Bankalar naz yapmayı bıraksın pedal çevirmeye devam edelim

Güncelleme Tarihi:

Bankalar naz yapmayı bıraksın pedal çevirmeye devam edelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘bisiklet kullanmakla’ ekonomiyi yönetmek arasında paralellik kurarak, “9.5 yılda kesintisiz pedal çevirmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Şimdi yeni teşvik sistemiyle yatırımı da çok cazip hale getirdik” dedi. Erdoğan, girişimcilere kredi vermekte “nazlı davranan” bankaları da uyararak, böyle giderse sıkıntı yaşayabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 67’nci genel kuruluna katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin son teşvik düzenlemelerini iş dünyasıyla istişare ederek hazırladığını özellikle doğu ve güneydoğuya yatırımda büyük kolaylıklar sağlandığını söyledi. Başbakan, sıranın artık işadamlarında olduğunu, korkmadan güvenle yatırım yapmaları gerektiğini vurguladı. Ekonomi yönetiminde istikrarın önemini de ‘bisiklet kullanmakla’ özdeşleştirerek anlatan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

Pedal, direksiyon ve fren
Bisiklete herkes binmiştir. Pedalı çevirdiğiniz, direksiyonu kontrol ettiğiniz, frenleriniz sağlam olduğu sürece iki tekerle ilerlersiniz. Ama pedalı çevirmeyi bırakırsanız bisiklet durmaya başlar ve dengesini kaybeder, bir süre sonra da devrilir. Son 9.5 yılda sürekli pedal çevirmenin ne kadar hayati olduğunu daha iyi öğrendik. Bakın Avrupa yatırımları durdurdu, pedalı çevirmiyor. Biz ise devam ediyoruz. Bu dönemde yatırıma devam eden girişimcilerimiz de daha başarılı oldular.”

Haberin Devamı

Duvara toslayanların faturası
Kimi zaman bu ülkede pedal çevrilemez oldu ve direksiyon kontrolü kaybedildi, frenler tutmadı. Bisiklet duvara tosladı. Ülke kaybetti. Bugün böyle bir lüksümüz yok. Biz bugün önümüzdekileri de geçmek zorundayız. Bu birikime tecrübeye sahibiz. Türkiye artık kendisine güveniyor. Başardıklarıyla övünmek yerine daha fazlasını başaracağına da inanıyor. Biz bundan sonra da pedalı asla yavaşlatmadan çevirmeye devam edeceğiz. 2001 krizinde Türkiye geleceğe umutlarını kaybetmişti. O dönemin faturalarını da biz ödedik.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2002 yılında borcumuz 23.5 milyar dolardı. Şu anda 2 milyar doların altına indi. 4 yıldır da IMF ile stand by anlaşması yapmıyoruz. Döviz rezervi 27.5 milyar dolardı, şu anda 93 milyar dolar. Nisan 2013’te IMF’ye borç kalmayacak. Yıl sonunda döviz rezervi de 100 milyar dolara ulaşacak. Biz sonraki hükümetlere ve nesillere asla fatura yüklemeyeceğiz. İstikrar ve güven bizim iki sır kelimemiz. Demokrasi güçlendi ekonomi de güç kazandı.

Haberin Devamı

TOBB ile birlikte çalışıyoruz
Reel sektörün kalbi burada atıyor. Ekonominin gerçek yalın fotoğrafı burada çekiliyor. Biz 9.5 yıl boyunca TOBB ile samimi bir istişare içinde çalıştık. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Ortak çözümler ürettik. Hükümet olarak Türkiye’nin ekonomi sorunlarına daima gerçekçi baktık. Gerçeklerden kopuk bir pembe tablonun aldatıcı olacağını, sorunlar yokmuş gibi davranan, sorun sahipleriyle istişare etmeyen bir hükümetin politika ve hizmet üretemeyeceğine inandık. TOBB’la 2023 hedefleri için de birlikte yürümeye birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Reformları birlikte tamamlayacağız. TOBB’un yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde katkılarını ve araştırmalarını dikkatle izliyoruz.
Nazlı bankalar sıkıntı yaşar
Bankalalar müteşebbislerimize kredi vermede çok nazlı bir davranış içindeler. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu böyle giderse yarın onlar da bu sıkıntıyı yaşayacaklar. Niye? Benim girişimcim güçlendikçe, o da dar günde yanında olanların yanında olacak. Bunu da çok açık net konuşmak, görüşmek zorundayız. Artık dünya ticaretine entegre olmuş bir ülkeyiz. Çok şükür krizin başında ‘teğet geçecek’ dedik. Kriz, Türkiye’yi teğet geçti. Ancak bu rehavet içinde olmamız anlamına gelmiyor. Biz tedbiri, disiplini asla elden bırakmıyoruz. Avrupa’daki krizin Türkiye üzerindeki etkisini minimum seviyede tutmak için tedbirleri kararlılıkla yürütüyoruz.”

Haberin Devamı

Yatırım yapalım terörü bitirelim

BAŞBAKAN Erdoğan, son teşvik paketiyle doğu ve güneydoğu illerine yapılacak yatırımlar için önemli destekler sağlandığını belirterek, “Biz Iğdır’da hava alanı yaptık, açılmak üzere. Engellemeye çalışıyorlar. Yüksekova’da havaalanı temeli atılacak, terör örgütü ve yandaşları engelleme gayretine giriyor. Devam edeceğiz açacağız. Şırnak’ta hava limanı yapıyoruz. Batıda ne varsa doğu ve güneydoğu da bu olacak. Şimdi güneydoğuya, doğuya yatırımlarınızla gidin. Yatırım sırası sizde. Bu yatırımları yapalım terörün belini iyice kurarız” dedi.

Cari açıkta kötü rakamlar geride kaldı

BAŞBAKAN Erdoğan, cari açık riskiyle ilgili eleştirileri de şöyle yanıtladı: “Bu konuda en kötü rakamlar geride kaldı. Bundan sonra aşağı doğru seyredecek. Aylık değerlendirmelerde iniş çıkış olabilir. Ama yıllık bazda öngördüğümüz gibi olacak. Yeni teşvik sisteminin de bu konuda olumlu etkisi olmasına özellikle özen gösterdik. Yatırımlar ilerledikçe cari açık üzerinde olumlu etkilerini de göreceğiz. En önemli sorun enerji fiyatları. Biz petrolde 110 dolar ortalama fiyat öngördük. Şu anda bu değerin üzerinde seyerdiyor ama yine de cari açığımız düşüyor. Eğer aşırı yükseliş olmazsa cari açık hızla düşebilir. ”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: O pedalı sıcak para çeviriyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TOBB Genel Kurulu’nda krize çare olarak verdiği “pedal çevirme” örneğine karşı “O pedalı üreten kişi çevirirse düşmezsiniz. O pedalı uluslararası tefeciler yani sıcak para getirenler çevirirse, sıcak para gittiği zaman siz de düşersiniz” dedi. Kılıçdaroğlu, tablonun hükümetin gösterdiği gibi aydınlık olmadığını savundu. İktidarın 9.5 yılda 4 teşvik paketi çıkardığını belirten Kılıçdaroğlu, “Ne oldu bu teşvik paketleri? Bitlis’te mi durum iyileşti? Hakkâri’de mi, Tunceli’de mi? Yozgat’ta mı durum değişti? Çankırı’da mı? Nerede durumumuz iyileşti” diye sordu. Teşvik paketlerinin rekabet ortamını bozduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakanın sanıyorum ki yine dili sürçmüş olacak. Burada dedi ki, ‘Uçağa biniyor vatandaşlarımız.’ Tabii bu çok güzel. Ama dedi ki, ‘O ilkel otobüslerle artık seyahat etmiyoruz.’ Bir hatırlatma yapmak isterim, Türkiye Avrupa’nın en büyük otobüs üretim merkezidir. Bütün dünyaya otobüs ihraç eder” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocuklarımıza daha kaliteli bir demokrasi bırakmalıyız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti demokrasi cephesinden eleştirerek, “Çocuklarımıza daha kaliteli bir demokrasi bırakmak zorundayız. Elinizi vicdanınıza koyun, yanıt verin; ‘ben acaba Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirirsem başıma bir şey gelir mi’ diye soruyor musunuz? Ya da ‘ben telefonda konuşurken acaba dinleniyor muyum’ diye kaygılı mısınız? Bu iki kaygı varsa demokraside sorun var” dedi.

2011’de 158 milyar liralık yatırım yaptık bankalar yine zorluk çıkartmaya başladı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün 2011’de 158 milyar liralık yatırım yaptığını ve ihracatçı sayısını 54 bine yükselttiğini belirterek 10 yıl sonra Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine inandıklarını anlattı. Başkan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

Avrupa yerinde sayarken biz koşmaya devam edeceğiz. Roma bin günde kurulmadı. Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyet seviyesine ulaşmak istiyoruz. Daha fazla çalışalım üretelim ki 10 yıl sonra 70’inci yıl için bu salonda toplanacaklar bizimle gurur duysunlar. Zaman rehavet zamanı değil içerde cari açık kaynaklı riskler var, dışarıda devam eden kriz ve durgunluk bizi de etkiliyor. Ortadoğu’da gerginlikler sürüyor. Eksik reformları tamamlanmak zorundayız. Rakiplerimizle eşit şartlar olsun gerisini biz hallederiz.

Yurt içinde tasarruflarda azalma var. Mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 100’e ulaştı. Tasarrufları artıramazsak, özel sektöre finansman daha zor ve daha maliyetli hale gelecek. Anadolu’dan ve KOBİ’lerden bankalara eleştiriler artıyor. KOBİ’lere ağır kredi şartları uyguluyorsunuz, oyalıyorsunuz, vicdansız davranıyorsunuz. Bu yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye ekonomisinin değişimine ve gelişimine öncülük eden Anadolu sermayesine engel çıkartmayın. Kamu idaresini bu bankalar için ciddi önlem almaya çağırıyorum.

Reformlar ve yeni Anayasa
Daha zengin daha mutlu daha özgür bir Türkiye için reformlara devam etmeliyiz. Bunun temeli de yeni Anayasa. Çünkü daha güçlü bir toplumsal mutabakata ihtiyacımız var. Anayasa sadece siyasi değil aynı zamanda iktisadı bir meseledir. Anayasa kutup yıldızıdır.

Hükümetten yeşil pasaporta vize

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bürokrasiyi bir kez daha şikayet etti ve şöyle konuştu: “Başbakanımız talimat verdi; buna göre oda ve borsa başkanları ile başarılı işadamlarına yeşil pasaport verilecekti. Ama elinde yeşil pasaport olan zihniyet önümüze duvarlar ördü. Bu ülkeyi sadece bürokratların değil işadamlarımızın da temsil ettiğini kesinlikle unutmayalım.” Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konuşmasında,  Başbakan Erdoğan’ın kendisine bu konuyla ilgili talimat verdiğini belirterek, “Bu konudaki çalışmayı hızlandıracağız, ama ölçüsü şu olacak; ihracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise işadamlarına yeşil pasaport verilmesine destek vererek, işadamlarının yeşil pasaport alabilmeleri için gerekli düzenlemeyi Meclis gündemine taşıyacaklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!