Her sertleşme mutluluk vermez

Güncelleme Tarihi:

Her sertleşme mutluluk vermez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 00:00

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat uyarıyor: Bazı durumlarda sertleşme elde edememek değil sertleşmenin geçmemesi bir sorun haline geliyor. Özellikle doktor kontrolünde olmadan bilinçsiz kullanılan sertleşme ilaçları böyle bir tehlike yaratabiliyor. Priapizm adı verdiğimiz bu sorunda cinsel istek ve uyarı olmamasına rağmen sertleşme kaybolmaz ve devam eder. Böylece normal dışı devam eden bir sertleşme yaşarsınız.”

Haberin Devamı

Milliyet'in internet sitesinde yer alan habere göre Prof. Dr. Halim Hattat “Priapizm”de normal sertleşmede olduğu gibi penisin kanla dolup sertleştiğine, ancak cinsel aktivite veya uyarılma durumu geçtikten sonra yumuşama meydana gelmediğine, sertleşmenin istek dışı bir şekilde devam ettiğine dikkati çekiyor. 

 

Prof. Hattat şöyle devam ediyor: “Bu sorun özellikle bazı kan hastalıklarında, omurilik rahatsızlıklarında veya bazı idrar yolu problemlerinde görülebiliyor. Bazen penise yapılan iğneler sonrasında ve sertleşme ilaçlarının kontrolsüz kullanımında da sertleşme uzayabiliyor. Priapizm’de en önemli nokta erken tedavidir. Geciken durumlarda penis sertleşme yeteneğini kaybedebiliyor.”
 
 
BELİRTİLERİ NEDİR?

Haberin Devamı


Priapizmde penis gövdesi sertleştiği halde, penis başı yumuşak kalıyor. Sertlik hali altı saate kadar uzayabiliyor ve şiddetli ağrılar oluşabiliyor. Cinsel ilişki veya mastürbasyonla boşalma durumun düzelmesini sağlamaz. Penise kan akışı olmadığından doku beslenmesi kayboluyor ve sertleşmeyi sağlayan dokularda geriye dönüşümsüz bozulmalar meydana geliyor. Bazı priapizmlerde ise ağrı olmuyor ve penis sürekli yarısert kalıyor. Bu durum genellikle ata biner tarzda düşmeler sonrasında oluşan damar yaralanmalarında görülüyor.

 

Prof. Hattat priapizm yaşayanları en kısa zamanda ve vakit kaybetmeden doktora başvurmak için uyarıyor: “Doktorunuz sorunun şiddetine göre size uygun bir tedavi seçecektir. Priapizmde kullanılan tedaviler arasında peniste biriken kanı boşaltmak, bazı ilaç uygulamaları ve ameliyat vardır. Çocuk ve gençlerde sık görülen damar yaralanmalarında ise girişimsel radyoloji uzmanlarıyla birlikte yırtılan damarın endoskopik onarımı en doğru ve yaygın uygulanan yaklaşımdır. Ancak zamanında gerekli tedavi uygulanmazsa, kalıcı sertleşme sorunlarının oluşabilir. Bu durumda sertleşme fonksiyonlarının sağlanması için penis protezlerinin uygulanması gerekebilir.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!