Şartlar oluşursa Türkiye’de ‘hibrid otomobil’ de üretiriz

Güncelleme Tarihi:

Şartlar oluşursa Türkiye’de ‘hibrid otomobil’ de üretiriz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2012 00:00

Oyak Renault’nun ilk elektrikli aracı üretmesinin ardından Japon Toyota da hibrid (melez) araç üretebileceğinin sinyalini verdi. Toyota Türkiye Genel Müdürü Orhan Özer, “Türkiye’de şartlar oluştuğunda bizim hibrid araçlar üretmemizin önünde hiç bir engel yok. Bunu yapacak gücümüz var” dedi.

Haberin Devamı

OYAK Renault’un Türkiye’de ilk elektrikli aracı üretmesinin ardından Japon Toyota da Adapazarı fabrikasında hibrid üretebileceğinin sinyallerini verdi. Bu yıl sonunda Türkiye’de yeniden Corolla üretimine hazırlanan Toyota’nın Türkiye Genel Müdürü Orhan Özer, “Şartlar oluştuğunda bizim hibrid araçlar üretmemizin önünde hiç bir engel yok. Zaman vermeyelim ama bunu yapacak gücümüz var” dedi. Hürriyet’in medya sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi’nde Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen ‘Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Markalaşmanın Gücü’ kongresinde düzenlenen panelde konuşan Özer, bugün Türkiye’de otomotiv pazarının çevre duyarlılığından öte daha çok fiyat ve dizayn konusuna endeksli olduğunu söyledi.
Talep vergi desteğiyle gelir
Özer, Hürriyet yazarı Vahap Munyar’ın modaratörlüğünü yaptığı ‘Made in Turkey’ panelinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çevre konusunda ve çevreye duyarlı araçlar üretme konusunda öncelikle Türkiye pazarında belli bir talebin yarattılmasını düşünüyorum. Bu talep de kısmen vergi destekleriyle yapılabilir kanatindeyim. Bu desteklerle belli bir talep seviyesine ulaştığımızda sanayimiz de muhakkak ilave Ar-Ge çalışmaları ile devletin getirdiği yatırım teşvik kapsamı ile proje teşvikleri ile bu alan da daha fazla faal olacaktır. Yeni motor teknolojisi uygulamasında özellikle daha verimli yakıt tüketimi, hibrid, elektrik ve hidrojen yakıtlı araçlar konusunda yan ve ana sanayi ciddi şekilde teşvik edilmeli kanatindeyim. Motor ve yakıtın ötesinde çevreci taşıtlarda, çevreci yakıt teknolojisinde hafif malzemeler kullanılması ayro dinamik özelliklerinin artırılması lastik performansının iyileştirilmesi de önemli unsurlardandır.”
3.5 milyon hibrid sattık
Çevreci araçlar konusunda Türkiye’deki yan sanayiye olan güveninin aynı şekilde bu sektörde faaliyet gösteren şirketler içinde taşıdığını dile getiren Özer, “Bu konuda kendi şirketimden örnek vererek gidicem. En başarılı ve en çevreci çözüm şu an itibariyle hibrid teknolojisi. 1997 yılından bu yana biz 3.5 milyon hibrid araç sattık. Bu 3.5 milyon hibrid aracın 2000 yılından bu yana çevreye olan katkısı 23 milyon ton karbondioksit salıınımın azaltılmasıdır. Yani yaklaşık yılda 10 milyon aracın karbondiosit salınımını biz bu dönem içinde hibrid araçlar kanalı ile daha az yapma başarısını gösterdik” dedi.
Önümüzde engel yok
Özer, bunun çok büyük major bir katkı olmadığını ama yine de katkı olduğunu dile getirerek şunları anlattı: “Geçtiğimiz yıl hibrid araçların üretilmesi İngiltere’deki fabrikamızda başladı ve üretim sürüyor. Araçlar Avrupa pazarına veriliyor. Şartlar oluştuğunda bizim de hibrid araçlar üretmemizin hiç bir engeli yok. Mesela Tarık Beyler (Oyak Renault) elektrikli araç yaptılar. Biz de onu gururla paylaşıyoruz. Bizim de zaman vermeyelim ama bunu yapacak gücümüz var. Sadece bizim değil diğer arkadaşlarımızın diğer Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin de yapacak güçleri vardır. Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum otomotiv sanayinin bugune kadar yaptıklarına bakarsak iklim ve karbon mevzuatının gerektirdiği ve getirdiği, getireceği koşullar bizler için zorlanmadan başarabileceğimiz koşullar olacaktır.”

Haberin Devamı

Elektrikli ticari araçta Fiat’ın merkezi olduk

Haberin Devamı

OTOMOTİV sektöründe fırsatların ise Ar-Ge’de olduğunu kaydeden Kamil Başaran şunları söyledi: “Biz ciddi olarak Ar-Ge’ ye yatırım yapıyoruz. Yan sanayimiz bizim çok kuvvetli. Yan sanayimiz kendi başına yaptığı ihracatla ve hepimizin kapısını çalarak üç adım ötedeki
fayda ve fırsatlarını bizlerle beraber paylaşıyor. Bunlar bizim son derece önemli öğelerimizdir. Türkiye’ nin alternatif enerjiye dönük çalışmalar yapması kısa vadede belki çok önemli faydaları olmayacaksa dahi bizim Türkiye olarak yavaş yavaş fosil yakıttan başka yakıta geçmemizin yararlı olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda da bizim ana şirketimiz olan Fiat’ın Tofaş’ı hafif ticari araçlarda elektrikli ticari araç konusunda bizim merkez olarak ilan etmesi bundan sonra yapacağımız olan çalışmalarda da vizyon verdiğini paylaşmak istiyorum.”

Haberin Devamı

DİĞER OTO YAŞAM HABERLERİ

Avrupa yaşlanıyor otoda fırsat artık ‘ters hilal’de

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran ise panelde yaptığı konuşmada otomotiv sektörünün üstündeki vergi yüküne değinerek, “Bir de bunun değişkenliği, mevsimselliği olmadık zamanda sektöre darbe vurmakta. Bunu biz her zaman kaldıramıyoruz” dedi. Sektörü tehdit eden diğer önemli unsunlardan birisinin ise Avrupa pazarına bağımlı çalışmak olduğunu söyleyen Başaran şöyle konuştu: “Avrupa’da ki kapasite fazlasının 2013 ve 2014 yıllarında devam edeceğini varsaymamız önümüzdeki iki yıl hala bizim ciddi anlamda verimlilik peşinde koşmamızı sağlayan faktörlerden birisi. Son tehdit ise BRIC ve Doğu Avrupa. Bu ülkelerde şu an da yavaş yavaş biraz daha sistemsel hale gelen otomotiv sektörünün iyi analiz edilmesi lazım. Çünkü bu bölgelerde yeni yatırımlarla ilgili hükümetlerin vermiş olduğu destekler çok ciddi boyutta. Sırbistan’ın şu anda yapmış olduğu otomotiv sektöründeki alt yapı çalışmaları ve bununla ilgili yapılan angajmanlar çok ciddi anlamda Avrupa’da bir tehdit olarak alınması lazım.”
Mücadele tek olmaz
Doğu Avrupa’dan başlayıp biraz doğuya doğru gidip ondan sonra da Güney Afrika’yı Kuzey Afrika’ya bağlayan ters hilal de Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli fırsat olduğunu kaydeden Başaran, “Avrupa’nın yaşlanması ile beraber eksen kayıyor. Teşvik umarım bu anlatmış olduğumuz konuları kucaklar. Çünkü tek başımıza gdünya devleri ile mücadele etmemiz zor” dedi.

Haberin Devamı

Nakit teşvik olmazsa, yerli otoyu sıfırdan üretmek zor

OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu,  elektrikli otomobilin çevreci bir çözüm, bir gereklilik olduğunu belirterek, “Ama yerli  markanın hayali olmamalıdır” dedi.  Nihat Ergün’ün teşvikleri yerli marka için bir işaret fişeği olarak değerlendirdiğini kaydeden Tunalıoğlu şunları söyledi: “Tabii çok heyecanlıyız ve bu bizi  mutlu etti. Ama biz o işaret fişeklerinden bir tanesini 2009 yılında gördük, büyük yatırımlara teşvik konusunda. Daha sonra uygulama konusunda maalesef aynı hızla gidemedik. Şimdi bu teşvik paketinin de kesinleşmesi ile otomotive cash (nakit) girdisi yok. Önce üreteceksiniz, sonra kazanacaksınız sonra vergiden düşeceksiniz, böyle uzun bir süreç var. Dolayısıyla zaten mevcut bir şirketinizin olması lazım. O yüzden sıfırdan başlayıp yapmanız zaten zor gibi.   Teşvik paketinin yerli marka otomobil için önemi büyük. Oradan gelecek destekle ancak bu iş mümkün kılınabilir.”

Haberin Devamı

Büyük yatırım planımız için teşvik detayını bekliyoruz

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit  Karaarslan da, yabancı yatırımların artışında iç pazarın cazibesinin çok önemli  olduğunu belirtti. Karaarslan, doğrudan yabancı sermayenin Türkiye’ye daha çok gelmesi için ekonomik büyümenin sürekliliğinin önemli
olduğuna değinerek,  teşvik sisteminin ise
kendilerini çok umutlandıran bir şekilde açıklandığına işaret etti. Karaarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana başlıklar olarak altını tam göremiyoruz. Zannediyorum bakanlıklar arası bir koordinasyon sürecinden sonra gelecektir diye düşünüyorum. 15-20 günü  geçmeyecektir sanırım. Eğer geç kalınılırsa bugünkü yatırımlarda geç kalabiliriz. Çok detaylı teşvikler olacağını ve
otomotiv sektörünün stratejik sektör olarak algılanıp Türkiye’yi daha ileri taşıyacak doğrudan yabancı sermaye yatırımıolacağına inanıyorum. Şimdi teşvik derken, belli ki Türkiye’de bir diğer konumuz da tasarrufların yetersizliği, tasarrufların yetersizliği konusunda birincil kaynak  doğrudan yabancı sermaye, doğrudan yabancı sermaye artışı için içteki  yatırımların da artış hızı çok önemli. Hyundai olarak da büyük bir yatırım  planımız var. Onun için de teşviklerin detayını bekliyoruz.

 İKİNCİ EL OTOMOBİL FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!