Altın Testi’yi alkışlıyoruz

Halim-Yıldız Şima çiftinin büyük emeklerle yarattıkları “Altın Testi Seramik Yarışması”, ülkemizin gururu bir “sanat olayı” haline geldi.

Haberin Devamı

YILDIZ ŞİMA, seçkin Rotaryen davetlilere yaptığı konuşmada, “Tam 60 yıl önce bugün Halim’le tanışmıştık” deyip, yanıbaşındaki eşine sarıldı ve yanağından öpüverdi. Gözlerimin ıslandığını hissettim. Hemen kafamdan yaptığım hesaba göre, demek ki bu iki değerli insan, 27 Mart 1952 günü tanışmışlardı.
Bu tarihten 3 yıl sonra bendeniz ilkokul öğrencisi minik Yaşar’ın gözlerinin bozulduğunu hisseden rahmetli anam, beni elimden tutup Kemeraltı’na götürmüş ve çok genç bir göz doktorunun muayenehanesine sokmuştu. İlk gözlüğümü, kısa pantolunlu bir ilkokul öğrencisi olarak yakışıklı göz doktoru Halim Şima’dan almıştım. Sonra daima Halim Bey’e gittim, sürekli artan gözlük numaralarımın tespiti için. Hayat boyu bu böyle devam etti.
55 yıla yakın bir zamandır yakın dostum olarak kaldılar Halim-Yıldız Şima çifti. Bu iki mümtaz insanın ülkemize armağan ettikleri, İzmir Rotary Altın Testi Yarışması’nın onur yemeğinde açış konuşmasını yapan Yıldız Şima’yı dinlerken bunlar aklımdan birkaç saniye içinde geçiverdi.
Az sonra davetlilere, “İzmir’in Sanat Tarihi” isimli bir konferans verecektim. Heyecanımı bastırdım ve sahnedeki Altın Testi yaratıcıları Halim ve Yıldız Şima’yı herkes gibi heyecanla alkışladım.

SEÇKİN JÜRİ

Haberin Devamı

27 Mart günü İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin galeri salonunda toplandık. Uluslararası seramik sanatçımız Bingül Başarır, yine ünlü seramik sanatçımız ve EGEART Sanat Günleri’nin küratörü Tüzün Kızılcan, sanat tarihçi ve Ege Üniversitesi eski Rektör Vekili Prof. Gönül Öney, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Sevim Çizer, Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Tayfun Taner, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Candan Terviel, Mustafa Tunçalp, Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nurdan Arslan ve Yaşar Aksoy’dan oluşan seçiçi kurul buluştu.
21 yıldan beri sürüp gelen ve hızla ülkenin seramik sanat tabanını kucaklayan İzmir Rotary Altın Testi Yarışması’nın 12’ncisinin seçici kurulu olarak yarışmaya katılan 261 eser arasından 40’ını ödüllere layık bulduk. Saatler süren bir seçici kurul değerlendirmesi yaptık.

HUZURLU ÇİFT

Haberin Devamı

Seçici kurul, İzmir Rotary üyeleri ve eşleriyle akşam yemekli bir toplantıda buluştu. İzmir Rotary Başkanı Hakan Hekimgil’in yönettiği toplantıda seçici kurul üyeleri anlamlı konuşmalarıyla yarışmanın ülke çapında bir sinerji yarattığını, bir çok üniversitenin seramik bölümü öğrencilerinin  yarışmaya heyecanla hazırlandıklarını anlattı.
Yıldız ve Halim Şima, bir çocuk büyütür gibi emekle geliştirdikleri bu sanat olayının vardığı düzey konusunda huzur içindeydiler. Artık görevi Rotary gençlerine devretmenin zamanının geldiğini söylediler.
Onları alkışladık.
Altın Testi’yi alkışladık..

Benim favorim ödül aldı

Seçici kurul üyesi olarak 197 numaralı esere öncelikle oy vermiştim. Saatler süren oylama sonucunda Ayşe Cingöz tarafından yaratılan seramik eser, Yıldız-Halim Şima ödülünü kazandı. Kutluyorum.

Haberin Devamı

Tanışmalarının 60 yılı şerefine İzmir’in sanat dostu çifti Yıldız ve Halim Şima birlikte yarattıkları, “İzmir Rotary Altın Testi Yarışması” onur yemeğinin gerçekleştiği 27 Mart akşamı, davetlilere tam 60 yıl önce bu tarihte tanıştıklarını açıkladılar.

Türkiye’nin en seçkin seramik jürisi

12. İzmir Rotary Aytın Testi Yarışması’nın jürisi, ülkemizin en değerli seramik bilimi öğretim üyelerini ve sanatçılarını bir araya getirdi. Fotoğrafta ünlü seramik sanatçımız Tüzüm Kızılcan, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Candan Terviel, uluslararası seramik sanatçımız Bingül Başarır, Prof.Gönül Öney, Yıldız Şima, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Sevim Çizer, Halim Şima ve Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nurdan Arslan.

Haberin Devamı

Altın Testi Yarışma sonuçları

1. Ödül : Pınar Baklan Önal,
2. Ödül : Burak Tatar,
3. Ödül: Şennur Bağcı,
Gençlik Ödülü: Mehmut Çubuk,
Gençlik Ödülü: İlter Özyıldırım,
1. Mansiyon: Sibel Buer,
2. Mansiyon: Dicle Öney,
3. Mansiyon: İsmet Yüksel
Şahıs ve Kuruluş Ödülleri: Mükerrem Baki, Ahmet Seçer, Kerem Sarıkaya, Aysel Pattürk,

Aysel Özdemir, Serkan Önder, Olgu Sumengan, Oya Yakar, İlknur Eril, Sercan Filiz, Merve Yörükçü, Lokman Gençtürk, Faruk Uluer, Metin Ertur, Emel Öztürk, Mehmet Çetil, Serek Kerek, Mustafa Erkek, Özge Erkan, İsmail Kartal, Samet Alış, Ece Kanıskan, Vefa İrdelt, Pınar Çalışkan, Neşe Bengisu, Ayşe Cingöz, Belgin Ergun, Turan Baş, Serkan Top, Harun Gümüşhan, Fatih Bıyıklı, Ayşegül Apak..

Haberin Devamı

Prof. Gönül Öney dikkatle inceledi

İzmir’in kültür yaşamında derin bir iz bırakan sanat tarihçi Prof. Gönül Öney, seçiçi kurul üyesi olarak yarışmaya katılan eserleri tek tek dikkatlice inceledi.

Resim öğrencileri seramik yapıtları alkışladı

Seçici kurul değerlendirmesini yaparken İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ni gezmeye gelen Bornova Belediyesi Engelliler Merkezi Resim Kursu öğrencileri, başlarında öğretmenleri Meral Gözen olduğu halde, salonda sergilenen eserleri topluca alkışladılar.

Yazarın Tüm Yazıları