Türkiye bizi de istemedi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bizi de istemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2012 00:00

İstanbul’da yarın yapılacak “Suriye’nin Dostları” toplantısına muhaliflerin Türkiye tarafından desteklenen çatı örgütü Suriye Ulusal Konseyi (SUK) bayrağı altında katılmayı reddeden Kürtlerin ardından, sürgündeki bir başka etkin grubun Ankara tarafından davet edilmediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

9 yaşından beri Paris’te yaşayan, “Suriye Ulusal Demokrat Konseyi” adıyla 200 muhalifin bulunduğu 7 gruptan oluşan yeni bir muhalif yapılanma kuran Suriye Devlet Başkanı’nın amcaoğlu Ribal Esad, yarın İstanbul’da yapılacak “Suriye’nin Dostları” toplantısı öncesinde Hürriyet’e şunları söyledi:
Türkiye uzun süre Suriye rejimine çok yakındı. 2008 sonundaki Gazze savaşından sonra Müslüman Kardeşlere “Suriye’de muhalefeti bırakın. Rejim ile diyalog içinde olun” dediler. Suriye’de geçen yıl rejim karşıtı isyan başlamadan üç ay öncesine kadar durum buydu. Ayaklanma başlayınca Suriye Ulusal Konseyi’ni (SUK) yarattılar.

MEKTUBU YAŞAR YAKIŞ İLETTİ:

SUK uluslararası alanda tanınıyor, ama geniş bir muhalefeti temsil etmiyor. Konseyin yüzde 80’i Müslüman Kardeşler üyesi İslamcılar. Maalesef Ankara Suriye dışındaki tüm muhalif grupları dikkate almadı. İstanbul toplantısına katılmak için eski dışişleri bakanı Yaşar Yakış vasıtasıyla Başbakan Erdoğan’a 7 Mart’ta bir mektup ulaştırdık. Ama yanıt gelmedi.Türkiye, Suriye’ye barışı getirebilecek çok önemli bir ülke. Muhalif güçlerin birleşmesine yardımcı olmalılar. Suriye’de sadece Müslüman Kardeşler yok. Suriyeli Kürtler de kendi kaderini tayin edebilmeli.”

Haberin Devamı

Ribal Esad kimdir

1982’deki Hama katliamının bir numaralı sorumlusu olduğu iddia edilen Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcası Rifat Esad, 7 yaş büyük ağabeyi Hafız Esad’ın koltuğuna göz dikince 1984’te sürgüne gitmek zorunda kalmıştı. Ribal Esad, babasının kurduğu Arab News Network’ün Londra’daki bürosunu yönetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!