Emek her dilde

Güncelleme Tarihi:

Emek her dilde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 10:06

Dünyanın dört bir yanında emekçiler bugün 1 Mayıs’ı gösterilerle, yürüyüşlerle kutluyor.

Haberin Devamı

Kamboçya’dan Malezya’ya, Filipinler’den Rusya’ya şehirlerin meydanlarında toplanan binlerce işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesini, asgari ücretlerin yükseltilmesini talep ediyor.

 

EMEK HER DİLDE / FOTO GALERİ

 

DIŞ BASIN TÜRKİYE'DEKİ KUTLAMALARI BÖYLE GÖRDÜ / FOTO GALERİ

Bazı ülkelerde 1 Mayıs kutlamaları dev protestolara dönüştü:

 

Rusya'nın başkenti Moskova'da 120 bin kişinin katılımıyla dev bir 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi. "Sovyet tarzı" gösteriye kısa bir süre sonra Devlet Başkanlığı'nı terk edecek Dmitriy Medvedev ve halefi Vladimir Putin de katıldı. St. Petersburg'daki 1 Mayıs gösterisi kapsamında yürüyüş yapan en az 17 eşcinsel hakları savunucusunu polis gözaltına aldı. Şehir meclisi geçen ay aldığı kararla "eşcinsel propagandayı" yasaklamıştı.

 

Haberin Devamı

RUSYA'DA BİR MAYIS COŞKUSU / WEB TV

 

Fransa'da 1 Mayıs'a aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) damga vurdu. Üzerinde FN lideri Marine Le Pen'in resmi olan Fransa bayraklarıyla Jeanne d'Arc gününü kutlamak için Palais Royal meydanında toplandı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turu öncesinde son büyük mitingini Eyfel Kulesi önünde yaptı. Anketlerde Sarkozy'nin 6 puan önünde görünen sosyalist aday François Hollande ise 1 Mayıs gösterilerine katılmadı.

 

Almanya'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları olaylı geçti. Bonn kentinde aşırı sağcıların düzenlediği yürüyüşe sol grupların müdahalesi sırasında bazı göstericilerle polisler arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında polisin göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak göstericileri dağıttığı bildirilirken bir göstericinin yaralandığı öğrenildi. Neumünster kentinde ise aşırı sağcıların daha önceden belirlenen yürüyüş güzergahını değiştirmek istemeleri ve yasak pankartlar açmaları üzerine polis gruba müdahale etti. Olaylar sırasında yaklaşık 100 aşırı sağcı gözaltına alındı.

 

Haberin Devamı

Avusturya'da bu yılki 1 Mayıs gösterileri olaysız geçti. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından düzenlenen başkent  Viyana'daki 1 Mayıs gösterisi, belediye sarayı önündeki Rathaus Meydanı'nda gerçekleşti. Türk toplumunu temsilen dört derneğin yer aldığı tören alanına, ülkede "Feykom" adı altında faaliyet gösteren terör örgütü PKK'nın girmesine izin verilmedi. SPÖ yetkilileri, PKK'lıların 2010'daki törenlerde tören alanında gıda maddesi satışı yaparak kuralları çiğnediklerini ve Türk temsilcileri taciz ettiklerini vurguladılar.

 

Yunanistan'da binlerce kişi 1 Mayıs kutlamalarının bir parçası olarak, hükümetin aldığı kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor. Otobüsler, trenler ve metro, ulaşım sektörü çalışanları iş bırakma eylemi yaptığı için 24 saat boyunca çalışmıyor. Devlet daireleri kapalı ve hastanelerde ise sadece acil servisler hizmet veriyor.

Haberin Devamı


Bulgaristan'da 1989'a kadar süren komünizm döneminde görkemli bir şekilde kutlanan 1 Mayıs, bu yıl Sofya'da sönük geçti. 1 Mayıs dolayısıyla eski Komünist Parti'nin (BKP) devamı niteliğindeki ana muhalefet, Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) himayesinde Parlamento önünde bir miting düzenledi."1 Mayıs Öfke Günü" sloganı altında düzenlenen mitinge büyük bir bölümünü yaşlıların oluşturduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.


Bosna-Hersek'te eski Yugoslavya'dan bu yana resmi tatil olan 1 Mayıs'ta, halk bu günü farklı bir şekilde kutluyor. Protesto ve mitinglerin olmadığı ülkede, kent merkezleri araçtan ve insandan arınmış sessiz bir görünüme bürünüyor. Kent merkezinde yaşayan vatandaşlar, aileleri ve yakınlarıyla mesire alanlarına giderek, bugünü mangal keyfi yaparak kutluyor.

 

Haberin Devamı

Kosova'da 1 Mayıs, bir kaç küçük toplantının dışında tatil günü havasında geçti. İşçi sendikalarının miting ve gösteri yapmama kararı üzerine işçiler, güneşli havadan da yararlanıp 1 Mayıs'ı mesire yerlerinde piknik yaparak kutlamayı tercih etti. Kosova Bağımsız Sendika Birliği Genel Başkanı Hacı Arifi, Kosova'da işçilerin durumunun iyi olmadığını belirterek, "Ancak ülkedeki siyasi durum ve Kuzey bölgesinde yaşanan gerginlikten dolayı sessiz kalmayı tercih ettik" dedi.

 

Tunus'ta 20 bin kişi, devrimin simgesi Habib Bugiba'nın adını taşıyan bulvarda yürüdü. "Emek, ekmek, hürriyet, milli izzet" ve "Halk milli birlik istiyor" sloganları atıldı. Nüfusu 10 milyon olan ülkede devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali geçen yıl devrilmiş, Arap Baharı başlamıştı.

 

Haberin Devamı

Asya'nın en büyük protestosu Endonezya'da düzenlendi. Sendikalara ve sol partilere mensup 9 bin Endonezyalı işçi, polis ve askerlerden oluşan 16 bin kişilik güvenlik kordonu içinde yürüdü. Göstericiler, "Maaşlarımızı yükseltin" ve "Dışarıdan işçi getirmeye son" pankartları taşıdı.

 

1 Mayıs'ta ülke genelinde resmi tatil uygulananan Pakistan'da işçi örgütleri, büyük kentlerde çalışanları meydanlara çağırdı. Başkent İslamabad yakınlarındaki Ravalpindi kentinde 1 Mayısı kutlayan işçiler, taban maaşların artırılması ve çalışma koşullarının hafifletilmesini istiyor. Yer yer lastik yakarak yolları kapatan işçiler, hükümet ve iş verenler aleyhinde sloganlar atıyor.

 

Filipinler’in başkenti Manila’da toplanan en az 8 bin kişi, Devlet Başkanı Benigno Aquino’nun maaşlara günlük yaklaşık 5 TL’lik zam yapılması çağrılarını reddetmesini protesto etti.

 

Malezya’da yüzlerce kişilik bir grup Başbakan Necib Razak’ın dün açıkladığı asgari ücret zamlarını protesto etti. Asgari ücretin 521 TL civarında olduğu Malezya’da ilk kez maaşlara zam yapıldı.

 

Doğu Timor'da polis 1 Mayıs için toplanan 500 kadar göstericiden 84'ünü gözaltına aldı. Göstericilerin polise taş attığını öne süren güvenlik güçleri, üç polis ve bir özel güvenliğin de yaralandığını belirtti.

 

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Kore Sendikalar Federasyonu'nun binlerce üyesinin katılımıyla kısa mesafe maratonu düzenlendi.

 

Resmi olarak 1 Mayıs uluslararası işçi gününü kutlamayan ABD’de “Wall Street'i İşgalEt” eylemcileri genel grev çağrısında buldu, Amerikalılardan işe, okula gitmemelerini ve paraharcamamalarını istedi. İşçi derneklerine ve sendikalara destek veren “Wall Street'i İşgal Et”eylemcilerinin, kentin çeşitli parklarında toplanıp protesto gösterileri veyürüyüşleri düzenlemeleri bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!