Haydi karnavala

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bu hafta birçok etkinlik düzenleniyor.

Haberin Devamı

 Bunlardan biri de Swissotel Grand Efes’in Ege Çağdaş Eğitim Vakfı yararına düzenlediği Çocuk Karnavalı. Gelirinin tamamı EÇEV’e kalacak olan etkinlikle ilgili EÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Ertürk ve Genel Müdürü Handan Armağan ile bir araya geldik. Uzun yıllardır İstanbul’da düzenlenen bu karnavalı İzmir’e taşıyan Otel Genel Müdürü Rıza Elibol ve Pazarlama Müdürü Pınar Baykal da sohbetimize katılarak İzmirlilerin desteğiyle bu karnavalı gelenekselleştirmek istediklerini anlattılar.

EÇEV’DE BAŞKANLIK BİR BAYRAK YARIŞIDIR
- Berrin Hanım, EÇEV 7 yıldan sonra başkanını değiştirdi ve siz başkan oldunuz. Bu süreç nasıl gelişti?
- Okan Bey başkanlığı artık devretmek istiyordu. Çok ciddi bir sorumluluk gerektirdiğinden, ona uygun biri olsun istediğimizden çok araştırdık. Düşündüğümüz kişilerin başka görevleri de olduğundan görevi alamadılar. Bir ara arkadaşlar Fazıl Say’ı konser için getirmeye çalışıyordu, ‘Fazıl Say’ı getirin, başkanlığı bile kabul ederim’ dedim. Sonuçta Fazıl Say’ı getiremedik ama arkadaşlarım bir kez ağzımdan çıkan söze istinaden başkanlığı bana devretti. Ben bu işi bayrak yarışı gibi gördüğümden layıkıyla yapmaya çalışacağım.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIN AKIL VE RUHLARINI BESLERKEN KARINLARINI DA DOYURMAK İSTİYORUZ
- EÇEV’in gelir kaynakları yeterli oluyor mu?
- Biz EÇEV olarak genellikle burs alanla vereni karşı karşıya getiriyoruz. Böyle başladık ama Altındağ ve Yamanlar’da iki eğitim merkezimiz olunca giderlerimiz arttı. Sadece burslarla bunu yapamayacağımızdan artık bağışçılarımız ve gelir getiren etkinliklere de itibar ediyoruz. Eğitim merkezlerimize sabah ve öğlen gelen çocuklarımız var. Bizden çıkıp okullarına gidiyorlar. Biz onları sosyal ve akademik anlamda besliyoruz ama maalesef karınlarını doyuramıyoruz, gücümüz yetmiyor.
- Bir yemek firması sponsor olsa...
- Keşke olsa. Çok araştırdık maliyetler bizi aşıyor, karşılayamıyoruz. Bu nedenle bazı çocuklarımız okula karınlarını doyuramadan gidiyor. Malum harçlık alamayanlar var. Bu konuda bize destek olabilecek herkese açığız…

Haberin Devamı

ÇOCUK KARNAVALI’NIN GELİRİ YAZ OKULLARINDA KULLANACAĞIZ
- 28 Nisan’da düzenlenecek Çocuk Karnavalı’ndan ne bekliyorsunuz?
- İyi bir gelir bekliyoruz. Bu geliri de yaz okullarımızda kullanacağız. Yazın çocuklarımızın çoğu sokakta oluyor. Özellikle düşük gelirli ailelerin çocukları hiçbir faydalı aktivite yapamıyor. Biz de onları sokaklardan alıp hem eğlendirici, hem de öğretici bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hatta geçen yıl TÜRGÖK yani görme özürlüler için radyo tiyatrosu yaptık. Böylece çocuklarımız sadece almıyor, topluma vermeyi de öğreniyor. Bu projeyi Türkiye geneline yaymak istiyoruz.
- Neden 28 Nisan’da yapıyorsunuz?
- Şimdi milli bayramlarda herkes tatile gidiyor o yüzden hafta sonu yapıyoruz. Bu da önemli bir nokta. Çocuklarımız bayramlarımızın önemini pek kavrayamıyor. Biz EÇEV olarak bu açıdan da önemsiyoruz. Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmesi ve çocukların bunun önemini kavraması da önemli. Hatta 19 Mayıs’ta da eğitim merkezlerimizde şenlik yapacağız.

Haberin Devamı

İZMİR’E ÇAĞDAŞ BİR KIZ YURDU KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
- EÇEV olarak başka projeleriniz var mı?
- Bir kız yurdu yapmak istiyoruz. Bunun için çalışma ve proje hazırlıyoruz çünkü kızları İzmir’de okuyacak aileler bizi arıyor ve ‘Kızımız için çağdaş, güvenli bir yurt arıyoruz’ diyorlar. İzmir’de böyle bir eksik var. Biz EÇEV olarak bunu gidermek istiyoruz.

 
EÇEV ÇOCUKLARININ KAZANDIĞI ÖDÜLLERLE GURUR DUYUYORUZ
- Sanat alanında da birçok faydalı projeniz var değil mi?
- EÇEV olarak son 10 yıldır pek desteklenmeyen heykel sanatına destek olmak için yarışma düzenliyoruz. 10 yılda biriken heykellerimizi İzmirlilerle paylaşmak istedik. Mayıs ayında yine Swissotel’in bize destek olmasıyla önce sergi, sonra da müzayede yapmak istiyoruz. Umuyoruz iyi bir gelir sağlarız ve EÇEV’e faydalı hale getiririz.
- Ödül kazanan çocuklarımız da oluyor değil mi?
- Evet, doğru eğitimler verilirse çocuklarımızın yapamayacağı yok. EÇEV’li çocuklarımız Kuvay-i Milliye Destanı’nı oynadılar. Ayrıca Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi’nin açtığı liselerarası kısa film yarışmasında 4. sınıftan bu yana EÇEV Yamanlar Eğitim Merkezi öğrencimiz olan Mehmet Kelekli “Muzo Oldu Şarlo” filmiyle 3’ncülük kazandı. Yine EÇEV bursiyeri olan, sonrasında da Yamanlar Eğitim Merkezi’nde müzik eğitmenliği yapan Mehmet Girgin, Paris’te piyano ve orkestra şefliği bölümlerine gitti. Bunlar EÇEV’in gurur kaynakları…

Haberin Devamı

YENİ SİSTEMLE ÇOCUKLAR ON YAŞINDA ÇIRAK OLABİLİR KIZLAR ERKEN EVLENEBİLİR

- Yeni eğitim sistemi konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Biz, bu eğitim sistemine sıcak bakmadığımızı daha önce de açıkladık. Çünkü 4. sınıfta sanki zorunluluk bitecek ve 9 yaşındaki çocuklar meslek seçmek zorunda bırakılacak gibi görünüyor. Benim kızım 23 yaşında, psikolojiyi bitiriyor ve hala psikolojinin hangi dalını seçeceğine karar vermedi. Düşünün 9 yaşında bir çocuk ileride ne yapmak isteyeceğini, neyle mutlu olacağını asla bilemez. Böylece karar aileye kalırsa çoğu aile, çocuğu para kazanacak meslek edinsin diye çıraklığı seçebilir. O zaman çocuklar 10 yaşında çırak olabilir ve kızlarda da erken evlenme artabilir..

Haberin Devamı


İSTANBUL’UN YILLARDIR YAPTIĞI KARNAVALI İZMİR’E TAŞIYORUZ
RIZA ELİBOL
Swissotel Grand Efes Genel Müdürü
- Çocuk Karnavalı yapma fikri nasıl oluştu?
- İstanbul Swissotel uzun yıllardır 23 Nisan’da çocuk karnavalı yapıyor. Çok beğeniliyor ve İstanbullular hevesle her yıl bunu bekliyor. Biz İzmir Swissotel olarak geçen yıl ilk kez kendi çalışanlarımızın çocuklarıyla denedik ve bu yıl da İzmirlilerle yapmaya karar verdik. Amacımız bunu gelenekselleştirmek ve İzmir’in bir parçası haline getirmek. Biz hiçbir şekilde kar etmeden tüm geliri EÇEV’e bırakacağız. Şu andaki ilgiden iyi bir fon oluşacak gibi görünüyor. Bu fonun doğru yerlere aktarılması ve kullanılması bizim için çok önemli. Bu nedenle EÇEV’le çalışıyoruz.

PINAR AYLİN KONSER VERECEK, HAVUÇ, BASRİ, TEO GELECEK
PINAR BAYKAL
Swissotel Grand Efes Pazarlama Müdürü
- Son dönemde sosyal sorumluluk projelerine belirgin bir desteğiniz oluyor. Bunun nedeni ne?
- Açıldığımız günden bu yana hedef kitlemizle örtüşen her türlü sosyal sorumluluk projesini üstleniyoruz. Bizim için önemli olan projelerin sürdürülebilir olması. Genel müdürümüz Rıza Elibol’un gelişiyle bu tip projelere desteğimiz hızlandı. Ama bu kapsamda bir şeyi ilk kez gerçekleştiriyoruz ve gelenekselleşmesini arzu ediyoruz. Hatta adını 1. Swissotel Çocuk Karnavalı koyduk.
- Neler olacak karnaval kapsamında?
- Saat 11 ile 17 arasında tiyatrolar, konserler, gösteriler olacak. Şişme oyuncaklarda çocuklar eğlenecek. EÇEV çocukları kukla ve pandomim gösterisi sunacak. Pınar Aylin konser verecek. Çocuklar Duymasın dizisinden Havuç, Teo ve Basri üçlüsü bizimle olacak. Aileler için de EÇEV’in eğitimcileri ve uzman psikoloğumuz eğitimler verecek. Onur Akkoca ‘Kendine Güvenen Çocuk Yetiştirme’ ve ‘Aile İçerisinde Birbirimize Ulaşmak’ konulu seminerler verecek. Ayrıca açık büfemizde lezzetli yiyecekler sunacağız. Firmalar standlar kuracak. Yani anne de çocuk da keyifli zaman geçirecek.
- Biletler ne kadar ve nerede satılıyor?
- Çocuk bileti 45 TL, büyük bileti 35 TL. Çocuk bileti daha pahalı çünkü bu özellikle çocuklar için yapılmış bir etkinlik. Biletler Biletix ve otelimiz lobisinden alınabilir. Swissotel olarak hiç kar etmiyoruz ve tüm İzmirlileri hem eğlenceye hem de EÇEV’e destek olmaya çağırıyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları