Konya Valisi: Zehirlenme yok etkilenme var

Güncelleme Tarihi:

Konya Valisi: Zehirlenme yok etkilenme var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2012 12:00

KONYA Valisi Aydın Nezih Doğan, ’Okulda Süt Projesi’ kapsamında dün okullarda dağıtılan sütlerden 161 öğrencinin ’etkilendiğini’ belirterek zehirlenme olmadığını, sütlerden alınan numunelerin yapılan incelemelerinde de herhangi bir olumsuz bulguya rastanılmadığını söyledi. Vali Doğan, sütlerin dağıtılmasına devam edileceğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ’Okul Sütü Projesi’ kapsamında Konya’da 972 okulda 212 bin 378 öğrenciye 200 mililitrelik sade UHT süt dağıtılıyor. Dün yapılan dağıtımlarda TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetlerinin baş göstermesi sonucu 161 öğrenci, ambulanslarla zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı.
 
SÜTLERDE BOZULMA YOK

Dağıtılan sütlerle ilgili açıklama yapan Vali Aydın Nezih Doğan, her iki okuldan alınan süt numunelerinde yapılan incelemede herhangi bir olumsuz bulguya rastlanılmadığını belirtti. Doğan, şöyle konuştu:

”İki ayrı noktadan alınan numuneler var elimizde. Her ikisi de incelemeler sonucunda ürünlerin Türk Gıda Standartları’na uygun olarak görülüyor. Sütlerde herhangi bir bozulma söz konusu değil. Analizler dün alındı. Çocuklara dağıtılan sütler ’UHT’ sütlerdir. İstenilen analizler de aflatoksin, temizlik ve kalite kontrolüydü. Tüm bu değerlerde yapılan analizlerde herhangi bir uygunsuzluk görünmüyor. Sütlerde herhangi bir bozulma, gıda standartlarına aykırılık yok.”

ÖĞRENCİLER İYİ, ZEHİRLENME SÖZ KONUSU DEĞİL

161 öğrencinin dağıtılan sütlerden etkilendiğini belirten Vali Doğan, ”Tedavi altına alınan, hastaneye başvuran 161 çocuğumuzun da sağlık durumları iyi. Sütten etkilenmeyle karşı karşıyayız. Çocukların süte verdiği bir tepkiyle karşı karşıyayız. Yoksa sütten bir zehirlenme söz konusu değil. Toplumumuzda bir ağız alışkanlığı var. Hemen bu tip olaylarda zehirlenme teşhisi konuluyor. Teşhis koymak bizim işimiz değil. Bu konu da uzmanların işi. Biz bunlardan aldığımız bilgi doğrultusunda her hangi bir zehirlenme olayıyla karşı karşıya olmadığımızı burdan söylüyorum" dedi.

SÜT DAĞITILMAYA DEVAM EDİLECEK

Vali Doğan, ”Çocukların sütleri, hergün dağıtılmaya devam edilecek. Okulun açık olduğu haftanın 5 günü çocuklarımıza sütleri verilecek. Okullara sütlerin teslim edilmesiyle ilgili de orada dağıtım şirketlerinin kendi lojistik destekleri önemli, ama bu sütlerin UHT olması nedeniyle bir sıkıntı olmaz. Üretilen sütlerin 5 aylık ömürleri var. Bunun ilk ayında teslim edilmiş olacak bizde bu ilk ay içinde dağıtmış olacağız" diye konuştu.

BAZI ÇOCUKLAR PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENMİŞ

Sütten etkilenen öğrencilerin bir kısmının psikolojik etkilenme olduğunu kaydeden Vali Doğan, ”Aynı okuldan daha çok öğrencinin etkilenmiş olduğuna, bakarak bir grup öğrenci de psikolojik olarak etkilenmiştir. Yanındaki öğrencide bir tepki oluşunca, o öğrencide de ’bende de birşey var mı ?’ kaygısıyla çocukların verdiği tepkiden ibaret. Tedavi anlamında tıbbi olarak yapılacaklar yapıldı. Çocuklar dün akşam itibaren evlerine gönderildi" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!