‘Gerginlik adası’nda Türk-Yunan aşkı

Güncelleme Tarihi:

‘Gerginlik adası’nda Türk-Yunan aşkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2012 00:00

Ankara ile Atina arasındaki Ege gerginliğinde ismi sık sık geçen ve Antalya’nın Kaş ilçesinin 7 km açığında bulunan Yunan adası Meis, bu aşkı konuşuyor. Meisli kafe sahibi “Çiko” ile Kaşlı kafe çalışanı Hurigül, Facebook’ta tanışıp evlendi. Çift, Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

KAŞ’ın karşısındaki Meis Adası bazen Türk savaş uçaklarının sortileri, bazen de Ege anlaşmazlıkları için iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında yürütülen istikşafi görüşmeler çerçevesinde gündeme gelir. Bu adanın kıta sahanlığı var mı, yok mu? Coğrafi açıdan Ege’de mi, yoksa Akdeniz’de mi sayılmalı? Bu sorular yıllardır sorulur.
Ada sakinleri ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Kaş’ta alışveriş yaparak tedarik ederler. Yazın turizm sayesinde ve evsahibi Meislilerin dönüşü ile hareketlidir bu ada, ama kışı zordur. Kış mevsimi 150-200 kişi kadardır adanın nüfusu. Bazen acil müdahale gereken hastalar bile Rodos Adası uzak kaldığından Kaş’a nakledilir.
Adada “Meltemi” adlı kafe sahibi Pisikos Magiafi’yi herkes “Çiko” adıyla tanır. Kaş esnafı da “Çiko” ve ailesini bilir.  Bir gün Facebook’ta Hurigül’ün resmini görür Çiko ve çok beğenir. Kaş’da “Galerie” adlı bir kafede çalışan Hurigül Bakırcı’yı tanımak ister. Kaş’ta herkesi tanıyan Türk arkadaşı Oktay Çetin’e, “Bu kıza ulaşmak istiyorum. Yardım et” diye mesaj yollar.
Kafeye Türkçe isim: ‘Eniştenin yeri’
Çiko ile Hurigül bir yıl önce daha ilk buluşmalarında birbirlerine aşık olurlar. Her gün “chatleşir”, telefonda konuşur ve sık sık da buluşurlar. Sonunda evlenmeye karar veren çiftin nikâhı 29 Şubat’ta İstanbul’da kıyıldı. Çiko’nun babaannesi öldüğünden düğün töreni ertelendi. Düğün şimdi eylül ayında Meis’de yapılacak. Çiko’nun “Meltemi” adlı kafesi de Hurigül gelin olduktan sonra değişti. Kafenin adı artık Türkçe ve “Eniştenin Yeri” oldu. Bu nedenle bugünlerde Meis ve Kaş, “enişte” ile “yengeyi” konuşuyor...

Haberin Devamı

Dillerini öğrendiler şimdi Çiko İslam’ı kabul edebilir

EŞİNİ çok sevdiğini ve Meis’de yaşamaktan mutlu olduğunu Hürriyet’e anlatan Hurigül Bakırcı, “Ailelerimiz aşkımıza saygı gösterdi. Her şey Çiko’nun sayesinde oldu. Onun kalbi, onun sevgisi sayesinde buralara geldik” dedi. Çiko ise “Hurigül ile çok mutluyum. Türk olması benim için ve ailem için kesinlikle sorun değil. Yunan olmaması ne fark eder ki” diye konuştu. Genç çift aralarında Türkçe, Yunanca ve İngilizce konuşarak anlaşıyor. Hurigül kısa sürede Yunanca, Çiko ise Türkçe öğrendi. Çiko, Greek Reporter’a yaptığı açıklamada ise “Eğer eşim dinini değiştirmezse ben değiştiririm. Tek bir Tanrı var” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!