Böyle dolandırıcılık görülmedi: Sahte banka kurup soydular!

Güncelleme Tarihi:

Böyle dolandırıcılık görülmedi: Sahte banka kurup soydular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 00:00

Bu sabah İstanbul'da yapılan büyük hayali ihracat operasyonunda müthiş bir ayrıntı ortaya çıktı: Sahte banka kurdular...! Verilen sahte teminat mektubu için arayan gümrük görevlisi banka elemanı ile konuştuğunu sanırken suç örgütü üyesi ile konuştu!.

Haberin Devamı

Gümrüklerdeki hayali ihracat işlemlerinde ‘sonunda bu da oldu’ dedirtecek bir yöntem geliştirildi: 'Sahte banka kurdular…' Gümrük idaresine verilen sahte teminat mektuplarının ekinde verilen 'teyid notu'nda bankanın adı ve iletişim bilgileri yer aldı, arayan gümrük yetkilisine, banka görevlisi gibi yanıt verildi. 'Elinizdeki teminat mektubu bizim bankanındır' denildi.

İstanbul’daki çeşitli gümrük kapılarına yönelik bu sabah bir operasyon yapıldı. Ağırlıklı olarak Halkalı Gümrüğü’ne yönelik gelişen operasyonu İstanbul Mali Şube ekipleri yaptı. İlk gelen bilgilere göre 50 kişi gözaltında. Kamunun zararı ise 50 milyon TL olarak hesaplanıyor. Suç örgütüne yönelik operasyondaki çarpıcı bir ayrıntıyı ise hurriyet.com.tr ortaya çıkardı.

Yapılan işlem sahte banka kurma…! Edinilen bilgilere göre işlem şu şekilde yürütüldü: Dahilde İşlem Rejimi kapsamında ithal edilen ürünün bedeli gönderici

/images/100/0x0/55ea91b1f018fbb8f8888bc8
firmaya ödendi. Malın gümrükten çekilmesi için yüksek oranda verginin ödenmesi gerekiyordu.

Haberin Devamı

Asıl iş bu süreçte devreye girdi. Suç örgütü üyeleri, katılım bankalardan birinin adını kullanarak sahte teminat mektubu düzenlediler. Sahte teminat mektubu ilgili Gümrük Müdürlüğü’ne verildi. Teminat mektubunun ekinde ise teyid amaçlı not ve iletişim bilgileri yer aldı.

Söz konusu notta yer alan iletişim bilgileri suç örgütü üyelerinin kurduğu ofise aitti. Gümrük idaresi teminat mektubunun teyidi için söz konusu numarayı aradığında karşılarına, banka görevlisi gibi hayali ihracatçılar çıktı. Ve suç örgütü üyesi söz konusu teminat mektubunu ‘banka’ olarak kendilerinin verdiğini söyledi.

Söz konusu görüşmeden sonra Gümrük'deki mallar sorunsuz bir şekilde çekilerek piyasa sürüldü.

50 MİLYON LİRALIK ZARAR

Gümrük İdaresi de teminat mektubu saymanlığa bıraktı. Teyid işleminden sonra da mallar çekildi. Vergi müfettişleri, gümrük müfettişleri, SGK Müfettişleri ve BBDK Müfettişleri'nin de katıldığı çalışmada şebekenin 50 milyon TL teşvik ve KDV iadesi almaya çalıştıkları iddia edildi.

Haberin Devamı

Hayali ihracat işlemlerinin büyük bir bölümünün Halkalı Gümrüğü üzerinde yapıldığı belirlendi. 10 ay kadar önce başlatılan teknik ve fiziki takip sonrası bu sabah operasyon düğmesine basıldı.
Operasyon kapsamında firma sahipleri, Gümrük Muayene Memurları ve Müşavirlik firması çalışanlarının da olduğu ifade edildi. Hayali ihracat kapsamında ağırlıklı olarak tekstil ürünlerinin kullanıldığı ifade edildi.

BİR OPERASYON DA ANKARA'DA
İstanbul merkezli bu sabah yapılan hayali ihracat operasyonundan önce bir diğer operasyon ise cuma akşamı Ankara'da yapıldı. Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre Ankara polisinin, hayali ihracat yaparak  devleti zarara uğrattıkları iddia edilen örgüte yönelik 20 ilde düzenlediği  operasyonda, 85 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 2 yıla yakın süren istihbarat  çalışmaları sonucu, Kırıkkale ve Ankara'da faaliyet gösteren iş adamı Y.H.'nin  liderliğinde kurulduğu öne sürülen suç örgütü tarafından sahte fatura, banka  dekontu gibi belgelerle herhangi bir mal alım satımı olmamasına rağmen, İran ve  Irak'a ihracat yapılmış gibi gösterilerek hayali mal tedarik zinciri  oluşturulduğunu tespit etti.

Polis, bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı  doğrultusunda, Ankara merkezli 20 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonda, örgüt elebaşı Y.H. ve örgütün iki numaralı ismi olduğu öne  sürülen S.G. ile S.Ç. ve H.S'nin de aralarında bulunduğu 85 kişi gözaltına  alındı.
Örgüt üyelerinin, daha çok Ankara merkezli kurdukları firmaların, Hakkari  Yüksekova'daki 34 firma üzerinden İran ve Irak tarafına, 2009-2010 yıllarında,  hayali ihracat yaparak, KDV iadesi kapsamında devletten 500 milyon lira para  aldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Emniyette ifadeleri alınan zanlılardan 43'ü Ankara Cumhuriyet  Başsavcılığı'na sevk edilirken, 42 kişi serbest bırakıldı. Savcılığa sevk  edilenlerden, aralarında örgüt lideri Y.H., S.G.'nin de bulunduğu 22 kişi  tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarıldı, diğerleri serbest bırakıldı.

 dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!