Dolandırıcıların hedefi şimdi de doğulu işsizler

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu'daki gençlerin iş bulma hayallerinden yararlanmak isteyen bazı uyanıklar, gazetelerin taşra baskılarına ilan vererek, yurtdışındaki şantiyelerinde çalışacak eleman aradıklarını duyuruyor.

Verilen cep telefonu numaralarını arayanlara Polonya'daki şantiyelerde 22 günlük çalışmaya karşılık ayda 750 Euro vaat ediliyor. Ancak, bu işe başlayabilmek için 96 milyon liranın yatırılması gerekiyor.

KLAS inşaat adlı hayali bir inşaat firması, 'Polonya'da iş' vaadiyle gazetelerin taşra baskılarına ilanlar vererek, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da ki gençlerin iş bulma hayallerinden yararlanmaya çalışıyor. Bu uyanık dolandırıcılar, mesleğine ve tahsiline bakmaksızın işsiz Türk gençlerine, Polonya'nın kapılarını açıyor. 22 günlük çalışmaya karşılık, ayda 750 euro (1 milyar 263 milyon lira) gelir vaadeden şirket, iş başvurusunda bulunanlardan 96 milyon lira güvence bedeli adı altında para topluyor.

Daha önce de Amerikalı Westminister Group, Alman EUROWORKS ile Kanadalı Caledonian Offshore adlı hayali şirketler, aynı taktiği kullanarak, Türkleri dolandırmaya çalışmışlardı. Bunlardan Ronald Gerson adlı Amerikalı dolandırıcı, Westminister Group adlı şirket adına gazetelere verdiği İngilizce ilanlarda, Amerika'da çalışmak isteyen mühendis, doktor, eczacı ve bankacılara çağrıda bulunarak Amerika'da iş vaadetmişti. Yılda 52 bin 390 dolar kazanmak isteyenler, bu dolandırıcının banka hesabına 700 dolar yatırmakla kaldılar. Kanadalı dolandırıcılar ise gazetelere verdikleri ilanlarda Ortadoğu, Meksika Körfezi, Kuzey Denizi, Kazakistan ve Güney Afrika'daki petrol platformlarında iş vaadinde bulunmuşlardı. Bu dolandırıcılar, yılda 50 bin dolarlık gelire karşılık, sürümden kazanma yoluna gitmiş, başvuranlardan 87 dolar toplamışlardı. EUROWORKS adlı Alman şirketi de, aynı yöntemle gazetelere ilanlar vererek, bu kez Almanya'da amelelik, işçilik, hamallık, garsonluk yapacak Türkler aradığını duyurmuş, ilanı ciddiye alıp, başvuruda bulunanlar da 425'er euro toplamıştı.

İLHAM KAYNAĞI

Amerika, Kanada ve Alman dolandırıcıların uyguladığı bu yöntemin başarılı olması, kendilerine Polonya merkezli inşaat firması süsü veren bu dolandırıcılara da ilham kaynağı oldu. Bu dolandırıcılar, ilk önce gazetelerin taşra baskılarına iş ilanları verdi. İlanlarda, inşaatta çalışacak ustalar, şöförler ve şantiyede bekçilik yapacak elemanlar aradığını duyuruldu. İlanı ciddiye alıp, verilen cep telefon numarasını arayanlara Polonya'da iş vaadinde bulunuldu. 22 günlük çalışmaya karşılık, 750 euro gelir vaadinde bulunuldu. İşi kabul edenlerden gerekli rezervasyonlarının yapılıp, biletlerin gönderilebilmesi için de emniyet parası olarak şirketin banka hesap numarasına 96 milyon lira yatırmaları istendi. Yatırılacak bu paranın daha sonra iade edileceği ve üç gün içinde işe başlama vaadinde bulunuldu. Ancak, parayı banka hesap numarasına yatırmalarına rağmen, şirketten bir türlü işe başlama çağrısını alamadılar.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, okuyucularımızdan Vedat Çimen'in şikayetiyle ilgili olarak, ilanda verilen cep telefonu numarasını aradı. Daha önce Polonya'da iş vaad eden şirket yetkilileri, bu kez Antalya, Kastamonu ve Çınarcık'ta ki şantiyeler için eleman aradıklarını söyledi. Ancak, söz konusu şantıyelerin kime ait ve nerede olduğuna açıklık getiremedi. Şirketin merkeziyle ilgili bilgi veremekten kaçınan yetkili, sadece, Klas İnşaat'ın Polonya merkezli bir firma olduğunu savundu. Türkiye'de sabit bir bürolarının bulunmadığına, iş taleplerine ise cep telefonuyla yanıt verdiklerine dikkat çeken yetkili, iş başvurusunda bulunanlardan teminat olarak alınan 96 milyon liraların da daha sonra iade edileceği iddiasında bulundu.
Yazarın Tüm Yazıları