YÖK'te formasyon yasağı Prof. Soysal ve Saraç'tan döndü

YÖK'ün fen edebiyat fakültelerine formasyon hakkının kaldırılması bir bilmeceye dönüştü. Önceki hafta kaldırılacağı açıklandı, ama daha o zaman da iki YÖK üyesi bunu mahalefet şerhi koydu.

Haberin Devamı

YÖK'te tecrübeli olan Prof. Dr. Yekta Saraç ve Prof. Dr. Ayşe Soysal, bu kararın doğru olmadığının altını çizerek, muhalefet ettiler. Perşembe akşamı yapılan toplantıda da onlara Prof.Dr. Mustafa İsen katıldı.

Yoğun tartışmaların olduğu toplantılarda üyeler Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteğini yerine getirmeye yönelince ilk toplantıda Saraç ve Soysal, ikinci toplantıda da İsen bu eğilimi tersine çevirerek, öğretmenlerin yüzünü güldürdü.

Sonunda da YÖK Genel Kurulu'nda şu karar çıktı:

"Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yer alan Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nun yürüttüğü çalışmalar sonucu geliştirilecek yeni bir model uygulamaya konuluncaya kadar halen izin verilen üniversitelerde açılacak pedagojik formasyon programlarına, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 80 No'lu kararında yer alan alanlarda eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin başvurma hakkının saklı olduğuna, kurulumuzun 3 Mayıs tarihli toplantısında karar verilmiştir. Yükseköğretim kurumlarımızda halen öğrenim gören öğrenciler ile bu kurumlardan mezun olanların alınan kararla ilgili olarak herhangi bir mağduriyeti söz konusu olmayıp, açılacak pedagojik formasyon programlarına başvurma hakları bulunmaktadır."

Haberin Devamı

Yani, okuyan ve mezunların haklı saklı kalacak ama, üniversiteye yeni girecek ve fen edebiyat fakültelerini tercih edecek öğrenciler, "Ben öğretmen olurum" düşüncesiyle hareket ederse sıkıntı yaşayacak. Öğretmen olmayı düşünenler Eğitim Fakültesi'nin kapılarını zorlayacak.

 

**

YÖK üyesi rektör adayları istifa edecek mi?

Haziran ayında birçok üniversitede rektörlük seçimi var. 14-15-16 Haziran’da üniversitelerde adaylar rektörlük koltuğuna oturmak için yarışacak. Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, 9 Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, 19 Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya ve Yıldız Teknik Üniversitelerinin rektör adaylarını belirlemek üzere seçim yapılacak.

YÖK üyeleri arasında bulunan Prof. Dr. Yunus Söylet, bir yandan da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünü yapıyor. Gerçi seçimlere daha var. Muhtemelen aralık ayında olacak. Ama, Prof. Dr. Söylet, gelecek seçimde büyük ihtimalle aday. Bu süreçte de iki koltukta aynı anda oturmanın etik olarak doğru olmayacağını düşünerek şimdiden YÖK üyeliğinden istifa edeceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Mesai arkadaşı olan 19 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YÖK üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç'in de önümüzdeki haziran ayında yapılacak seçimde kendi üniversitesine rektör adayı olacağını duydum. Ama onun istifa edeceğine yönelik bir bilgiye ulaşamadım.

Yazarın Tüm Yazıları