Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı için 10 yıl şartı aranmayacak

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı için 10 yıl şartı aranmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2012 00:00

Merkez Bankası Başkanı gibi başkan yardımcılarında da sektörde en az 10 yıl çalışmış olma koşulu aranmayacak.

Haberin Devamı

AK Parti’nin dün Meclis Başkanlığı’na verdiği yasa önerisiyle, Başkan yardımcılarının hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans ya da lisanüstü öğrenim görmüş olmaları zorunluluğu da kaldırılıyor. Yüksek öğrenim görmüş olmak ve maliye, iktisat ya da bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olmak başkan yardımcılığı için yeterli sayılıyor.
Tecrübe yeterli olacak
Yasa önerisinde, Merkez Bankası Kanununun başkan yardımcılarının atanma usullerinin düzenlendiği 29. maddesi şöyle değiştiriliyor: “Başkana yardımcı olmak üzere dört başkan yardımcısı atanır. Başkan yardımcıları yüksek öğrenim görmüş, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tevrübe sahibi olanlar arasından Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan yardımcıları hakkında da 27. maddenin birinci fıkrası ve 28. maddenin ikinci fıkrası uygulanır.”
10 yıl şartı kalkıyor
Yasa önerisiyle değiştirilmek istenen mevcut düzenleme ise şöyle:
“Başkana yardımcı olmak üzere dört Başkan Yardımcısı atanır. Başkan yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından başkanın önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan yardımcıları hakkında da 27. maddenin birinci fıkrası ve 28. maddenin ikinci fıkrası uygulanır.”

Haberin Devamı

TÜİK’e ‘Big Brother’ yetkisi veriliyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’na (TÜİK), çalışma alanıyla ilgili olarak kamu ya da özel sektörde istediği her bilgiye ulaşım yetkisi geliyor. TÜİK ile bilgi paylaşmayanlara bin 500 lira idari para cezası verilecek.
AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu yasa önerisinde, TÜİK Kanununun “Verilere Erişim” başlıkla 9. maddesi şöyle değiştirildi: “Kurum ve kuruluşlar ile özel hukuk tüzel kişileri, kendi görev alanları ile ilgili konularda topladıkları, işledikleri ve sakladıkları kayıt ve diğer veri dosyalarını ve her türlü harita ile uzaktan algılanmış veriyi, isim, unvan, vergi ve TC kimlik numarasına dayalı olmaksızın belirlenen süre içerisinde ücret talep etmeksizin resmi istatistik üretiminde kullanılmak üzere Başkanlığa vermek veya kullanımına açmakla yükümlüdür. Kurum ve kuruluşlar ile özel hukuk tüzel kişileri bağlı oldukları mevzuat ile diğer mevzuattaki yasaklılık hükümlerini gerekçe göstererek bu talebi yerine getirmekten kaçınamazlar.”
Kanunun 54. maddesinde öngörülen değişiklikle de istenen bilgilerin 30 gün içinde verilmemesi halinde o kurum ya da kuruluşun üst yöneticilerine bin 500 lira idari para cezası uygulanacak.
Banka kayıtlarına ulaşma yetkisi
Yasa önerisiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yeşil kart başta olmak üzere sosyal yardımlardan yararlanmak isteyenlerin banka mevduat ve kredi kartı harcama bilgilerine erişim yetkisi de veriliyor. Yasa önerisinin gerekçesinde, sosyal yardımlardan yararlanacaklarla ilgili sağlıklı bilgilere erişimde yaşanan güçlüklere dikkat çekildi. a

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!