EÄŸitim ödeneÄŸi, aile yardımı, emekli ikramiyesi artacak, sözleÅŸmeli kadro ve yemek parası gelecek

Güncelleme Tarihi:

Eğitim ödeneği, aile yardımı, emekli ikramiyesi artacak, sözleşmeli kadro ve yemek parası gelecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 02:25

Hükümet, 3 artı 3‘lük zam teklifinden geri adım atmadı. Ancak görüşmelerde 1 derecelik ilerleme sağlandı. Son pazarlık Pazartesi’ye kaldı.

Hükümet-memur pazarlığında, 7’nci oturum 5 saat sürdü. İlk yıl için yüzde 3 artı 3; ikinci yıl içinse yüzde 2 artı 3’lük zam teklifini yenilemeyen hükümet, sosyal ödemeler için kesenin ağzını açtı. Taraflar arasında sağlanan uzlaşma maddeleri emekliliği gelen, eşi çalışmayan, 2005’te işe giren memurlar ile sözleşmeli personel, öğretmen, 4/C’li yüz binlerce memuru ilgilendiriyor.

 

Görüşmelerin son oturumunda zam oranı konuşulmasa da hizmet kolları ile sosyal içerikli taleplerin önemli bir bölümünde uzlaşma sağlandı.

 

Ä°MAMA 1 MAYIS VE 19 MAYIS MESAÄ°SÄ° YOK

 

Hizmet kollarında büyük oranda uzlaşı sağlayan taraflar Diyanet, kültür ve sağlık hizmet kolundaki taleplerin bir bölümünde anlaşamadı. Uzlaşılamayan konulardan biri de din görevlilerine verilecek fazla mesai oldu. Sendikalar, din görevlileri için dini bayramların yanı sıra 1 Mayıs ile milli bayramlarda da ‘fazla mesai’ verilmesini istedi. Ancak hükümet, dini bayram talebini kabul ederken, diğer talepleri kabul etmedi. Ayrıca günlük ücretin 5 katı oranında istenen fazla mesai, hükümet kanadınca 1 kat olarak karşılık bulunca, uzlaşı pazartesiye kaldı.

 

Uzlaşılan maddelerin mali boyutunu hesaplamak amacıyla Maliye ile Devlet Personel Başkanlığı bürokratları Pazartesi gününe kadar teknik çalışma yapacak.

 

SON PAZARLIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında taraflar pazartesi günü son kez bir araya gelecek. Toplu sözleşme masasında hem yeni zam oranı hem hizmet kollarının talepleri hem de ek ödemeler karara bağlanacak. Bu çerçevede tüm memurlara yapılması istenen seyyanen artış miktarı ile öğretmen, din görevlisi, sağlık personeli ile öğretim görevlileri için istenen özel hizmet tazminatı miktarı belirlenecek.

 

Uzlaşılan maddeler için ‘mutabakat zaptı’ imzalanacak. Uzlaşılamayan bölümlerse hakem heyetine gidecek.

 

HÜKÜMET DERECE ARTIŞINA YEŞİL IŞIK YAKTI

 

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki son oturumda uzlaşmaya varılan ancak üzerinde teknik çalışma yapılacak maddeler şöyle:

 

200 bin memura 1’er derece: Uzun süredir memurların gündemde tuttuğu derece artışına hükümet yeşil ışık yaktı. 2005 yılından sonra işe başlayan memurlara fazladan 1 derece verilecek. Bu sayede 200 bin memur bir derece ilerleyecek.

 

Gecikme zammı: Memurlara her yıl ocak ayında verilen zam, bu yıl toplu sözleşme yasasının geç çıkması nedeniyle hala belirlenemedi. Zam netleştiğinde memur maaşları 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren belirlenen oranda arttırılacak. Aradan geçen 5 ayın farkı için de gecikme zammı belirlenecek. Alınmayan her ayın zammı için yüzde 1-2 civarında gecikme zammı memura ödenecek.

 

Emekli ikramiyesine zam: Emekli olan memura ödenen ikramiyenin arttırılması konusunda mutabakat sağlandı. İkramiyenin ne kadar arttırılacağı ise teknik çalışmada alternatifli olarak ortaya konulacak. Her bir artışın faturası belirlenecek. Çıkan sonuca göre örneğin emekli olduğunda 30 bin lira ikramiye alan memur, yeni artışla 33 bin, 35 bin ya da 40 bin gibi emekli ikramiyesine kavuşacak.

 

4/C’liye 28 gün müjdesi: Kızılay’da kurdukları çadırlarla uzun süre Türkiye gündeminde yer alan özelleştirme mağduru 4C’lilere yılın tamamında maaş alma imkanı doğuyor. 4C’liler halen yılda 11 ay çalışabiliyor. Yasa gereği 12 ay çalışmaları mümkün değil. Yapılacak düzenlemeyle 11 aylık çalışmaya 28 gün daha ilave edilecek. 4C’liler bu sayede yılda 11 ay 28 gün, yani bir yıldan sadece 2 gün eksik çalışacaklar. Düzenleme gerçekleşirse 4C’liler yılda 11 ay yerine yaklaşık 12 ay maaş alacaklar.

 

18 BİN SÖZLEŞMELİ KADROYA 

 

SözleÅŸmeli personele kadro: BaÅŸbakan’ın söz vermesine raÄŸmen uzun süredir kadro alamayan belediyelerdeki sözleÅŸmeli 17 bin 800 personel kadroya geçirilecek.Â

 

700 BÄ°N MEMURUN EÅž YARDIMI ARTACAK

 

Eş yardımına zam: Eşi çalışmayan 700 bin memura verilen 140 liralık aile yardımı artacak. Yeni rakamın ne olacağı ise pazartesi günü belirlenecek.

 

Sözleşme primi zamlanacak: Memurlara ödenen 15 TL’lik toplu sözleşme primi zamlanacak. Artış miktarı pazartesi netleşecek.

 

ÖĞRETMEN ÖDENEĞİ ARTACAK

 

Eğitime hazırlık ödeneğine zam: Öğretmenlere her öğretim yılı başında ödenen 650-700 liralık eğitime hazırlık ödeneğine zam yapılacak. Zam miktarı pazartesi günü pazarlıkla belirlenecek.

 

4 LÄ°RA YEMEK YARDIMI

 

Sözleşmeliye öğle yemeği: Memurlar gibi kamudaki 150 bin sözleşmeli personele de öğle yemeği yardımı yapılacak. Böylece öğle yemeği için 5 lira ödeyen sözleşmeli, sadece 1 lira ödeyerek yemek yeme imkanına kavuşacak.  

 

Süt, yoğurt, ayakkabı: Riskli alanlarda çalışan memurlara koruyucu bot, elbise ve eldiven verilecek. Madenlerle ocaklarda çalışan memurlara da koruyucu gıda olarak süt ve yoğurt ücretsiz dağıtılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!