Enflasyon geçici yükseldi, 2B’den ne gelirse bütçeye ‘fazla’dan girecek

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon geçici yükseldi, 2B’den ne gelirse bütçeye ‘fazla’dan girecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyondaki artışın beklenen, sebepleri belli ve geçici artışlar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Enflasyonda bazı dönemlerde geçici çıkışlar yaşandığını ve bu çıkışların beklentileri bozacak gelişmeler olmadığını belirten Babacan, yıl sonu için Merkez Bankası’nın tahmini olan yüzde 6.5 rakamına ulaşmayı beklediklerini, gelecek yıl ise asıl hedef olan yüzde 5 civarında bir enflasyonun gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Babacan, “Bunların hepsinin sebebi belli. Beklenen, sebepleri belli ve geçici artışlar bunlar. Dolayısıyla bir süre sonra rakamlar tekrar normal seyrine gelecektir. Enflasyonda, kalıcı, kontrolden çıkmış bir durum asla söz konusu değil” dedi.
2B’ler bütçeye ek gelir
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi gündemiyle ilgili soruları yanıtladı. 2B’den ne kadar gelir elde edilirse bunun fazladan bir bütçe geliri olacağını belirterek, söz konusu gelirin nereye harcanacağına daha sonra karar verileceğini söyledi. Babacan, teşvik paketinin açıklanmasının ardından, Türkiye’ye gelmesi öngörülen yatırımlara ilişkin soru üzerine de Türkiye’de 10 yıldır çok farklı teşvik programları açıkladıklarını hatırlattı. Açıklanan paketlerin, programların hiçbirine ilişkin bir yatırım tahmininde bulunmadıklarını kaydeden Babacan, “Biz kapıları açıyoruz, programlarımızı açıklıyoruz. Açılan kapılardan kaç tane yatırımcı girer, ne kadar yatırım yapar bu artık yatırımcının, özel sektörün kendi takdiridir. Rakamlar gerçekleştikten sonra hep beraber göreceğiz” diye konuştu.
Ukrayna ile vize kalkıyor
Babacan, iki günlük Ukrayna ziyareti ile ilgili olarak da Kiev’de Ukrayna Başbakanı, başbakan yardımcıları ve bakanlarıyla verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye ve Ukrayna arasında işbirliği anlaşması imzalandığını kaydeden Babacan, temmuz sonundan itibaren vizelerin kalkacağını hatırlattı. İki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması üzerinde çalışıldığını ve bu yılın sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildiren Babacan, Ukrayna ile siyasi ilişkilerin problemsiz bir şekilde devam ettiğini, ticaretin geliştiğini, 660 Türk iş adamının Ukrayna’da 1 milyar doların üzerinde yatırımı bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

STA tamamlanırsa ticaret serbestleşecek

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki temasları kapsamında, Hansaray, Zincirli Medresesi, İsmail Gasparlı Türbesi ve Harita Müzesi’ni gezdi. Başbakan Yardımcısı Babacan, daha sonra Simferopol Uluslararası Türk Okulu’nu ziyaret etti. Babacan, burada yaptığı konuşmada, Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) yıl sonuna kadar tamamlanırsa ticaretin serbestleşeceğini belirtti. THY’nin Kırım’a olan sefer sayısının haftada 7’den, 10’a çıkarılacağını belirten Babacan, Kırım Tatarı olup Türkiye’ye yerleşmiş çok sayıda vatandaşın bulunduğunu söyledi.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!