştiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Üretim şirketleri de özelleşecek
 
Elektrik dağıtımında olduğu gibi üretim kısmında da özelleştirilecek şirketlerin bulunduğunu belirten Aksu, Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısının Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait olduğunu, yap-işlet-devre sistemi dolayısıyla özel sektörün elinde olan bazı şirketlerin de zamanı geldiğinde kamuya geçeceğine dikkati çekti.

Kaynak hazineye
 
Mal ve hizmet üreten kurumların dışında ÖİB olarak kamuya ait gayrimenkullerin satışını da yaptıklarını anımsatan Aksu, hemen hemen her gün büyük küçük 2-3 gayrimenkul ihalesi düzenlediklerini vurguladı. Köprü ve otoyolların 25 yıllık işletme hakkının devrini de bu yıl sonuna kadar ihaleye çıkartacaklarını ve elde edilecek kaynağın yeni oto yol ve duble yolların yapımına harcanmasını beklediklerini dile getiren Aksu, özelleştirmeler sayesine 1984’ten bugüne kadar yaklaşık 32 milyar dolar kaynağın hazineye aktarıldığını, bununla da iç ve dış borç ödemesinin yapıldığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!