Dünya Deri Birliği’nde ‘çeşme başı’na oturdu Türkiye’ye fırsat yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya Deri Birliği’nde ‘çeşme başı’na oturdu Türkiye’ye fırsat yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2012 00:00

Dünya deri sektörünün en önemli örgütü Dünya Deri Teknolojistleri ve Kimyasalları Dernekleri Birliği Başkanlığı’na seçilen Türkiye Deri Vakfı Başkanı Volkan Çandar, “Standartların belirlenmesinde bu kez çeşmenin başına oturduk, artık kimse ‘Türk derisi şöyle ya da böyle’ diyemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA deri sektörünün en önemli örgütü International Union of Leather Technologists an Chemists Societies (IULTCS-Dünya Deri Teknolojistleri ve Kimyasalları Dernekleri Birliği) Başkanlığına seçilen Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, “IULTCS, 1897’de kurulmuş, deri sanayinin en eski ve en etkili örgütlerinden biri. Deride etkin her ülkenin temsil edildiği, bu alandaki standartların belirlendiği çok önemli bir birlik. Bu kez çeşmenin başına oturduk. Artık kimse ‘Türk derisi şöyle ya da böyle’ diyemeyecek. Herşey standartlara bağlı değerlendirilecek” dedi. Türkiye’nin tarihsel mirasla bir deri ülkesi olduğu halde, ‘Türk derisi’nin halen istenilen düzeye gelemediğini kaydeden Çandar, “Türkiye 2003’den bu yana IULTCS’de temsil ediliyor. Başkanlık düzeyinde temsil Türk dericiliği için bir fırsat. Artık Türk derisinin sesi daha gür çıkacak” diye konuştu.
Türkiye için kazan-kazan
Türkiye’nin dericilik alanında ciddi bir bilgi birikimi olduğu halde bunun dünyada yeteri kadar temsil edilmediğini kaydeden Çandar şöyle konuştu: “Bir şirket deri üretiminde herhangi bir standart alması gerekirse, herhangi bir ürüne ilişkin uluslararası bir analiz sonucu almak isterse IULTCS’ye gidiyor. Türk şirketleri dericilikte son dönemde geliştirdikleri inovatif ürünlerin dünyada kabul görmesini sağlamak için bu süreçlerden geçecek. Türkiye’nin birlikte üst düzeyde temsili, hem Türk derisinin tanıtımına katkı yapacak. Hem de Türk şirketleri de ürünlerine uluslararası standart kazandırmada atılım yapacak. Her açıdan Türkiye için kazan-kazan durumu olacak. IULTCS’de ilk olarak araştırma komitesinin başkanı olarak yönetime girdik, şimdi 2 yıl başkanlık Türkiye’de olacak.”
Deri biliminde dünyanın gözünün Türkiye’ye dönmeye başladığını söyleyen Çandar şunları kaydetti: “Derinin üretimini yaparsınız, ticaretini de yaparsınız ama bir sektörün bilimine sahip değilseniz o zaman o sektörde başkaları konuşur. Örneğin İngiltere, uzun zamandır deri üretiminde dışarıdan tedarikçilerle çalışıyor. Artık tabakhaneler yoğun olarak çalışmıyor ama İngiltere hâlâ bilgisini satarak bu alanda var oluyor. Eğer bir alanda bilgi üretiyorsanız o alandan hiçbir zaman yok olmazsınız. Türkiye’nin yavaş yavaş geldiği seviye de bu. Hem tasarım açısından, hem son dönemdeki inovatif ürünleriyle Türkiye uluslararası arenada daha çok öne çıkıyor. Süet deride İspanya’nın tahtını elinden aldık ve  süet deri üretiminde ilk sıraya oturduk.”

Haberin Devamı

Et endüstrisinin atığını kullanıyor, talep arttı diye kesilen hayvan yok

Haberin Devamı

ÇEVRE ve sürdürülebilirlik kapsamında deri sektörüne yönelik eleştirileri de değerlendiren Volkan Çandar şöyle konuştu: “Deri sektörü aslında et endüstrisinin atığını değerlendiren önemli bir ekonomik alan. Kesin olarak bilinmese de ayakkabı ve konfeksiyon alanı hariç sadece deri sanayinde 250 binin üzerinde istihdam sağlanıyor. Ancak deri sektörü hiç de olması gerektiği gibi algılanmıyor. İnsanlar et yediği sürece ortaya bir deri çıkmış oluyor. Bu kaçınılmaz. Eğer bu atık deriler sanayide kullanılmazsa o zaman müthiş bir çevre sorunu yaratacak. Biz bu derileri alıp katma değer yaratarak değerli bir ürün haline getiriyoruz. Her şey değerlendiriliyor, derisinden, jelâtinine kadar. Çevre kirliliği ve yüksek su tüketimi konusunda ise son yıllarda çok ciddi aşamalar kat edildi. Ancak buna rağmen deri sektörü denince akla sadece hayvan hakları ve çevre kirliliği geliyor. Et var olduğu sürece bir deri atığı oluşuyor ve biz onu kullanıyoruz. Yani dünyada deri talebi arttı diye kesilen hayvan yok.”

Haberin Devamı

‘Dünya Deri Kongresi’ 2013’te İstanbul’da

IULTCS’nin 2 yılda bir dünya kongresi gerçekleştirdiğini kaydeden Volkan Çandar, “2013 yılında yapılacak dünya deri kongresi İstanbul’da gerçekleşecek. Kongrede dünyanın her yerinden inovatif çalışmaların sonuçları paylaşılacak, çevre faktörüyle ilgili projeler, en son teknolojiler hakkında bilgiler verilecek. Deri sanayinin en son standartları ve analiz teknikleri bu kongrede ifade edilecek. Tabi bu arada Türk dericilerinin hepsinin dünyaya sunumu söz konusu olacak ki, bu sektör açısından bulunmaz bir fırsat olabilir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!