Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Şen ol Bayburt, şen ol sende “nem” kaldı

Enişteleri olmama rağmen Bayburt’a iki kez gidebildim. İlk gidişimde Türkiye’nin ayakta kalan en uzun, en sağlam yer üstündeki muhteşem kalesini görebilmiştim. Bu sefer de yerin altına kale olarak inşa edilmiş ilginç yer altı şehrine şaştım kaldım.

Haberin Devamı

Bayburt’un nüfusu az ve iklimi soğuk, fakat insanları sıcak. “Bayburt dağlarında tabakam kaldım, şen ol Bayburt şen ol, sende nem kaldı” türküsünü duymuşunuzdur. Yine çok bilinen “Kara basma iz olur” da Bayburt bir türküsü. Şimdi değerli Bayburt Valisi Hasan İpek’in valiliğin web sitesinde gösterdikleri Bayburt türkülerini dinliyorum. Bayburt türkülerinde sanki “kar”, “su” ve “dağ” öne çıkıyor...

Bir atmosfer bilimci olarak düşününce küresel iklim değişikliği ile beraber Bayburt’un geleceğinde de su, kar ve dağların çok önemli rol oynayabileceğini gördüm. Evet unutulmuş Bayburt’un doğası ve iklimi onu ileriki yıllarda bir cazibe merkezi yapabilir. Çünkü ilin Anadolu’nun kuzey doğusunda Çoruh Nehri kenarında ve denizden ortalama 1,550 metre yükseklikte kurulmuş olması, ovası, akarsuları, vadileri, etrafını çevreleyen yüksek ve karlı dağları gibi her yere nasip olmayan çok önemli zenginlikleri var...

Haberin Devamı

İKLİM DEĞİŞİMİ AVANTAJ GETİREBİLİR 

Ekonomisi, coğrafik şartlarına bağlı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı. Fakat artık ilin tarihi gelişimi içinde değişmeyen bu temel özelliğini küresel iklim değişimi değiştirebilir. Bayburt bitki örtüsü bakımında çeşitlilik göstermesine rağmen zengin değil. Ancak dağlar arasında kalan vadilerin oluşturduğu “mikro-klima” sayesinde bir çok çeşit meyve, ürün yetiştirilebilir. Özellikle linyit termik santralı gibi kirli bir sanayisinin olmaması nedeniyle, temiz topraklarında organik tarım yapılma potansiyeli de çok yüksek.

Küresel iklim değişikliği senaryolarına göre, özellikle Batı ve Güney illerimizde yaz aylarında hava sıcaklıklarındaki artış kuvvetli olacak. Sıcak hava dalgaları nedeniyle de Ege ve Akdeniz kıyılarında yazın yoğunlaşan deniz, kum ve güneş turizmi sekteye uğrayabilecek. Bu durumda dayanılmaz ölçüde sıcak olacak olan yaz aylarında insanlar sağlığını korumak için daha serin olan kuzeydeki yüksek kesimlere gidecek. Sonuç olarak, ülkemizde en fazla yaylaya sahip illerimizden Bayburt’ta yazın yayla turizmi büyük bir ekonomik sektör olabilir.

Haberin Devamı

KALKINMA HAMLESİNDE DOĞA KORUNMALI

Yine küresel iklim değişikliği senaryolarına göre ülkemizde ılımanlaşan ve kuraklaşan kış aylarında Bayburt ve çevresi dahil olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yağış/nem artışı olacak. Dünya 1500 metre irtifanın altındaki kış turizmi tesislerini gözden çıkartmış, 1500-2500 metre arası için de riskler görürken Bayburt’un Kop Dağı gibi 2500 metrenin üzerindeki dağları kış turizmi bakımından çok önemli avantajlara sahip.

Özetle turizmin ana ham maddesi doğadır. Eğer Bayburt’un doğal yapısı korunarak gerekli alt yapı oluşturulursa; Bayburt’ta botanik, dağcılık, gençlik, golf, inanç, kongre, kuş gözlemi, mağara, rafting, sağlık ve yayla turizmi geliştirilebilir. Ayrıca yumuşak hatlı arazisi yelken paraşüt gibi havacılık sporu yapmaya da çok elverişli. Yani sözün özü, her şeyden bir şeyler olsun şeklinde gündelik çıkarları tatmin etmeye yönelik girişimlerle su kaynaklarının, tarım alanlarının, toprağın, dağ ve yaylaların tahrip eden rastgele bir kalkınma çabası olmazsa uzun vadede Bayburt doğası ile öne çıkabilir.

Haberin Devamı

Bayburt eniştesi olarak, Bayan Burt’un hatırına şimdilik küresel iklim değişiminin, Bayburt’ta yeni fırsatlar ortaya çıkartmakta olduğunu söylemekle yetineyim...

Şen olun!     

Yazarın Tüm Yazıları