Taksiciler kadar bu kenti tanıyorum

Çatılarında çanak anten olan gecekondularda bir gün doğalgaz da olacak

Haberin Devamı

İZMİRGAZ Genel Müdürü Burçin Yandımata, doğalgazı, sanılanın aksine orta ve alt gelir gruplarının daha çok tercih ettiğini söyledi. Bu tür ailelerin imkanlarının kısıtlı olduğunu belirten Yandımata, kimi ihtiyaçları için ya bazı şeylerden vazgeçmek ya da daha da kısıp kaynak yaratmak zorunda olduklarını kaydetti. Sözü buradan doğalgaza getiren Burçin Bey, “İşte doğalgaz, bu konumdaki ailelere, örneğin çocuklarının otobüs bileti, çikolatası, dondurması için ayıramadıkları parayı bırakıyor” dedi.


- Nasıl yani?


- Çok basit. İşe sadece mutfaktan bakalım. Bir ailenin ayda bir tüp tükettiğini varsayalım. 70 TL’den yılda 840 TL eder. Oysa yemek pişirmek, çay demlemek için LPG yerine doğalgazı tercih etseler ayda ceplerinden çıkacak para sadece 6 lira. Yılda ise (6x12) 72 lira. LPG’yle aradaki fark 768 TL. Bugün hangi yetkili iç tesisat firmasına gitseler, tesisat dönüşümü, abonelik ve güvence bedeli de dahil bu rakamın altında ücret öderler. İkinci yıldan itibaren her ay (tüpün fiyatının sabit kaldığı varsayımıyla) 64 lira ceplerinde kalır. İşte o parayla ne çocuğun otobüs bileti, ne çikolatası ne de dondurması dert olur! Bu kentte gecekondularda çanak anten varsa bir gün doğalgaz da bulunacak. Evinde çanak anten olan konforu seviyor demektir. Doğalgazdan daha büyük konfor var mı?
Burçin Yandımata, İzmirgaz olarak, bankalar ve iç tesisat firmaları aracılığıyla tüketiciye tesisat dönüşümünde iki alternatif sunduklarını da açıkladı:
- İzmirliler, kampanyaya dahil olan iç tesisat firmalarından birine gittiklerinde, bankaların, İzmir’e özel hazırladıkları, her bütçeye uygun kredi veya kredi kartı ödeme seçeneklerinden birini kullanma şansına sahip olacaklar. 2 Mayıs’ta başlayan kampanyamız, 31 Ağustos’a kadar geçerli olacak. Amacımız, doğalgaza geçmek isteyenlerin önündeki engelleri kaldırmak.

Haberin Devamı

Taksiciler kadar bu kenti tanıyorum
İzmirliler evlerinin 20 değil, 100 metrekare olduğunu hatırladı

YANDIMATA, her insanın doğasında konfora doğru bir yatkınlık olduğunu ifade etti, “Doğalgaz da bu anlamda bulunmaz bir konfor. Aynı zamanda hem ucuz hem de çevreci” diye konuştu.
Burçin Bey, evlerin boyutlarını da büyüttüklerini dile getiriyor, doğalgaz sayesinde, düne kadar soba ya da klimayla ısınmaya çalışan insanların, 20 metrekareye sıkışıp kaldıkları evlerinin aslında 100 metrekare olduğunu hatırladıklarını da bildirdi.
Burçin Yandımata, ekledi:
- Sadece bunlar mı? Doğalgazlı evlerde anne-babalar artık gecenin bir vakti kalkıp çocuklar üstlerini açmış mı diye de bakmıyor. Ayrıca, kömürlüklerin hepsi boyanıp temizlendikten sonra spor alanlarına dönüştü. Kimileri masatenisi oynuyor, kimileri bilardo, kimileri de dart...
Doğalgazlı kiralık, satılık ev ilanları beni çok güldürüyor

Haberin Devamı

YANDIMATA, İzmir’de, gazetelerde ya da internette hala satılık veya kiralık ev ilanlarında ‘doğalgazlı’ ibaresi görünce gülümsediğini de paylaştı:
- Bu bana çok komik geliyor. Ne demek bu? Dört tekerlekli araba satıyorum gibi... Doğrusu ya İzmir’e hiç yakışmıyor. Ankara’da, İstanbul’da böyle bir şey göremezsiniz. Çok değil, kısa bir süre sonra İzmir’de de kalmayacak. Çünkü doğalgazsız ev olmayacak. İlanlarda bunu artı bir değer, farklılık gibi vurgulama ihtiyacı ortadan kalkacak.
Burçin Bey, bir gün ilanlarda bu ibarelerin yerini, “Doğalgazla soğutulan evler” ya da “Doğalgazdan kendi elektriğini sağlayan evler”in alacağına inandığını da vurguladı.

Haberin Devamı


İddia ediyorum, en az taksiciler kadar bu kenti tanıyorum

TÜM ekibi gibi kendisinin de İzmir’le yatıp İzmir’le kalktığını söyleyen Burçin Yandımata, iddialı konuştu: “O kadar çok proje üzerinde çalışıyor, sonrasında da sahaya çıkıyorum ki, doğalgaz götürdüğümüz yerler başta olmak üzere bu kenti adeta karış karış biliyorum. İddia ediyorum, İzmir’i taksiciler kadar iyi tanıyorum. Cadde cadde, sokak sokak, mahalle mahalle adeta gözü kapalı götürürüm.”


Bir gün gelecek Süper Lig’de 4-5 takım olacak, biz de destekleyeceğiz

YANDIMATA, bir ağacın, su, oksijen, ışık, güneş, sevgi, ilgi olmadan büyüyemeyeceği görüşünde. “İzmirgaz da İzmirlilerin ilgisiyle büyüyecek” dedi. Büyük bir şirket olduklarını, daha da büyük olacaklarının altını çizen Burçin Bey, “Herkesin övündüğü, ‘İzmirgaz mı, bizim şehrimizin şirketi’ diyeceği bir firma olacağız” diye konuştu. Para kazanırken bir şeyler verilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Burçin Yandımata, şu bilgiyi verdi:
- Bu anlamda birçok sosyal sorumluluk projesine imza atıyoruz. Çocuk tiyatro kulübümüz, Akif Özüşen şefliğinde TSM koromuz var. Amatör ve profesyonellere açık fotoğraf, ilköğretim okullarına yönelik resim yarışması düzenliyoruz. Kan, kitap, fidan bağış kampanyaları, 23 Nisan, Anneler Günü, Dünya Çevre Günü etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Sıra bir gün futbola da gelecek. İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti ama Süper Lig’de temsilcisi yok. Dolayısıyla ligin nabzını tutamıyor. Oysa futbol büyük güç. Müthiş bir endüstri. Otelcisinden taksicisine, simitçisinden ayakkabı boyacısına herkes kazanıyor. Evet, bu takımları oluşturup yaşatmak hiç de kolay değil. Paraya ihtiyaç var. Sponsor desteği şart. Ancak şu an için bu bütçeler bizi aşıyor. Zira biz gaz satmıyoruz, sadece taşıyoruz. Dolayısıyla gazdan değil, taşıma bedelinden kazanıyoruz. Bin metreküp gaz karşılığında kasamıza giren rakam 1.8 lira. Ama biz bu kente, bu kent bize sahip çıktıkça birlikte çok büyük işler başaracağımıza inanıyorum. Zira biz bu şehrin gerçeğiyiz. Bizim İzmir’e, İzmir’in bize ihtiyacı var. Bir gün gelecek biz de futbol takımlarına destek olacağız. İşte o gün Süper Lig’de 4-5 takım birden mücadele edecek.

Haberin Devamı


‘Kızımın gelinliği kirlenecek’ diyen anne için çukur kapattık

TALEP ve şikayetlere çok duyarlı olduğunu belirten Yandımata, yazılı olanların tamamına, telefonla gelenlerin hepsine olmasa bile birçoğuna bizzat yanıt verdiğini ifade etti, şu örneği verdi:
- Bir gün Hatay’dan bir kadın aradı. Kızının evleneceğini ancak doğalgaz nedeniyle evlerinin önü kazıldığı için ortalığın toz içinde olduğunu söyledi, ‘Kızımın bembeyaz gelinliği kirlenecek’ diye sitem etti. Düşündüm, haklı. O kadının kızı o evden gelin olarak bir kez çıkacak. Gittik, çukuru kapattık, asfaltladık. Ertesi gün yeniden kazıp çalışmaya devam ettik. Bu gibi durumlarda iş de para da bizim için ikinci planda.
Burçin Bey, Karşıyaka’dan yazdığı mektuba fotoğrafını da ekleyip, “Daha kaç yıl yaşarım bilmiyorum. Sizden tek dileğim, ömrümün kalan döneminde sıcacık evde uyumak ve yıkanmak için apartmanıma doğalgaz getirmeniz” diyen yatalak kadını için tüm imkanları seferber ettiklerini de bildirdi. “Bornova’da oturan ve nefes darlığı çektiği için özel cihaza mahkum bir erkek vatandaşımız için de evinin bulunduğu bölgeye henüz girmememize rağmen özel hat çektik” dedi.
Bu tür taleplere rağmen birtakım şikayetlerle karşılaştıklarını, bunlara saygı da duyduklarını dile getiren Burçin Yandımata, “Bizi tek üzen şey, belediyeye yapılan, ortalığı savaş alanına çevirdiğimizi iddia eden şikayetler. Çünkü büyük çoğunluğunun bizimle uzaktan yakından ilgisi yok. Biz o bölgeye daha girmemişiz bile. Ama nedense vatandaşlarımız her altyapı çalışmasını bize yakıştırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Taksiciler kadar bu kenti tanıyorum

Her yangında, ‘Gazı kesin’ diye arıyorlar, oysa biz oraya daha girmemişiz

CEP telefonunun 24 saat açık olduğunu vurgulayan Yandımata, “Her yangın çıktığında itfaiyeden ararlar. Doğalgazın kesilmesi için yardım isterler. Oysa alevlerin yükseldiği yerlerin bir kısmına daha girmemişiz bile. Olsun... Demek ki gazı tüm kente yaydığımız gibi bir algı var” dedi.
Bundan asla şikayetçi olmadığının altını çizen Burçin Bey, ekledi:
- Doğalgaz işletmeciliği 365 gün 24 saat süren ciddi bir iş. Gazı sürekli izliyoruz. Tüm ihbarlar 187’ye geliyor. Bunlar kayda alınıyor ve hemen arkadaşlarımız o bölgeye yönlendiriliyor. Maksimum 15 dakikada ihbar gelen noktaya ulaşıp gereğini yapıyoruz. Kentin belirli yerlerinde acil müdahale ekiplerimiz de var. İzmirli hemşerilerimizin içi rahat olsun.


“Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz” dediler, 305 bin aboneye ulaştık

- DOĞALGAZ halen nerelerde var?
- Karşıyaka, Konak, Bornova, Bayraklı, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Çiğli, Narlıdere, Balçova, Aliağa, Torbalı, Kemalpaşa, Menemen, Tire, Menderes. İlk gazı 13 Temmuz 2006’da Karşıyaka’da verdik.
- Ulaştığınız toplam hane sayısı nedir?
- 825 bin.
- Toplam abone sayınız?
- 305 bin 179.
- Yıl sonu hedefiniz?
- 400 bin. Geçen yıl kazandığımız 101 bin aboneyi göz önüne aldığımızda başaracağımıza inancım tam. İzmir’de doğalgaz dağıtım işine ilk girdiğimizde, “Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışıyorsunuz, olmaz”, “Buranın iklimi hiçbir yerde yok. Klima, elektrikli soba bize yetiyor. Doğalgazınız sizin olsun, yolumuzu kazdırmayız” diyenler olmuş, bazı dirençler ve engellemelerle karşılaşmıştık. Şimdi ise İzmirliler doğalgazın konforuna alıştı, avantajlarını anladı, “Gelin, bizim orayı da bir an önce kazın, bizim de kemiklerimiz ısınsın” diyorlar. İyi mal satıyoruz, çok daha geniş kitlelere ulaşacağımızdan şüphem yok.
- Personel sayınız?
- 186 kişilik bir aileyiz. Ancak, işbirliği içinde olduğumuz birçok altyapı şirketi, sayıları 400’ü bulan iç tesisat firmaları, üretici ve pazarlama firmalarıyla birlikte yaklaşık 6 bin kişiye istihdam yarattık.
- Bugüne kadar ne kadar hat döşediniz?
- 180 bin metre çelik hat, 1 milyon 675 bin metre polietilen ana hat, 741 bin metre servis hattı döşedik. 72 bin 278 adet de servis kutusu imalatı gerçekleştirdik. 17 adet RMS-A tipi istasyon işletiyoruz, 220 adet RMS-B tipi istasyonun da montajını yaptık. 89 adet de bölge regülatörünün imalatına imza attık.
- 2011’de ne kadar gaz taşıdınız?
- 2.8 milyar metreküp.
- Bugüne kadar yaptığınız toplam yatırım tutarı?
- 144 milyon dolar.

Yazarın Tüm Yazıları