Anne askerin izindeki 16 ayı rütbeye sayılacak

Güncelleme Tarihi:

Anne askerin izindeki 16 ayı rütbeye sayılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2012 00:00

Askerlik kanunlarını değiştiren yeni tasarıyla vatani görevini yapacak gençlerin erteleme şartları yeniden düzenlenirken, astsubaylar ve kadın TSK personeline de yeni haklar getiriliyor.

Haberin Devamı

Askerlik Kanunu, TSK Personel Kanunu, Askeri Ceza Kanunu, Askeri Hakimler Kanunu’nda değişiklikler getiren tasarıyla, mevcut yasadaki “bayan” ifadeleri yerine “kadın” denildi. Tasarıdaki bazı yeni düzenlemeler şöyle:

Bir kez kaçana para cezası

Her yıl 1 Ocak-30 Haziran arasında yapılan yoklama ve 1 Temmuz-31 Ekim arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek. Yoklama işlemleri 1 Ocak’tan itibaren 14 aya yayılacak. Üniversite öğrencilerinin askerlik ertelenmesi şartlarından olan okula devam mecburiyeti ve 2 yıl üst üste sınıfta kalmama zorunluluğu kaldırılıyor. Lise ve dengi okul mezunlarının askerlikleri, mezuniyetlerini takip eden üç yıl, fakülte ve yüksekokullardan ilişiği kesilenler ile üniversite mezunlarının ise iki yıl ertelenecek. 29 yaşı aşmama şartı yine geçerli olacak. Bu süre içinde isteyenler silah altına alınacak. Yoklama kaçağı ve bakaya suçları, ilk kez yoklama kaçağı olan ve bakaya kalanlar için kabahate dönüştürülerek 100 lira para cezası uygulanacak.

Haberin Devamı

Annelik de askerlik gibi

Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin süresi içerisinde annenin ölümü halinde, isteği üzerine subay veya astsubay babaya, anne için öngörülmüş süre kadar izin verilecek. Anne askerler, 4 aylık doğum iznine ek olarak 12 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Üç yaşından küçük çocuğu evlat edinen anne ve babaya da 12 ay ücretsiz izin kullandırılacak. Toplam 16 aylık izin süresi rütbe bekleme süresinden sayılacak.

Astsubaylara haklar

Astsubaylar, en yüksek devlet memuru derecesi olan birinci derecenin dördüncü kademesine kadar ulaşabilecek. Böylece lise mezunu bir astsubay da Yeşil Pasaport alabilecek. Subay ve astsubaylara; ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır hastalığı halinde 3 aya kadar aylıklı, ayrıca 6 ay aylıksız izin verilecek.

Zorunlu hizmete kısaltma

Muvazzaf subaylar ile astsubayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indiriliyor. Öğretim üyesi olarak atanmış olanlar için muvazzaf subaylığa geçişte aranan en az 7 yıl fiili hizmet şartı kaldırılıyor.              

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!