Milli Eğitim Bakanı'ndan süt açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanından süt açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2012 13:35

Okul Sütü Programı kapsamında, ihaleyi kazanan firmalarca, Türkiye genelinde okullara ilk parti süt dağıtımı yapıldı. Ancak çeşitli illerde dağıtılan sütlerden içen bazı öğrenciler rahatsızlanarak hastanelere kaldırıldı. Milli Eğitimi Bakanı Ömer Dinçer, ilk bulgulara göre süt dağıtımından sonra görülen rahatsızlıkların zehirlenme vakası olmadığını söyledi. Dinçer bazı çocuklarda süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyet olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin, “Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler” dedi.

Dinçer, hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının incelendiğini, ilk tespitlere göre çocukların süte karşı hassasiyet gösterdiklerinin belirlendiğini ifade etti.

SÜTÜ İÇEN HASTANEYE KOŞTU / WEB TV

YÜZLERCE ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI / FOTO GALERİ

Okul Sütü Programı kapsamında, Türkiye genelinde okullara ilk parti süt dağıtımına bugün başlanmıştı. Süt dağıtımının ardından Türkiye'nin çeşitli illerinden art arda öğrencilerin rahatsızlanarak hastanelere kaldırıldığı haberleri gelmeye başladı. Çocukların bozuk süt nedeniyle zehirlendiği iddia edilmişti. İşte öğrencilerin hastanelere kaldırıldığı iller ve gün boyu yaşananlar.

DİYARBAKIR

Haberin Devamı

’Okul sütü programı’ kapsamında ilköğretim okullarında bugün dağıtımına başlanan sütlerden içen 158 öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ’Okul sütü programı’ projesi kapsamında ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5’inci sınıfına kadar öğrencilere verilecek sütlerin dağıtımına bugün ülke genelinde başlandı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde bulunan Hürriyet İlköğretim Okulu başta olmak üzere bazı okullarda bu sabah dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bir kısmında bir süre sonra karın ağrısı, kusma ve ağrı şikayetleri başladı.

YÜZLERCE ÖĞRENCİ HASTANELİK OLDU / WEB TV

Şikayetler üzerine öğrenciler ambulanslar ve diğer araçlarla kentteki özel ve diğer hastanelere götürüldü. Rahatsızlanan çocuklara burada serum verilerek, gerekli tedaviler yapıldı. Rahatsızlanıp hastanelere götürülen 158 öğrenciden büyük bölümünün tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.

SÜT DAĞITIMI SONRASI ÖĞRENCİLER RAHATSİZLANDI / WEB TV

Haberin Devamı

SİVAS VALİSİ "BOZUK SÜT" DEDİ / WEB TV

SAMSUN

Vezirköprü İlçesi’nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının projesi kapsamında okullarda bugün dağıtımına başlanan sütten içen Samsun’un Vezirköprü İlçesi’ndeki 8 öğrenci, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Karkucak İlköğretim Okulu öğrencilerinden Emirhan Şahin, Kübra Demir, Muzaffer Aktaş, Emircan Yirik, Harun Akca, Merve Akca, Sefa Akca ve Rıza Gülep, Vezirköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Sefa Akca’nın durumunun ağır olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Özdemir, bugün başlayan projeyle ilgili olarak, "Bakanlığın yapmış olduğu süt projesi kapsamında sütleri ilçede ve bütün köylere dağıttık. 8 öğrencimizde zehirlenme vakası oldu. Şu anda mideleri yıkanıyor. Kesin sonuç belli değil" dedi. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

KONYA  

Konya’da TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu’nda ’Okul Sütü Programı’ kapsamında ilk belirlemelere göre 25 öğrenci, dağıtılan sütlerden zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ’Okul Sütü Programı’ kapsamında Konya’da 972 okulda 212 bin 378 öğrenciye 200 mililitrelik sade UHT süt dağıtıldı.

Haberin Devamı

Merkez Karatay İlçesi’ndeki TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu’nda da süt dağıtımının ardından bugün öğle saatlerinde bazı öğrencilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri baş gösterdi. Bunun üzerine okul yetkilileri, 112 Acil Servis’e haber verdi. Okula çok sayıda ambulans gönderilirken, ilk belirlemelere göre 25 öğrenci sütten zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Okul bahçesinde hazırda bulunan ambulanslarda da halen öğrencilerin tedavisi sürüyor. Ambulanslarla hastaneye kaldırılan öğrenciler acil servise alınırken, dağıtılan sütlerden içtikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi yaşadıklarını söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, dağıtılan sütlerde son kullanma tarihlerinde herhangi bir sorun olmadığını, psikolojik ya da aç karnına içilmiş olabileceğini tahmin ettiklerini, konuyla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi.

ADANA

Haberin Devamı

24 Kasım İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ’Okul Sütü Projesi’nin yürürlüğe girdiği bugün Merkez Seyhan İlçesi Aydınlar Mahallesi’ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda da süt dağıtıldı. Dağıtılan sütlerden içen yaklaşık 200 öğrenci saat 11.30 sıralarında rahatsızlandı. Öğrencilerin karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri üzerine öğretmenler ile okul yöneticileri harekete geçip, ambulans çağırdı. Çocuklarının zehirlendiğini öğrenen veliler de okula akın etti. Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı.

İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

KIRIKKALE

Kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.

EDİRNE

Edirne’de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlediği ’Okul Sütü’ programı çerçevesinde Edirne’deki ilköğretim okulu öğrencilerine bu sabah süt dağıtımı yapıldı.

Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Çocuklarının içtiği sütten zehirlendiğini duyan bazı veliler de koşarak okula gelerek öğretmenler bilgi aldı. Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, "Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu" dedi.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Öğrencilerin içtiği süt kutularının üzerinde son kullanma tarihinin Ağustos ayı olduğu öğrenildi.

ANTALYA

Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrenci, bu sabah okulda dağıtılan sütten zehirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da süt dağıtımına bu sabah başlandı. Dağıtımdan kısa süre sonra kent merkezindeki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrencide bulantı, halsizlik ve kusma görüldü.

Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1’nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

SAKARYA

Karapürçek'te 38 ilköğretim okulu öğrencisi, “Okul Sütü Programı” kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki 32 ile Mecidiye İlköğretim Okulu'ndaki 6 öğrencide, dağıtılan sütleri içtikten sonra mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıkması üzerine durum sağlık ekiplerine bildirildi.

Öğrenciler, okullara sevk edilen ambulanslarla Akyazı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Zehirlenme şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, bazı öğrencilerin de ayakta tedavi edildiği belirtildi.

Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de 2 müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

SİVAS

İl merkezi ve ilçelerde 15 okulda görülen zehirlenme vakaları nedeni ile yaklaşık 600 civarında öğrenci hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Süt dağıtımı sonrası ilk zehirlenme belirtileri, Doğukent Mahallesi’nde bulunan 75’inci Yıl İlköğretim Okulu’nda yaşandı. Sabah dağıtılan sütlerden içen ana sınıfı ile 5’inci sınıf arasındaki öğrencilerden bazıları mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlerde bulununca sağlık ekiplerine haber verildi. Sağlık ekipleri okula gönderilen ambulanslar ile çocukları kent merkezinde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Numune Hastanesi, Devlet Hastanesi ve özel bir hastaneye kaldırarak tedaviye alındı.

Çocukların zehirlenme haberi kısa sürede ailelere ulaşınca panik yaşandı. Öğrenci yakınları panik halinde okula gelerek bilgi almaya çalıştı. Bu sırada okul öğretmenleri ise görüntü almaya çalışan basın mensuplarını engellemeye çalıştı. Bazı aileler ise hastanelere giderek çocuklarının durumunu öğrenmeye çalıştı.

VALİ "BOZUK SÜT" DEDİ

Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, “Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle” dedi.

Mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Kolat, ağlayan bazı çocukları da teselli etti.

Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, “Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok” diye konuştu.

Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi:

“Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler.”

Sütlerin gıda yönünden tahlilini yaptırdıklarını, süt dağıtımını durdurduklarını vurgulayan Kolat, konuyu takip ettiklerini söyledi.

Paketler üzerinde yazılı olan son kullanma tarihlerinde olumsuzluk görülmediğini, iki parti halinde gelen sütlerden birisinin gıda tahlilinin yapıldığını, bunda da olumsuz bir durum olmadığını belirten Kolat, “Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş sanıyorum, muhtemelen o ikinci partideki dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı” diye konuştu.

Eğitime ara verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine Kolat, bu durumun söz konusu olmadığına, tedavi gören öğrencilerin durumlarına göre okullarına dönebileceğini söyledi.

Bu arada bazı veliler, dağıtıcı firmaların, çocuklarına son kullanım tarihi geçmiş süt verdiğini öne sürdü.

UZMANDAN AÇIKLAMA: PSİKOLOJİK DEĞİL ALERJİK OLABİLİR

NPİstanbul Hastanesi'nden Diyetisyen Necla Yüzbir, hurriyet.com.tr'ye özel yaptığı açıklamada, sorunun psikolojik olamayacağını belirterek şunları söyledi:

Dağıtılan sütlerin;

- Tarihi geçmiş olabilir
- Bazı çocukların süt proteinine karşı alerjisi olabilir
- Sütün şekeri laktoza karşı kimi çocukların alerjisi olabilir
- Saklama koşulları önemli. Saklama koşullarında sorun olabilir
- Soğuk zincir bozulmuş olabilir
- +4 ün üzerinde uzun süre kaldığı zaman da süt zehirleyebilir
- Üretim aşamasında bir bulaşma olabilir, mikrop ve ya kimyasallar şeklinde

PSİKOLOJİK OLAMAZ, SÜTÜ HER ÇOCUK TANIR

Besinlerin fizyolojik rahatsızlıklar kusma, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, alerji yapma dışında psikolojik olarak etkisi söz konusu olmaz. Çocuğun hiç tanımadığı yiyecek olursa belki ama sütü hemen her çocuk tanır.

Büyük ihtimal üretilen alan, depolama şekli, tarihten kaynaklanan sorunlardan etkilemiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!