Sektörün katkısı olmadan İstanbul’un Finans Merkezi olması çok zor

Güncelleme Tarihi:

Sektörün katkısı olmadan İstanbul’un Finans Merkezi olması çok zor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 16:39

MOBİLSAD, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile “İstanbul Finans Merkezi Vizyonunda Katma Değerli Servislerin Geleceği” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, sektörün katkısı olmadan İstanbul’u Finans Merkezi yapmanın mümkün olamayacağı belirtilerek, vergi uygulamalarında kolaylaştırmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSAD) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile “İstanbul Finans Merkezi Vizyonunda Katma Değerli Servislerin Geleceği” başlıklı bir rapor hazırlandı. Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından koordine edilen araştırma ekibinin hazırladığı raporda Dünya’da ve Türkiye’de mobil servislerin geleceği araştırılırken, sektörde İstanbul’da faaliyet gösteren şirketlerin sektörün mevcut durumu ve rekabet gücüne yönelik görüşlerine de yer verildi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanması desteklenen raporda dünya genelinde artan mobil cihazların kullanımı ile birlikte sektörün hızla gelişme kaydettiği vurgulandı. Dünyadaki gelişime paralel olarak Türkiye’de de mobil hat sayısının 65 milyonu geçtiği belirtilen raporda; Türkiye’deki şirketlerin hem iç pazara yönelik hem de dış pazarlarda iş yapabilme potansiyelinin her geçen gün arttığı ifade edildi.

  

Haberin Devamı

150 aktif firmanın yer aldığı sektörde özel iletişim vergisi haricinde 450 milyon TL büyüklüğünde bir ekonomik büyüklük yaratıldığı kaydedilen sektörde, çoğu yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip 3.500 kişinin istihdam edildiği vurgulandı. Yıllar itibariyle hızla artan ve 2011 yılında 21 milyon TL ile gelirlerin yüzde 5’ine yakınını AR-GE’ye harcandığı belirtilen raporda, 17 milyon dolar düzeyinde de bir hizmet ihracatının gerçekleştiği açıklandı. Raporu hazırlayan Dr. Can Fuat Gürlesel; “Sektör yüksek teknoloji odaklı bir sektör olarak ülkemizde önümüzdeki dönemde bu rakamların hızla katlanabilme potansiyeline sahip. Ancak özellikle sektördeki ağır vergi yükü ve tabi olduğu katı yasal düzenlemeler; bu büyüme sürecinin yavaşlamasında en önemli etmen olarak karşımıza çıktı” dedi.

 

MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada sektör ile ilgili ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını vurgularken; sektörün nitelikli insan kaynakları ile ürün ve hizmet geliştirme yeteneğinin en önemli yanı olduğunu, ancak özellikle şirketlerin küçük ölçekleri ve sınırlı sermayeleri nedeniyle istenen büyüme trendinin yakalanmasında güçlük çekildiğini belirtti. Sektörün önümüzdeki dönemde; iç pazarda tüketicinin teknoloji yatkınlığı ve mobil hizmetlere yüksek talebi ile birlikte hızlı bir büyüme trendine gireceğini beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Kerem Alkin, özellikle mevcut hukuki düzenlemeler ile yüksek vergi uygulamalarının sektörün gelişiminin sınırlı kalmasına neden olduğunu ifade etti. Hazırlanan rapor kapsamında önümüzdeki dönemde fırsatların daha etkili kullanılması için tüm sektörün içinde yer alacağı bir stratejik eylem planının hazırlandığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kerem Alkin, sektörün sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda Hindistan, ABD gibi ülkelerle rekabet edebilecek düzeye gelerek yurtdışında da büyüme yakalayabileceğini kaydetti.

  

Haberin Devamı

57 milyar dolarlık Pazar

 

Mobil katmadeğerli servis sağlayıcıları sektörünü dünyadaki büyüklüğünün 57 milyar dolara ulaştığını anımsatan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Kabaca bir hesap yapacak olursak, bu rakam Türkiye ihracatının yüzde 42’si kadar. Türkiye’de bu alanda en üst düzeyde üretimler yapabilecek potansiyele sahip şirketlerimiz bulunuyor. Mutlaka Türkiye mobil katmadeğerli servisler dünyasını uluslar arası ölçeğe çıkarmamız gerekiyor. Özellikle de eğer İstanbul’u bir finans merkezi yapmak istiyorsak, bu sektöre ayrı bir önem vermeliyiz” dedi. 21. yüzyılda mobil katmadeğerli servis sağlayıcıları olmadan İstanbul’un finans merkezi olmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kerem Alkin, “Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların bu denli yaygınlaştığı bir dünyada ve Türkiye’de, bu süreci sektörümüzün katkısı olmadan yakalamanız çok zor” dedi.

Haberin Devamı

 

Vergilendirme yöntemi yanlış

  

Türkiye’de mobil hat sayısının 65.3 milyon adede ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Kerem Alkin, sektöre uygulanan vergi sistemini değerlendirdi. Prof. Kerem Alkin, “Sektörümüz 1990’lı yıllarda ses iletiminin vergilenmesi ile bu sürece başladı. Bugün ise artık sesin yanı sıra akıllı telefonlar ve tablet PC’lerin hayatımıza girmesi ile data iletimi sürecini yaşıyoruz. Ancak biz hala sadece ses iletimi varmış gibi, vergilendirmeyi bunun üzerine kurguluyoruz. Bu doğru değil” dedi. Data iletiminin ses iletimi gibi vergilendirilmesinin mobil katmadeğerli servis sağlayıcıları sektörünün dünyada hak ettiği noktaya gelmesini engellediğini vurgulayan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Bu nedenle de her ne kadar ileri teknoloji üretseler de ve nitelikli insan günce sahip olsalar da, iddialı projelerde yer alamıyorlar. Talebimiz, mobil katmadeğerli servis sağlayıcılar sektörüne farklı bir yaklaşım ile, daha makul, daha anlaşılır bir vergi düzenlemesi yapılmasını talep ediyoruz” dedi

 

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!