‘Gülüm Benim’le birinci seçildi

Güncelleme Tarihi:

‘Gülüm Benim’le birinci seçildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 23:38

10’uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Şarkının Yıldızları Finali’nin birincisi İbrahim Tatlıses’in “Gülüm Benim” parçasını seslendiren Türkmenistanlı Ruslan Annamammedov İyla oldu. Sinan Erdem Spor Salonu’ndaki törende Senegal ve Tanzanya’dan gelen ekipler Türk halk oyunları oynadı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Türkçe Derneği’nin (TURKCEDER) bu yıl 10’uncusunu düzenlediği Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda ilk birinci belli oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın katılımıyla yapılan Şarkının Yıldızları Finali’nin birincisi, İbrahim Tatlıses’in “Gülüm Benim” parçasını seslendiren Türkmenistanlı Ruslan Annamammedov İyla oldu. Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu’nda Osman Tan Erkır’ın sunduğu final, “İnsanlık el ele, bayram o bayram olur” şarkısıyla başladı. Senegal ve ABD’den gelen iki ayrı ekip, birlikte Akdeniz yöresine ait halk oyunları sergiledi. Pakistan’dan Hazzek Coşki özel beceri kategorisindeki gösterisinde bir öğretmeni canlandırdı. Tanzanya’dan kız öğrenciler Muş yöresine ait halk oyunları sergiledi.

Haberin Devamı

Dil ödülü İKSV’ye

Her yıl düzenli olarak verilen Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü’ne bu yıl Nejat Eczacıbaşı’nın kurduğu ve Bülent Eczacıbaşı’nın başında bulunduğu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) layık görüldü. Bülent Eczacıbaşı’na ödülü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay verdi. Günay, “Türkçemizin dünyanın dört bir yanında büyük bir görkemle dalgalandığını gördüğüm zaman ‘Bundan sonra dergâhta, divanda, pazarda Türkçe konuşulacaktır’ diyen Karamanoğlu Mehmet Bey’in ruhunun şad olduğunu düşünüyorum. ‘Türkçem ağzımda anamın sütüdür’ diyen Yahya Kemal’in ruhunun şad olduğunu düşünüyorum. ‘Ülkemin bağımsızlığını koruduğu gibi dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan mutlaka kurtaracaktır’ diyen Mustafa Kemal’in ruhunun şad olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bülent Eczacıbaşı ise “40’ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan İKSV çok değerli bir ödülle onurlandırılmış oluyor. İKSV tam 40 yıldır aynı Türkçe olimpiyatları gibi insanlığın el ele vermesine kültür ve sanat yoluyla çalışmalarına devam ediyor. Türkçe olimpiyatlarına nice çok başarılı on yıllar diliyorum” diye konuştu.

NOTLAR

6 TV’de canlı yayın


*GECENİN birincisi Ruslan Annamammedov İyla’yı sanatçı Kayahan anons etti. Ödülü ise Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış verdi. Bağış, “Atatürk 1936’da ‘Beyler bir gün Sovyetler mutlaka çökecektir’ demişti ama o talimatı sümenaltı edilmişti. İşte Türk okulları Atatürk’ün o talimatını da gerçekleştiriyor” dedi. 
* Finalde Azerbaycan’dan Sema Sultanova ikinci, Endonezya’dan Patton Otlivio Latupeirissa ise üçüncü oldu. Sema Sultanova ödülünü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’den, Patton Otlivio Latupeirissa ise Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’dan aldı.

Haberin Devamı

Anjelika Akbar jüride

* Şarkının Yıldızları Finali’nin jürisi Kayahan, Kral Medya Grubu Yayın Yönetmeni Mehmet Akbay, yönetmen ve oyuncu Hamdi Alkan, Müzik Eseri Sahipleri Grubu Başkanı Garo Mafyan, şarkıcı Mustafa Sandal, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, oyuncu Necati Şaşmaz, yapımcı Polat Yağcı, şarkıcı Işın Karaca, besteci ve piyanist Anjelika Akbar, sanatçı Ahmet Özhan ve gazeteci-yazar Mehmet Ali Birand’tan oluştu.
*Geceyi TRT HD, TRT Avaz, Samanyolu TV, Mehtap TV, Bugün TV ve Irak’tan Türkmeneli Televizyonu canlı yayınladı. 
* Gecede farklı ülkelerden gelen öğrenciler sunucu yardımcılığı yaptı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!