Hile yapan firmalar teşhir ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Hile yapan firmalar teşhir ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 00:00

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, gıda maddesi üretiminde hile yapan firmaların teşhir edildiğini belirterek, “gecekondu” olarak nitelendirdiği bazı firmaların ise isim ve marka değişikliğine giderek alışkanlıklarını sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, açıkta satılan ürünler konusunda vatandaşların duyarlı olmasını istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izni olmayan ürünlerin alınmaması gerektiğini belirten Yetkin, Bakanlık tarafından yapılan genel gıda denetimlerinin son 10 yılda yüzde 900’ün üzerinde artış gösterdiğine dikkati çekti.

Ekmeği beyazlatıyorlar

Yetkin, yılın ilk 3 ayında 83 bin denetim gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Bakanlık tarafından gıda maddelerinde hile yapan kuruluşların teşhiri bu açıdan caydırıcı bir önlem. Ancak bu tür işlemleri alışkanlık haline getiren bazı ‘gecekondu firmaların’ isim ve marka değişikliğine giderek aynı alışkanlıkları sürdürdüğü de gözleniyor” dedi. Vatandaşların peynir, süt ve süt ürünleri, ekmek, zeytinyağı, et, bal, çay ve baharatları kesinlikle “açık” almaması gerektiğini vurgulayan Yetkin, şunları söyledi:
“Ekmeği beyazlatmak için karbonat katılıyor. Ayrıca zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanola gibi bitkisel yağlar karıştırılıyor. Ufalanmış peynir ise birleştirilip yeniden kalıplanıyor. En önemli tehlikelerden birisi de sütün öz yağı alındıktan sonra yerine yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı margarin yağ karıştırılıyor. Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılarak taze görüntüsü veriliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!