BBVA ‘Bonus’u sevdi 2 milyar Euro’luk ‘ödeme sistemleri’ni İstanbul’a taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

BBVA ‘Bonus’u sevdi 2 milyar Euro’luk ‘ödeme sistemleri’ni İstanbul’a taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 00:00

Garanti’nin İspanyol Ortağı BBVA’nın 2 milyar Euro’luk ödeme sistemleri operasyonunun başına geçen Mehmet Sezgin, “BBVA ödeme sistemleri merkezini İstanbul’a taşıyacak. İlk kez çoğunluk hissesi olmayan bir ülkeye böyle bir operasyonu taşıyan BBVA’yı en çok üye işyerleriyle kart sahibini bir araya getirdiğimiz Bonus programları etkilemiş” dedi.

Haberin Devamı

GARANTİ Bankası’nın İspanyol ortağı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.’nın (BBVA) 32 ülkedeki ödeme sistemleri operasyonunu Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin’e emanet etti. BBVA’nın 2 milyar Euro gelir elde ettiği BBVA Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanı olarak atanan Sezgin, “BBVA’dan gelen bu teklif bir aya yakın bir süredir Garanti Bankası üst yönetiminde görüşülüyordu. 3 nokta ürezinde duruldu. İşin içeriğinin, yetki ve sorumlulukların ne olacağı, yerinin neresi olacağı ve amacının ne olduğunun iyi belirlenmesi gerektiği üzerinde duruldu. BBVA İstanbul’u ödeme sistemleri için merkez seçmeye karar verdi” dedi.
Bonus başarısı ikna etti
BBVA’nın ilk kez çoğunluk hissesinin olmadığı bir ülkeyi herhangi bir faaliyeti için merkez seçtiğini söyleyen Sezgin şunları anlattı: “BBVA’yı en çok etkileyen unsurlardan biri Bonus programına 250 bini aşkın işyerinin çeşitli promosyon etkinliklerine katılması oldu. Bize bu kadar çok işyerini nasıl ikna ettiniz, kart sahibi ile üye işyerini nasıl biraraya getirdiniz diye sordular. Türkiye ödeme sistemlerinde ve temassız kartlarda adeta inovasyonun merkezi oldu. Bankalararası Kart Merkezi’yle birlikte yürütülen Cip&Pin’e geçiş, nakitsiz topluma yönelik çalışmalar ve temassız kartlarda başarılarıyla Türkiye dikkat çekti. ‘BBVA’nın ödeme sistemleri merkezi İstanbul’da olsun’ dedik, kabul ettiler.”
Global e-ticarete talip
İstanbul’un ödeme sistemleri için en son uygulamaların geliştirilerek bankanın faaliyette olduğu tüm ülkelere gönderileceği bir laboratuvar gibi işleyeceğini kaydeden Sezgin BBVA Ödeme Sistemleri Başkanı olarak planlarını şöyle anlattı: “Bu yıl Garanti Bankası’nın açıklayacağı 4 projemiz var. Kendi iç pazarımızda güçlü olma özelliğimizi hiç bir zaman kaybetmemek üzere çalışıyoruz. BBVA’nın faaliyette olduğu her ülkedeki en iyi uygulamaları karşılıklı olarak paylaşacağımız bir platform oluşturacağız. Global anlamda başarmayı istediğimiz iki önemli iş alanı var; Biri uluslararası markaların e-ticaretinin yapıldığı bir ödeme platformu oluşturmak. Zara gibi bir markanın farklı ülkelerde bankalarla uğraşması yerine e-ticaretteki hizmetlerini sadece BBVA üzerinden almasını sağlayacağız. Her ülke kendi kartıyla işlemlerini yapacak ama Zara BBVA ile muhatap olacak.”
Global şirketlere iş kartı
Sezgin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir diğer global projemiz ise, Unilever, P&G gibi çok uluslu şirketlerin ticari kart tedarikçisi olmak. Bu projede şirketlerin çalışanlarına verdiği ödeme kartlarını tek bir platform üzerinden sağlamak istiyoruz. Örneğin Meksika’da bir şirkette çalışan yöneticiyle, Türiye’de çalışan bir yönetici kendi yerel bankalarının kartlarına sahip olacaklar ama aslında bu kart global anlamda promosyon anlaşmaları yapılmış bir kart olacak. Böylece her ikisi de Londra’da gittikleri bir restoranda indirimlerden, mil biriktirme ve diğer promosyonlardan yararlanacaklar. Uluslarası şirketler de tek muhatapla işlerini  yürütecek.”

Haberin Devamı

BBVA, Garanti Ödeme Sistemleri’ne ortak olabilir

Haberin Devamı

GARANTİ Ödeme Sistemleri’nin Garanti Bankası’nda ayrı bir şirket olduğunu söyleyen Mehmet Sezgin, BBVA’nın merkezini İstanbul’a taşımasıyla ilgili şunları anlattı: “Nasıl bir yapılanmaya gidileceği netleşmedi. İki şirketin hissedarları ortak şirket kurmayı da düşünebilir, BBVA Garanti Ödeme sistemlerine ortak da olabilir. Şu an için bunların hiçbiri belli değil. Biraz işlerin nasıl yürütüleceğine bakılarak organizasyon yapısına karar verilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!