75 firma savunma sanayinde

Güncelleme Tarihi:

75 firma savunma sanayinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 16:59

Savunma sanayisine tedarikçi olabilecek İzmir firmalarını içeren sektör analizi projesi kapsamında açıklama yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, “İzmir'den savunma sanayisine 3.5 yıl önce 3 firma üretim yaparken, şimdi bu rakam 52'yi buldu” dedi.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu malzemeleri yerli kaynaklardan temin etmelerini sağlamak ve İzmirli firmaları katma değeri daha yüksek ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla başlattığı savunma sanayine tedarikçi olabilecek İzmirli firmalar için sektör analizi çalışması yaptı. Analiz sonuçları, Savunma Sanayi Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, Uzay ve Havacılık Sektör Müdürü Bedriye Cicioğlu ve firma yetkililerinin katıldığı bir toplantı ile açıklandı. İzmir Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen projede 3 aylık süreçte 75 firmanın ziyaret edildiğini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, “Savunma sanayine üretim yapabilecek firmalar tespit edildi. Bu firmalar adım adım savunma sanayine yerli üretim yapmaya başladı. Parça üretiminde ihracata bakıldığında büyük rakamlar söz konusu. İzmir farkını her zaman gösterdiği gibi bu sektörde de gösterecek” dedi.

Haberin Devamı

“3.5 yılda 3 firmadan 52 firmaya çıktık”
Genel amaçlarının İzmir'deki çeşitli sektörlerin savunma sanayinden aldığı payı arttırmaya katkıda bulunmak olduğunu belirten Gökçüoğlu, İzmir'de mevcut ve potansiyel savunma sanayi tedarikçilerinin profilini ve gelişme potansiyelini arttırarak ortaya koymak istediklerini ifade etti. 3.5 yıl önce İzmir'den sadece 3 firmanın savunma sanayisine üretim yaptığını söyleyen Gökçüoğlu, “Savunma sanayi kriterlerine uygun üretim yapmak çok zordur. Kriterleri çok sıkı olan savunma sanayisine şimdi 52 firma üretim yapıp, ürün tedarik ediyor. Savunma sanayisine ürün yapanlar içinde çeşitli teşvikler ön planda. Gümrük vergisinden muaf, KDV istisnası, 7 yıl sigorta primi işveren desteği, azami 50 milyon TL'ye kadar düşük faizli kredi desteği, yer tahsisi, 500 milyon TL üzerindeki yatırımlar için KDV desteği ve gelir vergisi desteği çok önemlidir” dedi.

“75 firma savunma sanayine uyum sağlıyor”
Saha çalışmalarından sonra sektör analiz raporunu açıklayan Ege Bölgesi Sanayi Odası Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan, toplam 75 firma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın uzun vadede rekabet üstünlüğü yaratacak ağyapılara ulaşmak amacıyla, İzmir ili sınırları içerisinde yer alan savunma sanayi alanında çalışan ve çalışma potansiyeli olan firmaları bir araya getirip sinerji yaratmayı hedeflediklerini kaydeden Özkan, “Katma değeri oldukça yüksek olan savunma sanayisi sektöründe İzmir'in önemli bir yere gelmesi nihai amacımızdır. Topladığımız veriler ışığında dış kaynaklara bağımlılığın azaltılması, politika ve güvenlik açısından güçlenmenin yolunu açması, sanayileşme ve teknoloji kullanımını destekleyerek yenilikçi çalışmalara öncülük etmesi gibi nedenlerle savunma sanayinin önemi tartışılamaz. İzmir iline bakıldığında ise işletmelerin sektöre hizmet sunma açısından oldukça yeterli hale gelecek” dedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş da, kurumun organizasyon yapısı ve tedarik faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!