Pierre Loti'nin adının değişmesini isteyen AK Partili vekil konuştu

Güncelleme Tarihi:

Pierre Lotinin adının değişmesini isteyen AK Partili vekil konuştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2012 14:26

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, İstanbul'da Pierre Loti Tepesi'nin isminin değiştirilmesini istiyor. Pierre Loti Tepesi'nin isminin İdris-i Bitlisi olarak değiştirilmesini öneren Kiler, “Masumane, Bitlis'li vatandaş olarak geçmişte gasp edilmiş, çalınmış bir hakkı geri alma konusunda girişimde bulunduk” dedi.

Haberin Devamı

Kiler, Pierre Loti Tepesi'nin isminin İdris-i Bitlisi olarak değiştirilmesi önerisiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pierre Loti isminden rahatsız olmadıklarını belirten Kiler, “Tarihçilerimizden buranın 1934'e kadar İdris-i Bitlisi Tepesi olarak geçtiğini öğrenince bu anlamda rahatsız olduk” diye konuştu.

Osmanlı'ya çok büyük katkıları olan bir devlet adamının isminin değiştirilmesinden rahatsız olduklarını belirten Kiler, “Başka isim olsaydı da bu girişimde bulunacaktır” açıklamasından bulundu.

KANUN TEKLİFİ VERMEYECEK, İBB'YE BAŞVURACAK

Pierre Lotinin adının değişmesini isteyen AK Partili vekil konuştu
AK Partili Vahit Kiler
Bununla ilgili kanun teklifi vermeyeceklerini, kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vereceğini, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi'ne başvuru yapacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

'İDRİS-İ BİTLİSİ İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ KANIMIZA DOKUNDU'

“Bitlisli olarak İdris-i Bitlisi isminin değiştirilmesi kanımıza dokundu” ifadesini kullanan Kiler, İdris-i Bitlisi'ye Alevi kesimden tepki olduğunun belirtilmesi üzerine, “Alevi kesime zarar verdiğine dair hiçbir resmi belgede isnat bulamadım. Biz bunu bir yere tepki olsun veya birilerinin farklı yerle çekmesi amacıyla gündeme getirmedik. Masumane, Bitlis'li vatandaş olarak, geçmişte gasbedilmiş, çalınmış bir hakkı geri alma konusunda girişimde bulunduk” dedi.

'GÖKDELENE SAPPHIRE DEDİK ÇÜNKÜ...'

Bir gazetecinin, “İstanbul'da yaptırdığınız gökdelene Sapphire isimini koydunuz. Neden İngilizce isim koydunuz?” sorusuna Kiler, “Her iki dilde de rahat anlaşılsın diye” karşılığını verdi.

“Bu gökdelene Türkçe isim ya da İdris-i Bitlisi ismini koyabilir miydiniz?” sorusuna Kiler, “1934'e kadar ismi böyleyken bu isim niye değiştirildi? Niye gasbedildi? Hizmetleri ortadayken bir üstadın ismi niye alınır, niye yabancı bir isim verilir?” karşılığını verdi.

TOPBAŞ: TARİHÇİLER KONUŞTUKTAN SONRA BAKILIR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in, Piyer Loti tepesinin adının değiştirilmesiyle ilgili açıklamalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Soruya tepki gösteren Topbaş sözlerine, "Kardeşim" diyerek başladı ve "Herkes kendince bir araştırma yapıp, ne kadar ilmidir, ne kadar bilimseldir... Bilmediğimiz birşeye şu anda cevap veremem ki" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

''Piyer Loti’nin adının değiştirilmesi gündemde mi? Bu konuda şahsi fikriniz nedir?'' şeklindeki sorulara yanıt veren Topbaş, "Herkes kalkıp kendince ne kadar detaylı, ne kadar doğru araştırma yaptığını bilmediğimiz bir konuda, üzerinde tarihçilerin konuşmadığı bir konuda, vekilimizin ifadesinin ne kadar doğru olduğunu bilmediğim bir konuda, benim burada konuşmam doğru olmaz. Kalkıp iş gelip buraya kadar mı dayandı. Bunu anlamak mümkün değil. Kalkıp bakalım, detaylı bakalım. Tarihçiler konuşur, tarihçiler konuştuktan sonra bakılır. Değiştirilmesi - bugüne kadar gelen derlemeler var- gerçekse bunlar varsa, bunlar o zaman bakılır. O zaman değerlendirilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!