Odaları edebiyat kokulu otel

Gülşah Elikbank, fantastik kitaplar yazan genç bir yazar. Siyah Nefes, Mavi Dağ, Kızıl Ölüm kitaplarıyla tamamlayacağı üçlemesinin arasında değişik bir anne-kız hikayesini anlattığı Aşkın Gölgesi kitabını da yazdı.

Haberin Devamı

Elikbank, yazarlığa başlamadan önceki mesleği olan otel işletmeciliğini edebiyatla birleştirerek Türkiye’nin ‘Edebiyat Konseptli  İlk Oteli’ni açtı. Her odası bir yazara ithaf edilen otelde ünlü yazarların özel eşyalarını da bulmak mümkün.

Ne zamandır yazıyorsunuz?
8 yaşımda garip şiirler yazıyordum hatta okuduğum zaman babamın gözleri açılıyordu, ‘Bu çocuk normal olmayacak galiba’ diye…

İlk romanınız nasıl yayınlandı?
Siyah Nefes adlı kitabım dosya şeklinde hazır bekliyordu. Eşim, gönlü daha fazla razı olmadığından, benden habersiz göndermiş yayınevine. Onlar beni aradı.

Peki o zamana kadar siz ne yapıyordunuz? 
8 yıl yöneticilik yaptım. Büyük bir firmanın İstanbul’da, Romanya’-da, Bodrum’da otellerini açtım. Sonra bebeğim olunca bıraktım.

İLK ÇALIŞMAM FANTASTİK BİR ÜÇLEME
 İlk kitap çalışmanızı üçleme olarak mı düşündünüz?

Haberin Devamı

 Evet, en başından beri üçleme olarak yazmıştım. Çok ilgi gördü gençlerden, yayınevi de daha ciddiye almaya başladı. Ben bir töhmet altına girmiş oldum. Okurlar “İkinci kitap Mavi Dağ’ı yazın, ne zaman çıkacak bu kitap” diye baskı yapıyordu. Hatta Mavi Dağ’ı bebeğimin doğumundan sonra çıkardık. 

İkisini birden doğurmuş gibi mi oldunuz yani?
Evet aynen öyle oldu. Sonra biraz ara verdim yazmaya. Ama kasım ayında da üçlemeden ayrı olarak babasız büyümüş bir genç kızla annesinin değişik hikayesi anlatan Aşkın Gölgesi çıktı. Mayıs ayında da üçlemenin sonuncu kitabı Kızıl Ölüm çıkacak. 

Sonrasında ne projeler var? 
Kızıl Ölüm bitince yayın evimin özel isteğiyle bir çocuk fantastiğine başladım. Yine Türk topraklarında mesela Yerebatan Sarnıcı’nda geçiyor. 8 – 14 yaşa hitap edecek bir seri düşünüyoruz.

BENİM GİBİ BABASIZ BÜYÜYEN BİR KIZLA ANNESİNİN HİKAYESİ

Aşkın Gölgesi değişik bir anne-kız hikayesi dediniz. Sizin annenizle ilişkiniz nasıl?
Benim annemle ilişkim çok iyi, ama ben de babasız büyüdüm. Belki o da biraz buraya yansıdı. Bu hikayedeki ben değilim ama babasız bir genç kız bu toplumda nasıl büyür bildiğim için bu hikayede var.

Nasıl büyür babasız bir kız bizim toplumumuzda?
Çok zor büyüyor. Küçük yerde özellikle ne gibi ön yargılar var, bir kadın olarak ayakta durmak ne kadar zor, bütün bu olumsuzluklarla aşka o kadın nasıl küsebilir ve hayatını sadece anneye tutunarak nasıl yaşamaya çalışır hepsi Aşkın Gölgesi’nde. Benim için biraz vefa gibiydi bu kitap, zaten annem ve anneanneme ithaf ettim.

Haberin Devamı

YAŞAR KEMAL’DEN TEREDDÜTLÜYDÜM AMA SICAK YAKLAŞTI

Odalarda yazarlara ait neler olacak?
Her odada resimleri, tüm eserleri ve hayatları hakkında bilgi, kitap kapakları, kitaplarından Türkçe ve İngilizce alıntılar, el yazıları. Bazılarının özel eşyaları da olacak. Mesela Buket Uzuner ahşap bir kutu, Hakan Günday ilk öyküsünü yazdığı daktilosunu gönderdi. Ayşe Kulin bizi ziyarete geldiğinde kendi resmi olan bir aynasını getirecek.

Yazarlardan hiç hayır diyen olmadı mı?
Hayır hiç olmadı. 15 isim düşünmüştüm hepsi kabul etti. Mesela Yaşar Kemal’den tereddütlüydüm ama o da çok sıcak yaklaştı. Ona çok sevindim zaten. Yakında İnci Aral, Ahmet Ümit de ziyarete gelecek. Terasımızda da bir yazar atölyesi yaparak yazarlarımızın gençlere öykü yazmanın inceliklerini anlatacakları bir alan yaratacağız

Haberin Devamı

KONAK BELEDİYESİ İLE YAZARLARI İZMİR İÇİN OKUTACAĞIZ

Başka edebiyatla ilgili neler var?
Konak Belediyesi ile ortak bir projemiz var. İnci Aral ile başlayan ‘Yazarlar İzmir için okuyor’ projesinde her yazar kendi eserinden bölümler okuyacak ve okurlarıyla buluşacak. 20 Mayıs’ta Ahmet Ümit, ekim ayında Tuna Kiremitçi, Kasım’da Nazlı Eray en son kesin olmamakla birlikte Elif Şafak’ı planlıyoruz. Ayrıca ekim ayında 3 yıldır İstanbul’da yaptığımız ‘Tanpınar Edebiyat Festivali’ni İzmir’e taşıyoruz. Ege Üniversitesi ve birkaç kolejle işbirliği yapacağız.

ANNEANNEMİN MASALLARINDAN ETKİLENDİM, FANTASTİK YAZIYORUM

Neden fantastik kitap yazmayı tercih ettiniz. Harry Potter, Alacakaranlık gibi yayınların etkisi olabilir mi?
Belki cesaretlendirmiştir ama fantastik öyküleri hep yazıyordum, çünkü anneannemin masallarıyla büyüdüm. Zaten sadece onları anlatsam dünyanın en iyi fantastik romanını çıkarabilirim. Hatta Kapadokya seyahatine gitmiştik. Orada çok garip bir kasabadan geçtik. Biz geçerken hiç yağmur yoktu, kasabaya girdik deli gibi yağmur, kasabadan çıktık yağmur bitti. İşte orada Siyah Nefes’in ilk tohumu atıldı. Benim kitaplarımda yabancı esin kaynakları yok, Anadolu efsaneleri var.

Haberin Devamı

Anadolu efsanelerini yazarken nasıl bir araştırma yapıyorsunuz?
Kitaplardan araştırıp bilenlere danışıyorum. Biraz da kendi kurgumu katıyorum. Gölge adamlar, mask insanları, su gibi değişik ırklar türettim, onlarla fantastik bir dünya oluşturdum. Ama mesela 150 yaşında bir yaşlı kadın var, onu anneannemden esinlendim. Ayrıca bu yaşlı kadının 18 yaşındaki bir kızla buluşması da bizim ilişkimize benziyor.

Dede Korkut Hikayeleri’nden esinleniyor musunuz?
Dede Korkut Hikayeleri hem küçükken izlediğim, hem okuduğum hikayelerdi. Onun dışında Ursula Le Guin hayranıyım onun ‘Yerdeniz Büyücüsü’ beşlemesinden beslendim. Anadolu efsaneleri gibi yazılı eser az, toplasanız 4 kitabı geçmez.

Haberin Devamı

YAZARLAR ÇOK SICAK YAKLAŞTI

Edebiyat konsept oteli nasıl gelişti?
Aklımda içinde edebiyat da olan değişik bir proje vardı. Profesyonelliğim otel işletmeciliği olunca ikisini birleştirmek istedim ve edebiyat konseptli otel geldi aklıma. Tüm yazarlara ‘böyle bir fikrim var, isimlerinizi odalara vermek hakkında ne düşünürsünüz’ diye mesaj attım.
Aslında çok tedirgindim. Çünkü otel ve yazarlar normalde çok yan yana gelmez. Ama hepsi çok sıcak yaklaştı, belki benim yazar olmam da etkili oldu. Hepsi elimizden ne geliyorsa destek oluruz dediler.

Kaç oda var otelinizde?
15 oda. Her birine farklı yazar isimleri verildi. Ayşe Kulin, Hakan Günday, Buket Uzuner, Sevgi Soysal, İnci Aral, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Ley-la Erbil, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Oya Baydar, Doğan Hızlan gibi...


 

Yazarın Tüm Yazıları