Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Yeni bir sınava “merhaba” dedik...

Merhabalar sevgili okurlar. Geçtiğimiz Pazar günü yepyeni bir sınavla tanıştı Türkiye, “Özürlü Memur Seçme Sınavı” (ÖMSS).

Haberin Devamı

Tarihimizde bir ilk olan 2012-ÖMSS, 29 Nisan’da, 81 il merkezinde gerçekleştirildi. Sınava, engel durumu %40 ve üzerinde olan adaylar kabul edildi. 60.375 engellinin katıldığı bu sınavın en iyi şartlarda yapılabilmesi için , başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar seferber oldu. ÖSYM, sınava katılacak adayların engel durumlarını tek tek değerlendirerek kendileri için uygun sınav ortamı oluşturmaya çalıştı. Ayrıca, adayların engel durumları ve öğrenim düzeyleri dikkate alınarak farklı test kitapçıkları hazırlandı ve sınav kuralları yeniden belirlendi.

Alınan tüm önlemlere rağmen, yine de, televizyon kanallarında merdivenlerden çıkarılmaya çalışılan tekerlekli sandalyelere rastladık. Kamuya açık ve kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçlarının engellilerin de kullanımına uygun hale getirilmesi için kanun ile verilen sürenin dolmasına yalnızca iki ay kaldı.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yerel yönetimlerin konu hakkında bilgilendirilebilmesi için, Türkiye’nin yedi bölgesinde Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları gerçekleştirdi. Bu toplantılarda ulaşılabilirliğin önemi vurgulandı ve ilgililere ulaşılabilirlik mevzuatı konusunda bilgi verildi. Ayrıca, ilgili teknik personel saha çalışmaları yolu ile bilgilendirildi. Ancak görünen o ki, henüz kamu binalarının çoğu erişilebilir duruma gelemedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de engellilikle ilgili farkındalık düzeyi oldukça düşük. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki, çok yakın bir zamana kadar bugün bulunduğumuz nokta bile hayal edilemeyecek kadar uzaktı bize. Bu da kısa zamanda uzun bir yol kat ettiğimiz anlamına geliyor. Bu noktaya gelinmesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen yoğun çalışmanın katkısı yadsınamaz. Aynı hızla yol almaya devam edebilirsek eğer farkındalığı arttırma yönünde, yakın bir gelecekte özlediğimiz düzeyi yakalayabiliriz. Bunu başarmak istiyorsak, herkesin katkısına ihtiyaç olduğunu unutmamalı; hepimiz bu konuda çaba göstermeliyiz.

Haberin Devamı

Engelli adaylar bir şekilde sınava girdiler. Yakında sınav sonuçları açıklanacak. Umuyorum ki, kazanan adaylar göreve yerleştirildiklerinde işyerleri kendileri için erişilebilir duruma getirilmiş olacak. Bunun sağlanması çok önemli. Aksi takdirde, sınavı  kazanmış olmak bir anlam taşımayacak.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları