‘Isıl işlem’le büyüdü davet alınca yeni fabrika için Eskişehir’e yöneldi

Güncelleme Tarihi:

‘Isıl işlem’le büyüdü davet alınca yeni fabrika için Eskişehir’e yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 00:00

Sanayici ürünleri için en kritik konulardan ‘ısıl işlem’de (çeliği sertleştirme işlemi) İkitelli, Gebze ve Eskişehir’de yatırımlar yapan Akademi Metalurji, Arçelik gibi büyükler başta olmak üzere 2 binden fazla kuruluşa hizmet veriyor. 8.5 milyon lira ciroya ulaşan firmanın sahibi Bülent Kuşçu, “Sanayi yoğun bölgelerde yatırıma devam edeceğiz. Sırada Gaziantep var” diyor.

Haberin Devamı

TÜRK sanayi geliştikçe ona hizmet veren yan sanayi hizmetleri de büyüyor. Isıl işlemde (çeliğin sertleştirilmesi) son yıllarda önemli yatırımlar yapan Bülent Kuşçu, İkitelli ve Gebze’deki yatırımlarının ardından Eskişehir Sanayi Odası’nın daveti üzerine yeni tesis için kolları sıvadı. Arçelik gibi büyük kuruluşlar başta olmak üzere yaklaşık 2 bin sanayicinin kalıplarını ve ürettiği parçaları ‘sertleştiren’ Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. (Akademi Metalurji) geçen yıl 8.5 milyonlira ciro yaptı. Bu yıl 13 milyon lira ciro beklediklerini söyleyen Akademi Metalürji’nin sahibi Bülent Kuşçu şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

Demir tüccarının oğlu
1959 İstanbul doğumluyum. Babam, Rami Topçular’da demir ticareti yapardı. İlerleyen yaşlarında emekli oldu. Aslen Çatalcalıyız. Ben de askerlikten sonra Rami bölgesinde ticarete başladım ama babamdan farklı bir işe girdim. Tüpgaz bayisi oldum. İpragaz satıyordum. 1981’de bu işe başladım ve 1987’ye geldiğimizde İstanbul ana dağıtımını almıştım. 1990’lı yıllara gelince de Milangaz’ın Trakya bölge bayisi oldum. Artık sanayi tesislerine LPG satıyorduk. Ardın da akaryakıt işine girdik ve onun da toptan satışlarına başladık. Petrol Ofisi’nin dağıtımını yapıyorduk.

Krizde ısıl işleme yatırım
2001 senesinde İkitelli’de bir ısıl işlem tesisini satın aldık ve bünyemize katıp ‘ısıl işlem sanayicisi’ olduk. Bu iş özü itibariyle çeliği güçlendirme işidir. Çeliklerin, bazı metal gruplarının fiziksel özelliklerini güçlendirmek için yapılan sıcak ortamdaki işlemlerdir. Eskiden nasıl ki bir kılıç ustası kılıcını sertleştirmek için çeliğe su verir ve döverdi, şimdi bu iş sanayi çeliği için tabii ki çok daha yüksek teknolojili yöntemlerle yapılmak durumunda. Kalıpların, makine parçalarının ve birçok sanayi ürününün ısıl işlemden geçmesi ve güçlendirilmesi çok önemlid. Aksi takdirde ayanıklı olamazlar. Çabuk yıpranır ya da kopar parçalanırlar. Bu işlem kalıbın ya da parçanın imalatından hemen sonra yapılır.

Boşluk gördük yatırım yaptık
Sanayici ürününü getiriyor, biz güçlendiriyoruz, alıp götürüyor. Otomotiv yan sanayi en iyi müşterimizdir. Arçelik, Çuhadaroğlu müşterimizdir. Isıl işlem işinde yüksek teknoloji yatırımı yapmış fazla firma yoktu. Bu konuda ciddi boşluk olduğunu gördük. Almanya’da bu iş nasıl yapılıyorsu öyle yapmak için yatırım yaptık. Alman makineleriyle bu işi yaparsak hem Türk sanayisinin ürünlerini daha kaliteli hale getiririz hem de rekabette öne geçetiriz diye düşündük. Pazar payımız hızla yükseldi. İlk büyük yatırımı 2006’da yaptık. 500-600 kilogramlık olan kapasiteyi, 3.5-4 tona çıktık. Gebze’de yeni bir tesis yatırımı kararı aldık ve 3 bin metrekare kapalı alana sahip tesis için makina yatırımı dahil tamamladık. Testler tamamlandı, tesis hizmete başladı. Gebze, 4.5 milyon Euro’luk bir yatırım oldu. Böylece toplam kapasitemiz 7 tona ulaştı.

Haberin Devamı

Eskişehir’de uçak parçası çeliğini sertleştirecek

Haberin Devamı

AKADEMİ Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kuşçu, şöyle konuşuyor: “Yerli oto projesi, savunma sanayi projeleri dikkat çekiyor. Eskişehir uçak sanayimiz için önemli bir merkez olacak. Uçak sanayisinde ısıl işlem son derece önemli. 2010’da Eskişehirli sanayicilerimizden davet geldi ve ısıl işlem tesisi kurma kararı aldık. 8’inci OSB’de 3.500 metrekare kapalı alanda binamızı bitirdik ve makine yatırımımıza başladık. 3 milyon doları aşkın yatırım oluyor. Biz bu işe 10 yıl içinde 9 milyon Euro yatırım yaptık. 90 kişilik istihdamımız var. Diğer işimiz akaryakıt dağıtımı da devam ediyor. Oradaki ciromuz daha yüksek. 50 milyon lirayı buluyor. Grupta toplam 190 kişilik istihdamımız var.”

Haberin Devamı

Isıl işlem nedir

İNGİLİZCESİ ‘heat treatment’ olan ısıl işlem metallerin mekanik özelliklerini sertlik ve mukavemet açısından geliştirmek amaçlı
uygulanan işlemlerin genel adıdır. Genel anlamda, metalleri belirli sıcaklıkta tavlayarak yapılarını istenilen faza getirmek suretiyle yapılır. Daha sonra metal ani soğutulur ve bu sayede granüller (grain) oda sıcaklığında termodinamik açıdan denge fazı olmayan bir faza hapsolmuş olur. Bu faz malzemenin daha üstün mekanik özellikler gösterdiği bir
fazdır. Demircilerin kılıçları sağlamlaştırmak için dövdükten sonra suya
batırarak ani soğutması basit bir ısıl işlemdir.

DİĞER E-KOBİ HABERLERİ

Gaziantep’i ‘marka’ yapan isimlere onur ödülü

Haberin Devamı

GAZİANTEP’te, yerel reklam ajansı olarak yerel markaların ulusal ve uluslararası nitelik kazanması için mücadele eden Dolphin Ajans Başkanı Nazmi Özkoyuncu, şirketinin 18. kuruluş yılını da kentin markalaşmasına katkı sağlayacak bir etkinlikle kutluyor. 20 Nisan’da Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenecek organizasyonda Haluk Mesci; ‘marka yol haritası’nı, Gürül Öğüt; Yüzde 100 satış garantili reklam’ ve Can Çağdaş da; ‘Pazarlamanın Yeni Trendleri’ni anlatacak. Ardından Gaziantep’in ‘marka kent’ olmasına girişimcilik vizyonlarıyla katkıda bulunan işadamlarına ‘onur ödülleri’ verilecek. Dolphin Ajans Başkanı Nazmi Özkoyuncu, “Gaziantep uzun süredir kabına sığmıyor. Uluslararası ‘marka şehir’ olmayı başardık. Bazı markalarımız Ortadoğu’da bazıları ABD dahil dünyada tanınıyor. Kendi doğum günümüzü kutlarken Gaziantep’imizin bu başarısına katkısı olan işadamlarımıza teşekkür etmek istedik. Çünkü bizi de onlar büyüttü” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’un finans merkezi olması ‘vergi’lere bağlı

MOBİL Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSAD) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile “İstanbul Finans Merkezi Vizyonunda Katma Değerli Servislerin Geleceği” başlıklı bir rapor hazırlandı. Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından koordine edilen ekibin hazırladığı raporda, sektörde İstanbul’da faaliyet gösteren şirketlerin rekabet gücüne yönelik görüşlere yer verildi. Dr. Can Fuat Gürlesel; “Sektör yüksek teknoloji odaklı. Ancak ağır vergi yükü ve katı yasal düzenlemeler; büyümenin yavaşlamasında önemli etmen” dedi. MOBİLSAD Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin de, “Sektörümüz 1990’lı yıllarda ses iletiminin vergilenmesi ile bu sürece başladı. Bugün akıllı telefonlar ve tablet PC’lerin hayatımıza girmesi ile data iletimi sürecini yaşıyoruz. Hâlâ sadece ses iletimi varmış gibi, vergilendirme yanlış. Data iletimi ses iletimi gibi vergilendirilemez. Talebimiz, daha makul, anlaşılır bir vergi düzenlemesi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!