Teşvik turizmciyi üzdü

Güncelleme Tarihi:

Teşvik turizmciyi üzdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 11:55

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik sisteminden otelcilerin beklediği enerji ve SGK primlerinde indirimlerin çıkmamasını eleştirdi. Açıkgöz “Nedense turizm hafif meşrep iş olarak görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Turizmin 12 aya yayılabilmesi için köklü çözümlerin getirilmesi beklentisinin boş çıkmasını, özellikle de konaklama sektörünün belini büken enerji paralarıyla SGK primlerinde mevsimsel düzenleme yapılmamasını eleştiren GETOB Başkanı Açıkgöz turizmcinin kenara itildiğini ileri sürdü. Turizmcilerin de bir tür ihracatçı olduklarını, Türk işgücü ve ürününü sattıklarını vurgulayan İlhan Açıkgöz şunları söyledi:
“Nedense turizm hafif meşrep iş olarak görülüyor. Turizmin artık hafif meşrep iş sayılmaktan kurtulması gerek. Bugün pırlantada ÖTV sıfır. Turizmci ise her yıl artarak gelen ÖTV’yi ödemek zorunda. Lüks yatların yakıtlarında indirim var. Kur farkı zaten bizim belimizi büküyor. Turizmin Türkiye’nin atardamarı olduğu ne zaman hissedilecek acaba? Ülkemizde ticari açığa en fazla katkı yapan sektörüz. Kesinlikle turizmcinin de teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Turizmciler olarak beklentilerimiz her geçen gün azalıyor. 2000 yılında bin dolara asgari ücret üzerinden 7 işçi çalıştırabiliyorduk. Şimdi ise aynı paraya 1,5 işçi bile çalıştıramıyoruz. Eğer turizmcinin ayakta kalmasını istiyorlarsa yaz aylarında enerjide, kış aylarında da SGK primlerinde indirim uygulanmalı. Yani mevsimsel paketler bizi ancak ayakta tutar. Yoksa geleceğimiz ile ilgili iyi şeyler söylemek mümkün değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!