AB’den Ukrayna’ya tokat gibi cevap

Güncelleme Tarihi:

AB’den Ukrayna’ya tokat gibi cevap
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 10:31

Avrupa ile Kiev arasında hapisteki eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun durumu nedeniyle yaşanan gerginlik tırmanıyor.

Haberin Devamı

Yalta'da yapılacak Orta Avrupa Ülkeleri Zirvesi boykotlar nedeniyle ertelenirken, şimdi de Brüksel, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov'un görüşme talebini reddetti.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Euronews ile söyleşisinde, Azarov'a, Brüksel'e gelmeme çağrısı yaptı.

Timoşenko'nun durumunu hatırlatan Avrupalı parlamenter, "Ukrayna Başbakanı Brüksel'e gelme niyetini bildirdiğinde, kendisine 'Gerek yok, ülkenizde kalın' cevabını verdik. Kiev'e, ülke içi siyasi durumu değiştirmesi için net bir politik sinyal verdik. Ukrayna, 2004 yılında olduğu gibi demokratik devlet modeline dönmeli'. Eski Başbakan Yulya Timosenko'ya karşı sergilenen tutumun kabul edilemez olduğu görüşündeyiz. Ve bunu net bir şekilde Başkan Yanukoviç'e de belirttik" dedi.

Brüksel'den gelen ikinci açıklamada, bu çağrının 15 Mayıs'ta düzenlenecek Ukrayna-AB zirvesiyle ilgisi olmadığı belirtildi. Rompuy, Ukrayna ve Polonya'da düzenlenecek 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’na aynı nedenden ötürü katılmayacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Timoşenko, cezaevinde kotu muamele gördüğü gerekçesiyle 19 gündür sürdürdüğü açlık grevine önceki gün son vermişti. Sırt ağrıları nedeniyle sağlık durumu kötüleşen Timoşenko hastaneye nakledilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!